Sabancı Holding'in (SAHOL) ilk çeyrek bilançosu üzdü 

Sabancı Holding'in (SAHOL) ilk çeyrek bilançosu üzdü 

Hacı Ömer Sabancı Holding yılın ilk çeyrek dönemine ait mali tablolarını paylaştı. 

A+A-

Şirketin KAP'a gönderdiği mali tablolara göre 31 Mart 2024 tarihinde sona eren üç aylık dönemde, ana ortaklık paylarında 5 milyar 366 milyon 161 bin TL zarar edildiği görüldü. Holding, bir önceki yılın aynı dönemini 2 milyar 356 milyon 554 bin TL zararla tamamlamıştı. 
Satışlarda yüzde 5 artış 
Sabancı Holding’in satışları yüzde 5 düzeyinde bir artışla 39 milyar TL’ye çıkarken bu artış karlılığa yansımadı. 
Holding'in ilk çeyrekteki brüt karı yüzde 9 düşüşle 45,6 milyar TL olurken, esas faaliyet karı yüzde 30 düşüşle 18,7 milyar TL ve FAVÖK’ü yüzde 28 düşüşle 20,3 milyar TL’ye  geriledi.
Varlıklarda gerileme 
2024’ün ilk çeyreğinde geçen yılın son çeyreğine kıyasla toplam varlıklar 2,4 trilyon lira oldu. Bir önceki yılın aynı döneminde bu rakam 2,5 trilyon TL seviyesindeydi. 
 

Öte yandan, Holding'in birinci çeyrek mali sonuçlarına dair bilgilendirme bülteninde ise şu ifadelere yer verildi: 

Sabancı Holding (Holding) 2024'ün ilk çeyreğine ilişkin konsolide finansal sonuçlarını açıkladı. Enflasyon muhasebesi, 2023 yıl sonu sonuçlarında olduğu gibi, 2024'ün ilk çeyreğinde de, özellikle banka ağırlıklı yüksek parasal varlık pozisyonunun yarattığı parasal kayıp nedeniyle, Holding'in finansal sonuçlarını etkilemeye devam etti. Bununla birlikte, operasyonel  performans korunurken; Holding, ağırlıklı olarak B2B (işletmeler arası) operasyonlardan oluşan portföy yapısı sayesinde yüksek enflasyon ortamını başarıyla atlatarak banka dışı iş kolunda
FAVÖK marjını attırmayı başardı. Güçlü bilanço yapısı, devam eden yatırımlara rağmen, 0,9x kaldıraç oranı ile korundu.
Holding solo net nakit pozisyonu 14,4 milyar TL'ye ulaşırken, yılın ilk çeyreğinde geçen yıla kıyasla parasal kayıp etkisi yaratmasına rağmen, Holding'in gelecekte cazip yatırım fırsatlarını değerlendirip yeni ekonomide büyüme taahhüdünü yerine getirmesine olanak sağlayacaktır.
Sürdürülebilirlik alanında ise, Sabancı Holding döngüsel ekonomi çerçevesini tanımlamıştır. Buna göre, Holding 2030 yılına kadar altı Topluluk şirketi için döngüsel satın alma kullanımının artırılması gibi Döngüsel Giriş Hedeflerine kilometre taşlarına ulaşmayı hedefliyor. 2050 yılına kadar ise, bu altı şirketin tüm temel ürünlerini döngüsel ilkelerle tasarlaması beklenirken, tüm Grup şirketlerinde düzenli depolama ve yakma işlemlerinin ortadan kaldırılması bekleniyor.
Öte  yandan Holding, Grup bünyesindeki tüm fonksiyonlarda sürdürülebilirlik yetkinliklerini daha da derinleştirmek amacıyla “Sürdürülebilirlik için İş - İş için Sürdürülebilirlik” başlığı altında bir dizi etkinlikle başlangıç yaptığı Sürdürülebilirlik Akademisi'ni kurdu. 
Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper’in Değerlendirmesi: 
“Birinci çeyrekte, Türkiye'nin yeşil dönüşümüne katkı sağlamaya devam edecek olan yeni ekonomi alanındaki yatırımlarımıza devam ettik. Enerjisa Üretim, Avrupa'nın en büyük kara rüzgâr projelerinden biri olan 1.000 MW'lık YEKA RES-2'de önemli ilerlemeler kaydetti. Emobilite şirketimiz Eşarj, Türkiye genelinde 1.000 istasyon ve 1.780 şarj noktasına ulaştı.
Yüksek hızlı DC şarj altyapısında %30'un üzerinde pazar payı ile liderliğimizi sürdürüyoruz. 
Sabancı Topluluğu'nun küresel büyüme platformlarından biri olan Çimsa, Mersin’de devreye aldığı 45 milyon dolarlık CAC (kalsiyum alüminat çimento) yatırımıyla, bu alanda dünyanın en büyük üçüncü üreticisi konumuna ulaştı. Küresel ayak izimizi pekiştirmeye devam eden Temsa’nın yeni nesil elektrikli otobüsleri, tarihin en yeşil olimpiyatları olmaya hazırlanan Paris 2024'te şehir içi ulaşımda kullanılmak üzere Fransa'ya ihraç edildi. ABD’deki ilk güneş
santralimiz olan 272 MW’lık Cutlass II projemizde saha çalışmaları tamamlandı ve santral %100 kapasite ile üretime başladı. 232 MW’lık Oriana Solar projemizde ise saha çalışmaları başlatıldı. ABD’deki yenilenebilir enerji  yatırımlarımızı sürdürürken, geleceğin enerji çözümlerinin geliştiricisi olmamızı sağlayacak yıkıcı inovasyon yatırımlarımıza da devam ediyoruz.
Bu doğrultuda, yapay zekâ odaklı iklim teknolojileri şirketi AiDash’e yatırımımızı gerçekleştirirken, Clean Energy Ventures üzerinden kurulan fona da dahil olduk.”

Finansal Gelişmeler
• Kombine gelir(1), %39,7 büyüyen bankacılık faaliyetlerinin etkisiyle yıllık %6,4 artışla 235 milyar TL'ye ulaştı. Kombine FAVÖK 33,3 milyar TL olarak gerçekleşirken, banka dışı FAVÖK marjı 1,3 puan arttı. Konsolide net kar, FAVÖK geçişinin yanısıra yüksek kredi maliyeti ve enflasyon muhasebesi kapsamındaki yüksek parasal varlık pozisyonunun olumsuz etkisi nedeniyle geriledi.
• Konsolide özkaynak karlılığı 2023 yılı sonunda %7,0 iken 2024 yılının ilk çeyreğinde %5,9 olarak gerçekleşti.
• Net Borç/FAVÖK oranı 0,9x olarak gerçekleşerek Holding'in orta vadeli maksimum 2,0x hedefinin oldukça altında kaldı.
• Holding solo net nakit pozisyonu, Exsa birleşmesi ve temettü girişlerinin etkisiyle 2023 sonundaki 7,0 milyar TL seviyesinin iki katına çıkarak 14,4 milyar TL'ye ulaştı.
• Banka dışı yatırım harcamalarının satışlara oranı, yüksek faiz ortamına rağmen özellikle enerji ve dijital segmentlerde artan yatırımlarla %11,3 seviyesine yükseldi.
Stratejik Gelişmeler
• Sabancı Holding, etkin sermaye dağılımı, portföy yönetimi ve sonucunda daha yüksek paydaş değeri odağıyla, Sabancı Holding iştiraki Exsa'nın tüm aktif ve pasifinin bir bütün halinde Sabancı Holding tarafından devralınması suretiyle birleşme işlemini tamamladı. Birleşme sonrasında Exsa'nın finansal varlıkları ile birlikte Temsa Skoda
Sabancı Ulaşım Araçları hisselerinin %50'si, Temsa Motorlu Araçlar Pazarlama ve Dağıtım hisselerinin %100'ü ve Exsa Gayrimenkul Proje Geliştirme hisselerinin %100'ü Sabancı Holding mülkiyetine geçmiş oldu. Ayrıca, Sabancı Holding tarafından 60 milyon TL nominal değerli sermaye artırımı gerçekleştirildi ve ihraç edilen paylar Exsa'nın Sabancı Holding dışındaki diğer ortaklarına tahsis edildi. 
• Sabanci Renewables’ın 2025 yılının ikinci çeyreğinde devreye alınması hedeflenen 232 MW kapasiteli güneş enerjisi santrali yatırımı olan Oriana Solar Projesi için MUFG Bank Ltd., ING Bank LLC ve NORD LB (Norddeutsche Landesbank Girozentrale) bankalarının eşit katılımı ile toplam 243 milyon USD tutarında proje finansman kredi anlaşması imzalandı.
• Enerjisa Üretim ve Kontrolmatik Teknoloji, her iki şirketin öne çıkan kabiliyetlerini karşılıklı olarak kullanmak üzere bir mutabakat sözleşmesi imzaladı. İmzalanan mutabakat sözleşmesi kapsamında Kontrolmatik Teknoloji'nin, Enerjisa Üretim'in portföyünde bulunan depolamalı rüzgar santrallerinin elektrifikasyon ve trafo merkezi
kurulumlarını anahtar teslim olarak gerçekleştirmesi öngörülüyor. Kontrolmatik Teknoloji iştiraklerinden biri olan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri'nin de Enerjisa Üretim portföyünde bulunan depolamalı enerji santrali projelerine, Ankara ili Polatlı ilçesindeki Lityum-İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası'nda ürettiği yerli üretim enerji
depolama sistemlerini tedarik etmesi planlanlanıyor. İşbirliği kapsamında Enerjisa Üretim, rüzgar enerjisi projelerindeki bilgi ve deneyimini Kontrolmatik Teknoloji'nin iştiraki Progresiva Enerji Yatırımları'nın 250 MW'lık rüzgar enerjisi santralinin kurulum ve işletmesinde kullanmayı hedefliyor. Enerjisa Üretim'in ayrıca Progresiva Enerji
Yatırımları tarafından kurulacak 1 GWh kapasiteli enerji depolama tesisinin tüm piyasa operasyonlarını üstlenmesi bekleniyor. Bu işbirliği çerçevesinde, Enerjisa Üretim'in dijital organizasyonu olan Senkron Enerji tarafından geliştirilen yazılımın, Progresiva'nın 1 GWh kapasiteli enerji depolama tesisinde ve Kontrolmatik Teknoloji'nin bu proje ile sınırlı kalmayan diğer enerji depolama sistemi projelerinde de kullanılması hedefleniyor.
• Çimsa'nın Mersin fabrikasındaki mevcut CAC üretim kapasitesine ek olarak gerçekleştirdiği yeni üretim tesisi yatırımı, deneme üretimi ve test süreçlerinin tamamlanmasının ardından devreye alındı. Yeni CAC üretim tesisinin devreye alınmasıyla birlikte Çimsa'nın CAC klinker üretim kapasitesi yıllık 65 bin tondan 131 bin tona yükselirken; Çimsa dünya CAC pazarında 3. büyük üretici konumuna ulaştı. Başta yapı kimyasalları ve refrakter üretiminde ana girdi olarak kullanılan CAC ürününe ilişkin devreye alınan yeni üretim tesisi Çimsa’nın ihracat pazarlarında büyüme ve katma değerli ürün gamını genişletme hedeflerine hizmet edecek.
• Kordsa, 2017 yılında kurulan, doğal elyaf takviyeli endüstriyel biyokompozitler konusunda uzmanlaşmış ve sentetik kompozitlere çevre dostu alternatifler sunan Türkiye merkezli sürdürülebilir ileri malzemeler şirketi B PREG Kompozit ve Tekstil Mühendislik Danışmanlık Sanayi Ticaret'in ("BPREG")’in sermayesinin %10'unu temsil eden toplam 25.000 TL nominal değerli hisselerini, şirketin kompozit teknolojilerindeki uzmanlığını daha da geliştirme stratejisinin bir parçası olarak 300 bin EUR karşılığında satın aldı.
Raporlama Döneminden Sonraki Stratejik Gelişmeler
• Sabancı Renewables tarafından ABD'de gerçekleştirilen 272 MW kurulu gücündeki Cutlass II Güneş Enerjisi Santrali projesi öngörülen hedef tarihinden önce tamamlanarak tam kapasite ile 17 Mayıs 2024 tarihinde devreye alındı. 184 milyon USD tax equity (vergi avantajlı sermaye) yatırımının fonlaması 17 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla
tamamlandı ve eş zamanlı olarak çeşitli bankalardan alınan mevcut inşaat kredileri uzun vadeli proje finansman kredisine dönüştürüldü. Devreye alınan Cutlass II Güneş Enerjisi Santrali’nin yıllık bazda 15 milyon USD seviyesinde FAVÖK yaratması hedefleniyor.
• Sabancı Holding, ana faaliyet alanlarını büyütme ve yeni büyüme platformlarına yatırım odaklı stratejik öncelikleri doğrultusunda, malzeme teknolojileri alanındaki odağını ve mobilite çözümlerindeki liderliğini daha da güçlendirmek amacıyla, Sanayi ve Yapı Malzemeleri stratejik iş birimlerini Malzeme Teknolojileri ve Mobilite Çözümleri olarak
yeniden yapılandırma kararı aldı. Buna göre, 19 nisan 2024 tarihi itibariyle Akçansa, Çimsa ve Kordsa Malzeme Teknolojileri Stratejik İş Birimi altında, Brisa, Temsa Ulaşım ve Temsa Motorlu Araçlar ise Mobilite Çözümleri Stratejik İş Birimi altında faaliyet göstermeye başladı.
• Çimsa, 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarında net sıfır emisyona ulaşma hedefleri doğrultusunda Eskişehir Fabrikası'nda yaklaşık 14,2 MWp DC kurulu güce sahip olacak bir Güneş Enerjisi Santrali (GES) Tesisi kurma kararı aldı. Yatırımın 2024 yılının ikinci çeyreğinde başlaması ve 2025 yılının ikinci çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.
Yatırımın devreye girmesiyle birlikte GES'ten üretilecek elektriğin Eskişehir Fabrikasının yıllık toplam elektrik  tüketiminin %14'ünü karşılaması bekleniyor. Böylece atık ısıdan elektrik üretimi yatırımı ile birlikte fabrikanın elektrik ihtiyacının yaklaşık %40'ı kendi ürettiği elektrik ile karşılanmış olacak.
Stratejik İş Kollarındaki Önemli Gelişmeler
• Enerji: Yeni yatırım döngüsünün başlamasıyla birlikte artan yatırımlar, çeyreklik finansal sonuçlar üzerinde baskı oluşturmaya başladı 
• Bank: Müşteri odaklı gelir artışı odağı ile üstün müşteri kazanımı 
• Finansal Hizmetler: Yüksek parasal varlıklar nedeniyle güçlü prim üretimi karlılığa yansıtılamadı
• Yapı Malzemeleri: Artan enflasyonist baskılar kısa vadede karlılık üzerinde etkili oldu
• Sanayi: Daha iyi satış mixi ile marjda iyileşme sağlandı
• Dijital: Çok kanallı yapı sayesinde güçlü ciro büyümesi elde edilirken marj korundu
• Perakende: Operasyonel kârlılıktaki iyileşme, finansal giderlerdeki artış sebebiyle net
kara yansımadı
                                      ENERJİSA ÜRETİM ÖZET FİNANSALLAR

enerjisa.jpg

Gelir, elektrik fiyatlarındaki düşüş ve geçen yıla kıyasla daha düşük doğal gaz hacimleri nedeniyle yıllık bazda %48 oranında azaldı. FAVÖK'teki düşüş ise daha düşük enerji ticareti katkısı ve daha yüksek işletme giderlerinden kaynaklandı. Bununla birlikte, yenilenebilir enerji varlıklarından elde edilen FAVÖK, olumlu hava koşulları nedeniyle yüksek hidroelektrik üretiminin desteğiyle güçlü kalmaya devam etti. Enerjisa Commodities’in katkısı ise, piyasadaki daha az volatilite ve likidite nedeniyle önceki dönemlere göre sınırlı kaldı.

             SABANCI HOLDİNG STRATEJİK İŞ KOLLARI KOMBİNE SONUÇLAR

sabanci-kombine.jpg

SABANCI HOLDİNG STRATEJİK İŞ KOLLARI KONSOLİDE SONUÇLAR 

sabanci--konsolide.jpg

YASAL SORUMLULUK SINIRI
Bu belgede yer alan bilgiler Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. (“Holding”) tarafından güvenilir olduğuna inandığı kaynaklardan toplanan bilgiye dayanmaktadır ancak Holding belgede yer alan bu bilgilerin doğruluk ve eksiksizliğini garanti etmemektedir. Bu belgede ileriye dönük bazı görüş ve tahmini rakamlar yer almaktadır. Bunlar şirket yönetiminin gelecekteki duruma ilişkin şu andaki görüşlerini yansıtmaktadır ve belli varsayımları içermektedir. Ancak gerçekleşmeler, ileriye dönük görüşleri ve tahmini rakamları oluşturan değişkenlerde ve varsayımlardaki gelişim ve gerçekleşmelere bağımlı olarak farklılık gösterebilecektir. Bu ifadeleri, bu ifadelerdeki varsayımlardaki değişiklikleri güncellemek için Holding hiçbir sorumluluk yüklenmemektedir. Bu belge ve içeriği yatırım tavsiyesi oluşturmaz, Holding ve/veya Grup şirketleri hisselerinin alım-satımı için bir teklif veya davet teşkil etmez. Bu belgenin dağıtımı ve içeriğinin kullanımı yasal mevzuat çerçevesinde yapılmalıdır.Bu belgenin içeriğinin kullanımından doğan zararlardan Holding, herhangi bir Yönetim Kurulu Üyesi, yöneticisi veya çalışanı sorumlu değildir ve yükümlülük kabul etmemektedir. Bu belge, Sabancı Holding Yatırımcı İlişkileri web sitesinde ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan konsolide finansal tabloları ile birlikte değerlendirilmelidir.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler