"Sakın satmayın" diyen Trump, Bitcoin'i 70 bin doların üstüne çıkarttı

"Sakın satmayın" diyen Trump, Bitcoin'i 70 bin doların üstüne çıkarttı

Bitcoin, Trump'ın açıklamalarının ardından kritik seviyeyi de geçti

A+A-

Bitcoin fiyatı, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın Bitcoin Konferansı'nda yaptığı konuşmada daha dostane düzenlemeler getirebileceği ihtimalini gündeme getirmesiyle kazançlarını artırdı ve sonunda 70 bin doları geçti.

Bitcoin başlangıçta Trump'ın konuşmasına olumsuz tepki verse de, özellikle ulusal bir rezerv sözü vermediği için, kısa süre sonra alıcılar devreye girdi. Son 24 saat içinde %2,7 artarak 70.018 dolara yükseldi.

Trump, Cumartesi günü Bitcoin Konferansı'nda ABD'nin Çin'den önce dünyanın kripto lideri olması gerektiğini ve Demokrat başkan adayı Kamala Harris'ten daha dostane düzenlemeler getireceğini söyledi. Ayrıca Beyaz Saray için bir kripto danışma konseyi kuracağını ve ABD hükümetinin mevcut varlıklarını kullanarak ulusal bir Bitcoin stoku oluşturacağını belirtti.

Trump, “Bitcoin'inizi asla satmayın... Eğer seçilirsem, ABD hükümetinin şu anda elinde tuttuğu veya gelecekte elde edeceği tüm Bitcoin'leri %100 oranında korumak benim yönetimimin politikası olacaktır” dedi.

2021'de kripto parayı bir aldatmaca olarak nitelendiren Trump, son kampanya çabalarıyla sektörü kazanmaya çalışıyor. Kampanyası kripto bağışlarını kabul ediyor ve ayrıca kendi NFT koleksiyonunu yayınladı.

Trump ayrıca, kripto endüstrisine karşı düzenleyici bir baskı sürdüren Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler'i kovma sözü verdi. Son anket verileri, Trump'ın şu ana kadar kripto düzenlemeleri hakkında herhangi bir plan açıklamayan Harris ile sıkı bir yarış içinde olduğunu gösteriyor. Ancak mali dolandırıcılık konusundaki tecrübeleri göz önüne alındığında, Harris'in hükümetin kripto üzerindeki baskısını sürdürmesi olası görünüyor.

Bitcoin'in fiyatı, Trump'ın başkanlığına ilişkin spekülasyonlardan faydalanarak son iki hafta içinde dört ayın en düşük seviyelerinden keskin bir yükseliş gösterdi. Ancak feshedilen kripto borsası Mt Gox'un Bitcoin varlıklarını dağıtım için harekete geçirmeye devam etmesi nedeniyle token'da daha fazla kazanç hala şüpheli kaldı.

Altcoinler Faiz İndirimi Beklentileriyle Yükseliyor

Daha dostane ABD düzenlemeleri beklentisiyle kripto para fiyatları genel olarak yükseldi. Bu hafta yapılacak Federal Rezerv toplantısı öncesinde ABD'de faiz indirimlerine ilişkin spekülasyonlar da risk odaklı varlıkları destekledi.

Dünyanın ikinci büyük tokenı Ether, geçen hafta tokenı takip eden spot borsa yatırım fonlarının (ETF) piyasaya sürülmesinin ardından artan ilgiyle %3,3 artışla 3.377,32 dolara yükseldi. XRP, ADA ve SOL %1,3 ile %3,3 arasında artış gösterirken, meme tokenları arasında DOGE %2,3, SHIB ise %1,5 yükseldi.

Ethereum ETF Girişleri İlk Haftada 1 Milyar Dolara Ulaştı

ABD spot ETF'lerinin lansmanı geçen hafta karışık sonuçlar verdi. Çoğu net giriş yaşarken, Grayscale'in dönüştürülmüş fonu ETHE’den önemli çıkışlar bu kazançları gölgede bıraktı. Sekiz ihraççının dokuz yeni spot Ethereum ETF'si, Mayıs ayında SEC tarafından onaylanmalarının ardından geçtiğimiz Salı günü piyasaya sürüldü.

İşlemlerin ilk dört gününde, BlackRock'ın (NYSE: BLK) ETHA'sı 442 milyon dolarlık net girişle başı çekerken, Bitwise’ın ETHW’si 265,9 milyon dolar ve Fidelity’nin FETH’i 219,4 milyon dolarlık net giriş sağladı. VanEck’in ETHV’si, Franklin Templeton’ın EZET’i, Invesco’nun QETH’i ve 21Shares’in CETH’i de sırasıyla 35,4 milyon dolar, 23,3 milyon dolar, 14,2 milyon dolar ve 7,5 milyon dolarlık net girişler gördü. Neredeyse tüm ETF’ler net giriş sağlarken, Grayscale’in ETHE’si geçen hafta 1,5 milyar doları aşan net çıkışlarla karşılaştı, bu da ABD spot Ethereum ETF’leri için toplamda 341,8 milyon dolarlık net çıkışa yol açtı.

Karşılaştırıldığında, Ocak ayında piyasaya sürülen ABD spot Bitcoin ETF’leri, ilk dört günde toplamda 1,26 milyar dolarlık net giriş sağladı. ETHE hariç tutulduğunda, Ethereum ETF’leri benzer şekilde dönüştürülmüş GBTC hariç tutulduğunda 2,89 milyar $'a kıyasla 1,17 milyar $ ile Bitcoin ETF’lerinin lansman sonrası gördüğü net girişlerin yaklaşık %40’ını oluşturdu.

İlgili Haberler