Renault CEO'su: Otomotiv sektörü milyarlarca dolarlık cezayla karşı karşıya kalabilir

Renault CEO'su: Otomotiv sektörü milyarlarca dolarlık cezayla karşı karşıya kalabilir

Renault CEO'su elektrikli araç satışları yavaşlarken sektörün milyarlarca dolarlık cezayla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

A+A-

Renault CEO'su Luca de Meo Cumartesi günü yaptığı açıklamada, elektrikli araçlara yönelik talebin yavaşlaması sonrası Avrupa otomobil endüstrisinin karbon emisyonları nedeniyle 15 milyar euro (17,4 milyar dolar) ceza ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Otomobil üreticileri, yeni araç satışlarından kaynaklanan ortalama emisyon sınırının 2024'te 116 g/km'den 94 gram/km'ye düşmesiyle 2025'te daha sert AB CO2 hedefleriyle karşı karşıya kalacak.

France Inter radyosuna konuşan de Meo, “Elektrikli araçlar bugünkü seviyede kalırsa, Avrupa endüstrisi 15 milyar euro ceza ödemek ya da 2,5 milyondan fazla aracın üretiminden vazgeçmek zorunda kalabilir” dedi.

Aynı zamanda Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin (ACEA) de başkanı olan de Meo sektörle ilgili olarak şunları söyledi: “Elektrikli araç satışlarındaki artış hızı, ceza ödemememizi sağlayacak hedeflere ulaşmak için ihtiyacımız olanın yarısı kadar.”

CO2 sınırlarının aşılması, fazla CO2 g/km başına 95 Euro'nun satılan araç sayısıyla çarpılmasıyla elde edilen cezalara yol açabilir.

Bu da büyük otomobil üreticileri için yüz milyonlarca euro'luk cezalarla sonuçlanabilir. Meo “Herkes 10 yıl sonra 2035'ten bahsediyor ama biz 2025'ten bahsediyor olmalıyız çünkü zaten zorlanıyoruz” dedi ve sözlerini şöyle noktaladı:

“Bize biraz esneklik tanınması gerekiyor. Bunu daha esnek hale getirmeden son tarih ve cezalar belirlemek çok ama çok tehlikeli.”

İlgili Haberler