Rolls-Royce, Türkiye'ye nükleerde danışmanlık yapacak

Rolls-Royce, Türkiye'ye nükleerde danışmanlık yapacak

Rolls-Royce Türkiye’nin nükleer sanayi kabiliyet geliştirme projesine teknik danışmanlık sağlayacak

A+A-

Rolls-Royce Türkiye’nin nükleer sanayi kabiliyet geliştirme projesine teknik danışmanlık sağlayacak. Konsorsiyumun teknoloji lideri olarak Rolls-Royce, projeye dahil olan Türk sanayi kuruluşlarının teknik ihtiyaç analizini yapacak ve nükleer pazarda rekabet güçlerini arttırabilmek için gelişime açık alanlarla ilgili önerilerini sunacak. Projeyi hayata geçirme konusunda Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi (AMTC) kilit rol oynayacak.

Ekonomi Bakanlığı tarafından finanse edilen ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yürütülen Türkiye’nin “nükleer sanayi kabiliyet geliştirme projesi” kapsamında konsorsiyum açan İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi’ne (TTO) Rolls-Royce teknik danışmanlık verecek. 

İTÜNOVA TTO, Rolls-Royce ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na teknoloji danışmanlığı veren STM’yi kapsayan konsorsiyuma liderlik ediyor. Bu konsorsiyum, Türkiye’de nükleer endüstrisini kurmak için Türk yerli sanayi kuruluşlarını değerlendirmek, gerekli olan gelişim alanlarını belirlemek ve bu alanları geliştirmek için önerilerini sunmak üzere 6 aylık bir proje yürütecek.

Projeyi hayata geçirme konusunda Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi (AMTC) kilit rol oynayacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın liderliğinde TÜBİTAK işbirliğiyle ve Savunma, Enerji ve Ulaştırma Bakanlıklarının onayıyla AMTC, ilk etapta uzay ve havacılık ve nükleer sanayi kabiliyetlerinin geliştirilmesine odaklanacak. Rolls-Royce Ekim 2015’te Türkiye’nin Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi (AMTC)’nin kurucu sanayi ortağı olmuştu.

Türk şirketlere nükleer alanındaki bilgi, birikim ve tecrübelerini aktaracak

Nükleer sanayi kabiliyet geliştirme projesi kapsamında Türkiye’nin mevcut sanayi kabiliyeti analiz edilecek ve dünyanın önde gelen nükleer ülkeleriyle karşılaştırmalı değerlendirmesi yapılacak.. Bu analizle, Türk şirketlerinin rekabet güçlerine dair somut verilere ulaşılacak veyerli sanayi kuruluşlarının kendilerini Türkiye’de ve küresel pazarlarda nasıl daha iyi konumlandırabilecekleri ortaya çıkacak.

Konsorsiyumun teknoloji lideri olarak Rolls-Royceprojeye dahil olan yerli üreticilerin teknik ihtiyaç analizini yapacak, nükleer pazarda rekabet güçlerini arttırabilmek için gelişime açık alanları belirleyecek ve bu alanları geliştirmek için önerilerini sunacak.

İTÜNOVA Genel Müdürü Dr. Ercan Çitil projeyle ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Türk şirketlerin nükleer endüstrisinde rekabet güçlerini arttırma arzularına olumlu katkılar sunacak bu projede çalışmak üzere İstanbul Sanayi Odası tarafından görevlendirildiğimiz ve Rolls-Royce ile birlikte çalışacağımız için çok mutluyuz. Rolls-Royce’un dünya çapındaki saygınlığı ve uzmanlığı projenin amaçlarına önemli değerler katacaktır.”

AMTC, Türkiye’de nükleer endüstriyel kapasite oluşturulmasında kilit platform

Rolls-Royce Türkiye ve Orta Asya CEO’su Patrick Regis ise şunları söyledi: “Rolls-Royce olarak endüstriyel stratejimiz üzerinden Türkiye’nin ekonomik hedeflerine ulaşmasını destekleme taahhüdümüzü sürdürüyoruz. Bu projeyle Türkiye’nin yerel sanayisinin gelişmesine yardımcı olmak için kararlılıkla yürüttüğümüz çalışmalarımızda yeni bir adım atıyoruz. Türkiye’nin Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi (AMTC), bu projede ve Türkiye’de nükleer sanayi kabiliyetinin oluşturulması kapsamında ideal bir destek platformu rolü üstlenecektir.”

Rolls-Royce Nükleer Hizmetler ve Projeler Departmanı, Tedarik Zinciri ve Operasyonlar Yöneticisi Rich Everett ise projeyi şöyle değerlendirdi: “Rolls Royce olarak 40 yıldan uzun bir süredir, dünya genelinde nükleer santral projeleri ve reaktör operasyonları için özel ekipmanlar tasarlıyor, mühendislik işlerini yürütüyor, üretiyor ve tedarik ediyoruz. Nükleer alanında yıllar içerisinde geliştirdiğimiz çok geniş bir tecrübemiz var, bu bilgi birikimimizi Türk sanayi kuruluşları ile paylaşma fırsatı bulduğumuz için çok mutluyuz. ve uzun vadede birlikte çalışmayı umuyoruz.”

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.