Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi tarihi en düşük seviyede
Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi tarihi en düşük seviyede
Türk Lirası Reel Döviz Kuru Endeksi Haziran'da tüketici fiyatları bazlı olarak yüzde 1,1 düşüş gösterdi. Böylece endeks tarihi düşük seviyesini gördü.
Merkez Bankası tarafından yayımlanan verilere göre, 2003=100 bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi TÜFE bazında 59,77 puana geldi.
TÜFE Bazlı Reel Döviz Kuru Endeksi Mayıs ayında 60,55 puandan 60,44 puana revize edildi.
ENDEKS NE ANLAMA GELİR
Yerel para cinsinin çeşitli döviz cinslerinden çeşitli kriterlere göre ağırlıklandırılarak oluşturulan bir sepete karşı endeks değerini ifade eder. Yerel para biriminin finansal piyasalarda işlem gören fiyatına göre ne kadar değerli olduğunu gösterir.
Endeks değerinin 100 olması yerel para ile dış ticaret yapılan ülkelerin döviz cinsleri arasında bir eşitlik olduğunu gösterir. Endeksin 100'ün üstüne çıkması yerel paranın göreceli olarak değerli, 100'ün atına düşmesi ise göreceli olarak değersiz olduğunu ifade eder.
Genellikle nominal efektif döviz kuru endeksi ve reel efektif döviz kuru endeksi olmak üzere iki şekilde hesaplanır.
Nominal efektif kur hesaplamasında bir ülkenin diğer ülkelerle yapmış olduğu dış ticaretin büyüklükleri ağırlık olarak kullanılır. Yerel para biriminin göreceli olarak değerini verir.
Reel efektif kur endeksi çeşitli şekillerde hesaplanır. Bunlardan bir grubu yukarıda açıklanan nominal efektif kur endeksini sepeti oluşturulan para birimlerinin ait olduğu ülkelerin enflasyon oranları ile yerel ülkenin enflasyon oranları dikkate alınarak hesaplanan efektif kur endeksleridir. Diğeri de ülkelerdeki birim iş gücü maliyetlerini dikkate alınan reel kur endeksidir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aylık olarak tüketici fiyat endekslerini, üretici fiyat endekslerini ve birim işgücü maliyetlerini dikkate alan reel efektif kur endekslerini yayınlamaktadır (bakınız www.tcmb.gov.tr)