Savaş endişelerinin gölgesi altında petrol yatay seyrediyor

Savaş endişelerinin gölgesi altında petrol yatay seyrediyor

Savaş endişeleri ve ABD ham petrol stoklarındaki sürpriz artışla petrol sabit kaldı.

A+A-

Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarındaki beklenmedik artışın ardından Avrupa ve Orta Doğu'da tırmanan çatışmalara ilişkin endişeler ile talep endişelerinin piyasada tartılmasıyla Çarşamba günkü ticarette sabit kaldı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 2 sent artışla varil başına 85,35 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü 6 sent düşüşle varil başına 81,51 dolara geriledi.

Rus yetkililere ve Ukraynalı bir istihbarat kaynağına göre, Ukrayna'nın insansız hava aracıyla düzenlediği bir saldırının Rusya'nın önemli bir limanında petrol terminalinde yangına yol açmasının ardından her iki gösterge de bir önceki seansta 1 doların üzerinde değer kazandı.

ABD, İsrail ile İran destekli Hizbullah arasında daha geniş çaplı bir çatışmayı önlemeye çalışırken, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Lübnan'daki Hizbullah ile "topyekûn savaşın" yaklaştığı uyarısında bulundu.

Bölgede tırmanan bir savaş, önemli üreticilerden gelen ham petrol arzının kesintiye uğraması ihtimalini artırıyor.
Singapur'daki IG'de piyasa stratejisti olan Yeap Jun Rong, "Piyasa katılımcıları, jeopolitik gerilimlerin İsrail ve Hizbullah arasında yeni bir cepheye taşınmasıyla daha geniş bir çatışma durumunda potansiyel kesinti risklerini fiyatlamaya geri döndü" dedi ve ekledi:

"Her iki taraf arasında yakın vadede herhangi bir soğuma zor görünüyor, bu da piyasa katılımcılarının beklenenden daha zayıf ABD perakende satışlarından bu hafta Çin'den gelen karışık veri setlerine kadar petrol fiyatlarını iyi destekleyebilir"

Çin'de bu hafta açıklanan veriler Mayıs ayı sanayi üretiminin beklentilerin gerisinde kaldığını, ancak tüketimin bir göstergesi olan perakende satışların Şubat ayından bu yana en hızlı büyümeyi kaydettiğini gösterdi.

Çarşamba günü ANZ Research raporunda analistler, küresel piyasalardaki daha geniş bir risk tonunun ham petrol fiyatlarını desteklediğini, Fed'in faizleri daha sonra değil, daha erken indireceği yönündeki bahisleri artırdığını söyledi.

Fed yetkilileri, bu yılın sonuna kadar bir ya da iki faiz indirimi beklentisine temkinli bir şekilde yaklaşırken, enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla teyit ve hala güçlü seyreden işgücü piyasasından herhangi bir uyarı işareti arıyor.

Faiz indirimleri borçlanma maliyetlerini azaltarak ekonomik faaliyeti canlandırabilir ve petrol tüketimini artırabilir.
Piyasa kaynaklarının Salı günü Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına dayandırdığı haberine göre, ABD ham petrol stokları 14 Haziran'da sona eren haftada 2,264 milyon varil arttı. Reuters anketine katılan analistler ham petrol stoklarında 2,2 milyon varillik bir düşüş bekliyorlardı.

Ancak adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynaklar, benzin stoklarının 1,077 milyon varil düştüğünü, distile ürünlerin ise 538.000 varil arttığını söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler