"Rüzgarı arkamıza aldık"
Ziraat yatırıma göre Türkiye piyasaları rüzgarı yeniden arkasına aldı ve ilerliyor, peki ama neden?
Ziraat Yatırım'ın günlük analiz raporunda şöyle denildi:
"Bir süredir Türkiye piyasaları rüzgara karşı yol almaktaydı. Dünkü başarılı ihalelerin ardından ülke risk priminde son bir aylık dönemde ilk defa kayda değer bir hareket gözlemliyoruz. CDS 116 baz puana iyileşirken verim eğrisi de tüm vadelerde aşağı kaymakta (son bir haftada 25 ila 45 baz puan). Sanki rüzgar yeniden arkadan esmeye başladı. Peki ne oldu?
• ABD'de verim eğrisi dikleşmekte.
ABD'de verim eğrisinin dikleşmesi uzun vade faizlerin artarken kısa vade faizlerin aynı kalması anlamına gelmekte. Geçen haftadan beri üzerine bastığımız konu Dünya genelinde uzun vade faizlerin Alman Bund'lar liderliğinde yükselmesi ("Biraz Kaygan", 6 Mayıs 2015). Teorik olarak faizler yukarı gittiği zaman Türkiye'de de faizlerin olumsuz etkilenmesi, kur ve varlıkların satış yemesi gerekir. Ancak bunun tam tersi bir hareket söz konusu.
Bunun sebebi iki sorunun cevabında saklı:
1. Neden uzun vade faizler yükseliyor? Anlamı nedir?
2. Kısa vade faizler neden yükselmiyor? Anlamı nedir?
Uzun vade faizlerin yükselmesinin sebebi iktisadi faaliyetteki canlanma. Hem Avro Bölgesi hem de ABD'de iktisadi faaliyet geleceğe yönelik olumlu sinyaller vermekte. Aynı zamanda enflasyon beklentilerinde de iktisadi faaliyetteki canlanmayla uyumlu toparlanma söz konusu. Zaten fazla baskılanmış uzun vade faizler geleceğe yönelik sinyaller dahilinde normalleşmekte. Dünya'daki toplam talebin artması Gelişmekte Olan Ülkeler (ve Türkiye) için pozitif.
Kısa vade faizler ise merkez bankalarının (FED + ECB) genişlemeci para politikaları dahilinde yüksel(e)miyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) zaten 2017 sonuna kadar faizleri sıfır seviyesi ya da daha altında tutmayı taahhüt etmekte. FED ise ilk çeyrekteki ivme kaybının ardından faiz arttırımın yılın sonuna doğru ötelemekte. Böyle bir ortamda Gelişmekte Olan Ülke'lerin kabus senaryosu verim eğrisinin yataylaşması yani uzun vade faizler artarken kısa vade faizlerin daha hızlı artması gerçekleşemiyor! Böylece risk iştahı Gelişmekte Olan Ülkeler (ve Türkiye) için elverişli seyrediyor.
Grafikler, ABD'de verim eğrisi dikleştiği zaman Gelişmekte Olan Ülke Kurları (EMFX) ve Türk Lirası'nın olumlu etkilendiğini göstermekte. Çünkü reel ekonomi tarafında toplam talep koşulları pozitif etkilenirken finansal koşullar da risk iştahını desteklemekte. Mevcut konjonktürde özellikle getirisi yüksek ülkeler için "carry-trade" fırsatları da artmakta.
ABD'de yarın açıklanacak Perakende Satış verisi ve ardından Cuma günü Sınai Üretim ile Kapasite Kullanım Oranları da yine zayıf kalabilir. Bu nedenle kısa vadede FED'in duruşunda değişiklik olmayacağı için ABD'de kısa vadeli faizler artış eğilimine dönene kadar mevcut konjonktür sürebilir. Nihayetinde kur hareketleri üzerinde kısa vade faizlerin açıklayıcı gücü daha fazla.
Risk iştahı ve "carry-trade" konjonktüründe piyasa görüşümüzde değişiklik yok:
1. Dolar / TL'nin 2,70 - 2,74 bandını geçemeyeceği, ve
2. Bankaların (XBANK) diğer sektörlerden daha fazla prim yapabileceği
görüşlerimizi koruyoruz."
YORUM YAZ