Rusya ordusu: Suriye'deki hava üssünü 2 İsrail jeti vurdu
Suriye'nin ortasında yer alan Humus kenti yakınlarındaki Tiyas (T4) adlı askeri havaalanına hava üssüne füze saldırısı düzenlendi.
Suriye'nin ortasında yer alan Humus kenti yakınlarındaki Tiyas (T4) adlı askeri havaalanına hava üssüne füze saldırısı düzenlendi.
Suriye resmi haber ajansı SANA, saldırıda en az 14 kişinin öldüğünü duyurdu. ABD saldırıyı kendilerinin düzenlemediğini açıkladı.
Suriye ve Rusya ordusu, saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu.
SANA, askeri bir kaynağa dayandırdığı haberinde saldırıyı İsrail F-15 jetlerinin düzenlediğini belirtti ve füzelerin Lübnan hava sahası üzerinden fırlatıldığını bildirdi.
Rusya ordusundan yapılan açıklamada, "İsrail ordusuna ait iki adet F-15 savaş uçağı, Suriye hava sahasına girmeden, Lübnan topraklarından uzaktan kontrol edilen sekiz füzenin de yardımıyla hava üssünü Moskova saatiyle sabah 03.25 ile 03.53 arasında vurdu" denildi.
Suriye resmi haber ajansı SANA, askeri bir kaynağa dayandırdığı haberinde saldırının savaş uçaklarından atılan "birkaç füze" ile gerçekleştirildiğini belirtti.
Suriye ordusuna karşı mücadele eden silahlı gruplar ve bu gruplara yakın yardım örgütleri, Doğu Guta'da kuşatma altındaki Duma bölgesine Cumartesi akşamı hükümet tarafından kimyasal saldırı düzenlendiğini öne sürmüştü.
Bu iddiaların ardından ABD Başkanı Donald Trump, "hayvan" ifadesini kullandığı Beşar Esad için "büyük bir bedel ödeyecek" demişti. Kimyasal saldırı iddiaları sonrası ABD'nin ardından Fransa'da güçlü bir yanıt vermekle tehdit etmişti.
ABD ve Fransa: Saldırıyla bağlantımız yok
Ancak ABD, Suriye'deki hava üssüne düzenlenen saldırıyı kendilerinin gerçekleştirmediğini belirtti.
Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) bir sözcü, "Şu an, Savunma Bakanlığı Suriye'de hava saldırıları gerçekleştirmiyor" dedi. ABD'yi takiben Fransız Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili de, saldırıyla bağlantıları olmadığını söyledi.
"Ancak durumu yakından izlemeye devam ediyoruz ve Suriye ile başka yerlerde kimyasal silah kullananlardan hesap sorulması için diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.
İsrail gerginliği
Yakın geçmişte hem ABD hem de İsrail bölgede saldırılar düzenlemişti.
Nisan 2017'de ABD, Suriye hükümetinin İdlib'te kimyasal silah kullandığı yönündeki iddialar üzerine Humus'un güneyindeki El Şayrak hava üssüne Tomahawk füzeleriyle saldırı düzenlemişti.
Şubat ayında İsrail Suriye'de İran'a ait hedeflere yönelik saldırılar düzenlemişti. İsrail'in yaptığını saldırı eylemi olarak tanımlayan Suriye ise, bir İsrail F-16 uçağını düşürmüştü.
İsrail Ordusu, Tahran ile İran Devrim Muhafızları'nın uzun süredir Hizbullah gibi gruplara silah temin etmek için Suriye'deki askeri üssünü kullandığını öne sürmüştü.
İsrail'den askeri havaalanı saldırısına ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi.
BM Güvenlik Konseyi toplanıyor
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Pazartesi günü sabah saatlerinde ABD'nin ve diğer sekiz üye ülkenin talebiyle acil olarak toplanacak.
"Uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehditler" nedeniyle Rusya'nın talebi sonucu yapılacak BMGK acil toplantısı ise öğle saatlerinde olacak.
ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley yaptığı yazılı açıklamada, "Güvenlik Konseyi bir araya gelmeli ve ilk yardım müdahalesi yapanlara erişim talep etmeli, ne olduğuna dair bağımsız bir soruşturmayı desteklemeli ve bu gaddar eylemin sorumlularına hesap sormalı" demişti.
Haley, açıklamasında ayrıca, BMGK görevini yerine getirmezse Washington'ın eyleme geçmeye hazır olduğunu ifade etmişti.
Twitter'dan bir mesaj paylaşan ABD Başkanı Trump, "Suriye'de aralarında çocuklar ve kadınların da olduğu çok sayıda kişi akılsız bir KİMYASAL saldırıda öldü. Katliam bölgesi Suriye Ordusu tarafından kuşatıldı ve dünya oraya erişemiyor. Putin, Rusya ve İran Hayvan Esad'ı destekledikleri için sorumludur" ifadelerini kullandı.
Doğu Guta'nın Duma bölgesinden gelen iddialar bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanamadı, ancak yardım kuruluşları hükümeti en az 70 kişinin ölümüne yol açmakla suçladı.
Suriye hükümeti ve müttefiki Rusya ise bölgeden gelen görüntülerin kurmaca olduğunu söyledi.
Suriye resmi basını, "teröristleri" hükümet güçlerinin Doğu Guta'daki ilerleyişini durdurmak için kimyasal saldırı haberi uydurmakla suçladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, saldırı "sahte haber" olarak nitelendirilerek, herhangi bir müdahalenin "vahim sonuçları olacağı" uyarısında bulunuldu. (BBC Türkçe)
YORUM YAZ