Sanica Isı halk arz için gün sayıyor
İnşaat malzemeleri üreticisi Sanica Isı, halka arz için gün sayıyor. Şirket sermayesinin yüzde 29,6'sını halka açacak
Emel Yiğit/borsatek.com - İnşaat malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren Sanica Isı halka arz için hazırlıklarını tamamladı. Arz, 35 milyon pay sermaye artışından, 5 milyon pay da ortak satışı yoluyla yapılacak. Sermayesinin yüzde 29,6'sını halka açacak olan şirket, bu arzdan elde edeceği gelirin yüzde 40'ını yeni yatırımlarda, yüzde 30'unu işletme sermayesinin güçlendirilmesinde, yüzde 30'unu ise finansal borçların azaltılması için kullanmayı planlıyor. Satışın yüzde 50'sinin bireysel yatırımcı, yüzde 40'ının kurumsal yatırımcı ve yüzde 10'unun yabancı yatırımcıya yapılması planlanıyor. Integral ve Gedik Yatırım tarafından üstlenilen arzda geniş bir konsorsiyumun aracılık edeceği belirtiliyor. Halka arz yöntemi ise “Sabit Fiyat ile Talep Toplama” ve “En İyi Gayret Aracılığı” yöntemiyle gerçekleşecek
"17 ildeki konut projeleri bizim için 500 potansiyel müşteri"
Sanica Isı 1982 yılında Mimar Nesimi Fatinoğlu tarafından kurulmuş. Şirket, Fatinoğlu Grubu'nun amiral gemisi konumunda.
Halka arz sürecini konuşmak için biraraya geldiğimiz Sanica Isı Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Fatinoğlu'na önce inşaat sektöründeki daralmayı soruyoruz.
"İnşaat sektöründeki daralma bizi hiç etkilemiyor" diyor Fatinoğlu, "Biz tamamlayıcı ürünler üretiyoruz. İnşaata en son takılacak ürünleri yapıyoruz. Radyatör, panel gibi. Potansiyel müşterilerimiz bizim iki üç sene önce inşaata başlamış firmalar. İki üç sene önce temelini atmış, kabasını bitirmiş, bizim ürünlerimiz takılır hale gelmişiz. Dolayısıyla şu anki kriz bizi etkilemiyor. Bugünkü kriz belki birkaç sene sonra bizi etkileyebilirdi diyeceğim ama başka imkanlar doğuyor".
Sanica Isı TOKİ ve Kiptaş'ın üreticisi konumunda. Fatinoğlu, "Biz TOKİ ve Kiptaş'ın onaylı üreticisiyiz. Bugün 17 ilde yapılacak konut projesi bizim için potansiyel 500 bin müşteri" diyor.
Türkiye'de akredite laboratuvarı olan iki firmadan biri olduklarını kaydeden Fatinoğlu, "iki tane de devletin kuruluşlarında var. Başka akredite laboratuvarı olmadığı için bu bize avantaj sağlıyor" diyor.
2021 karı 79.5 milyon lira
Sanica Isı bir önceki yıla kıyasla net satışlarını yüzde 100’e yakın artırarak 2021 yılı sonu itibariyle 713 milyon liraya çıkarmış. Nesimi Fatinoğlu, Sanica Isı olarak, 2021 yılında yakalanan büyüme ivmesinin 2022'nin ilk yarısında da sürdürdüğünü bu yılın ilk yarısında net satışların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83 oranında arttığını kaydediyor. Şirketin toplam satışlarının yüzde 54'ü ihracattan geliyor.
Şirketin 2021 yılı sonunda 79.5 milyon lira net kâr elde ettiğini belirten Fatinoğlu, faiz ve vergi öncesi kârın (FAVÖK) ise 212.6 milyon lira olarak gerçekleştiğini söylüyor.
"Rusya ve Ukrayna pazarı önemli"
Şirket pandemiye kadar Çin'de pazar lideriymiş. Pandemiyle birlikte bu pazarın bitmesi başka pazar arayışlarına sebep olmuş. Yeni Zelanda'dan Şili'ye kadar 54 ülkeye ihracat yapan şirketin Turquality programı kapsamında Benelüks ve Almanya'yı hedefliyor.
Fatinoğlu, "Hızla yükselen Rusya ve Ukrayna pazarı var. Dünyadaki konjonktürde çok ciddi bir değişim var. Rusya'da bütün pazar Avrupalıların elindeydi. Hem kombi hem radyatör pazarı. Hepsi ülkeden çıkmak zorunda kaldı. Şimdi orada bir sürü atıl tesis var. Ticaret olarak da Avrupalı firmalar oraya mal yollayamıyor. Dolayısıyla bu pazarın tamamı Türklere kaldı. Ukrayna da aynı şekilde boş bir pazar oldu. Savaş ekonomisi çok ciddi etkiledi. Şu anda bizim için en önemli pazarlar Ukrayna ve Rusya" diyor. Avrupa'da da enerji krizi nedeniyle üretimin düşmesi bu pazarlarda da Türkiye'nin önemli bir üretici konumuna getirmiş. Şirket Rusya'da bir özerk cumhuriyet olan Başkurdistan'dan davet almış. Bu ülkede bir yatırım planlanıyor.
Üretim Elazığ, Manisa ve İstanbul'da
Sanica Isı Sanayi inşaat malzemeleri sektöründe panel radyatör, kombi ve boru, bağlantı parçaları olmak üzere üç ana grupta üretim yapıyor. Elazığ, Manisa Akhisar ve İstanbul Beylikdüzü’nde üretim yapan şirket, banyo ve SPA grubundan, rezervuara, ısı ve tesisattan, kombiye, panel radyatöre, alt yapı ve üst yapı boruya, cam grubuna, istif makinalarından elektrikli forklifte uzanan yatırımları olan Fatinoğlu Grubu’nun amiral gemisi durumunda.
54 ülkeye ihracat gerçekleştiren şirketin hedefi dünyada bilinirliğini daha da artırarak global bir marka olmak.
Sanica Isı panel radyatör üretimini Manisa Akhisar OSB 35 bin metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 57 bin metre kare bir alanda üretim gerçekleştiriyor. Bu yıl Alarko Carrier’den satın aldığı üretim hattıyla birlikte yıllık 3 milyon 305 bin metre tül üretim kapasitesine ulaşmış durumda. 2021 yılı sonu itibariyle radyatör üretiminin yüzde 76’sını ihraç eden Sanica, toplamda 31 ülkeye radyatör satışı yapıyor. İhracat yapılan ülkelerin başında Macaristan, Romanya, Ukrayna ve Sırbistan geliyor.
Boru ve bağlantı parçaları grubunda İstanbul Beylikdüzü ve Elazığ OSB olmak üzere iki üretim tesisinde kullanım alanlarına göre altyapı ve üstyapı ürünleri üretiliyor. Beylikdüzü’nde 9 bin metre karelik kapalı, 13 bin 500 metre karelik açık alana sahip tesiste üst boru ürünlerinin üretimi yapılıyor. Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’nde ise 45 bin metre karelik kapalı olmak üzere toplam 172 bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde altyapı, üstyapı boru ve bağlantı parçaları üretimi gerçekleştiriliyor. Sanica Isı, 2021 itibariyle ürettiği boru ve bağlantı parçalarının yüzde 24’ünü 23 ülkeye ihraç ediyor. İhracat yaptığımız ülkelerin başında Romanya, Nijerya, Gürcistan, Makedonya ve Cezayir geliyor.
Manisa’nın Akhisar OSB’de 14 bin 400 metrekare kapalı, toplam 20 bin metrekare alan üzerine kurulu olan Sanica Isı Kombi üretim tesisi ise yıllık 52 bin adet kombi üretim kapasitesine sahip. Manisa Akhisar’da üretilen kombiler 9 ülkeye ihraç ediliyor. 2021 yılı sonu itibariyle satışların yüzde 27’si ihracattan geliyor. Kombi ihracatı yapılan ülkelerin başında İspanya, Azerbaycan, Özbekistan, Gürcistan ve Portekiz geliyor. Bir süredir üzerinde çalışılan elektrikli kombi üretimine de yakın zamanda başlanması hedefleniyor.