Salyangozdan yıllık 13 milyon avro
Türkiye, yüzde 90’ını Avrupa ülkelerine ihraç ettiği salyangozdan yılda 13 milyon avrodan fazla gelir elde ediyor
Fransa, İspanya, İtalya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Makedonya'ya bu yılın 10 ayında ihraç edilen 784 ton işlenmemiş salyangozdan, 4 milyon 406 bin 956 avro gelir elde edildi.En büyük pay ise yaklaşık 4 milyon avrosu Fransa'ya yapılan ihracattan elde edildi.
Salyangozu işlerken kabuğunu bile ihraç eden, bu ürünü Fransa, İtalya, Yunanistan, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Makedonya, Sudan, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Kore'ye satan Türkiye, ekim ayı itibarıyla 800 ton salyangoz kabuğundan 3 milyon 612 bin 503 avro döviz kazandı.
Aynı dönemde hazırlanmış yaklaşık 850 ton ileri işlem görmüş salyangoz ise başta Fransa olmak üzere aralarında Almanya, İtalya, ABD, Çin, Güney Kore, Japonya, Tayvan'ın da bulunduğu ülkelere satıldı. Bu ihracattan elde edilen gelir, 5 milyon 690 bin avroya yaklaştı.
Bu alanda faaliyet gösteren firmalardan Kocaman Balıkçılık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, Türkiye'de bulunduğu halde tüketimi olmayan ürünleri işleyip ihraç ettiklerini, bu kapsamda kara salyangozu, deniz salyangozu, kurbağa, göl gümüşü, sudak ve çin sazanı sattıklarını söyledi.
Kara salyangozunun, ilkbaharda tabiattan toplanması ve tesislerde işlemesinin emek yoğun bir iş olduğu için istihdama önemli bir katkı sağladığına dikkat çeken Kocaman, firmanın Bandırma ve Bilecik'teki iki tesisinde sadece bu ürün için 200 personel istihdam ettiklerini kaydetti. Kocaman, "Son yıllarda kalite ve hijyene verilen önem nedeniyle salyangozun nihai üreticiye ulaşabileceği şekilde üretiminin (etin kabuğa yerleştirilip üzerinin tereyağlı sosla kaplanması) Avrupa'daki en büyük adresi firmamız olmuştur. Ayrıca Bulgaristan ve Yunanistan'dan da dahilde işleme rejimi kapsamında canlı salyangoz ithal edip işleyip ihraç ederek kapasitemizi yükselterek artan talebe cevap vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Türkiye'de 5-6 şirketin bu alanda faaliyet gösterdiğini ifade eden Kocaman, "Salyangoz ihracatımız Avrupa'daki ekonomik krizden etkilenmedi. İhracat rakamlarımız iyi" dedi.
Türkiye'de salyangoz toplayan kişi sayısının özellikle istihdamın arttığı dönemlerde azaldığına dikkati çeken Kocaman, bu rakamın işsizliğin arttığı dönemlerde arttığını ve alternatif geçim kaynağı olduğunu ifade etti. Türkiye'nin, alıcılarının başında Fransa'nın bulunduğu pazarda iyi bir konumda olduğunu da kaydeden Kocaman, "Firma olarak yıllık 6 milyon avroluk ihracat yapıyoruz" diye konuştu.
YORUM YAZ