Rusya yeni bir güç bölgesi yaratıyor
Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında Avrasya Ekonomik Birliği’ni hayata geçirecek anlaşma Kazakistan'ın başkenti Astana'da yarın imzalanacak.
Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında Avrasya Ekonomik Birliği’ni hayata geçirecek anlaşma Kazakistan'ın başkenti Astana'da yarın imzalanacak.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, Astana Bağımsızlık Sarayı'nda yapılacak resmi törende anlaşmayı imzalayarak Avrasya Ekonomik Birliği’ni resmen hayata geçirmiş olacak.
Törene Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in de katılması bekleniyor.
Avrasya Ekonomik Birliği'ne katılması muhtemel diğer ülkeler olan Kırgızistan ve Ermenistan'ın durumlarının, Kazakistan, Rusya ve Belarus tarafından belirlenecek birliğe katılıma ilişkin yol haritasıyla netleşeceği belirtiliyor.
Yarın imzalanacak anlaşmayla Avrasya Ekonomik Birliği ile kurumsal bir aşamaya geçecek Avraysa ittifakı ve entegrasyonu düşüncesini ilk dile getiren lider 1994 yılında Moskova Üniversitesi'nde yaptığı konuşmayla Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev olmuştu.
Başkenti Astana olacak Avrasya Ekonomik Birliği'nin merkezinde Avrasya Ekonomik Komisyonu yer alacak, Komisyon içinde ise konsey ve yönetim kurulu görev yapacak. Konsey üye ülkelerin başbakan yardımcılarından, yönetim kuruluysa üye ülkelerin herbirinin temsilcilerinden oluşacak.
Avrasya Ekonomik Birliği ile 2025'e kadar petrol ve petrol ürünleri üretiminde mevzuat sınırlamaları olmaksızın ortak pazara geçilmesi planlanıyor. Elektrikte ortak pazara geçilmesi ve üye ülkelerin ulusal elektrik pazarların entegrasyonu konusunda ise 2019'da harekete geçilmesi bekleniyor.
Kazakistan'ın 2010 yılındaki gümrük birliğinden sonra Rusya ve Belarus'a ihracatı yüzde 63 arttı. Aynı dönemde bu iki ülkeden yaptığı ithalatı yüzde 98 artıran Kazakistan'ın, Rusya ve Belarus ile dış ticaret hacmi ise yüzde 88 yükseldi.
Kazakistan'ın, gümrük birliğine girilmeden önce 12,7 milyar dolar civarında olan Rusya ve Belarus ile dış ticareti, geçen yıl 24 milyar doların üzerine çıktı. Uzmanlar, Kazakistan'ın Birliğe katılmasının ülkedeki kayıt dışı ekonomiyi azalttığına ancak birlik içindeki ülkelerden ithal edilen ürünlerin Kazakistan'ın yerli üreticisini zayıf düşüreceğine dikkati çekiyor.
YORUM YAZ