Savaşın Orta Doğu'ya yayılma riski petrol fiyatlarındaki ateşi harladı

Savaşın Orta Doğu'ya yayılma riski petrol fiyatlarındaki ateşi harladı

Petrol, Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir savaş beklentisiyle yükselirken, küresel arzdaki artış kazançları sınırladı.

A+A-

Petrol fiyatları Perşembe günü, kilit ihracat bölgesinden ham petrol akışını aksatabilecek genişleyen bir Orta Doğu çatışması olasılığının daha güçlü bir küresel arz görünümünü gölgelemesiyle yükseldi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %1,08 değer kazanarak varil başına 74,7 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate vadeli ham petrol kontratları %1,21 değer kazanarak 70,95 dolara yükseldi.

IG'de piyasa stratejisti olan Yeap Jun Rong, “Orta Doğu'daki jeopolitik risklerden kaynaklanan ilk tedirginliğin ardından, küresel piyasalara bir miktar sükunetin geri döndüğünü gördük, ancak elbette piyasa katılımcıları hala İsrail'in yaklaşan herhangi bir tepkisini dikkate takip etmeye devam ediyor” dedi.

Yeap, “Petrol için asıl soru, İran'ın enerji altyapısının İsrail'in hedefinde olup olmayacağı” dedi.

İsrail Perşembe günü erken saatlerde Beyrut'un merkezini bombalayarak en az altı kişinin ölümüne neden olurken, güçleri Lübnan cephesinde İran destekli silahlı grup Hizbullah'a karşı bir yıldır süren çatışmalarda en ölümcül gününü yaşadı.

Saldırı, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarından Lübnan ve Suriye'ye sızan çatışmaların tırmanması üzerine İran'ın İsrail'e 180'den fazla balistik füze fırlatmasından bir gün sonra gerçekleşti.

IG piyasa analisti Tony Sycamore, “Bundan sonrası, İsrail'in tepkisinin ne olacağını görmek için bir bekleme oyunu ve bunun yarın Roş Aşana tatilinin sona ermesinden sonra geleceğini sanıyorum” dedi.

Sycamore, “İsrail'in İran'ın petrol altyapısını hedef alacağından şüpheliyim, zira böyle bir hamle petrol fiyatlarını 80 dolara doğru çekecektir ki bu da enflasyona karşı adımlar atan İsrail'in müttefikleri tarafından hoş karşılanmayacaktır” dedi.

Bu arada, Enerji Enformasyon İdaresi, ABD ham petrol stoklarının 27 Eylül'de sona eren haftada 3,9 milyon varil artışla 417 milyon varile yükseldiğini ve Reuters anketinde 1,3 milyon varillik bir düşüş beklendiğini söyledi.

ANZ analistleri bir notta, “ABD stoklarının şişmesi, piyasanın iyi tedarik edildiğine ve herhangi bir kesintiye dayanabileceğine dair kanıtlar ekledi” dedi.

Bazı yatırımcılar, küresel ham petrol arzının ana üretim bölgesindeki huzursuzluk nedeniyle henüz kesintiye uğramamış olması ve OPEC'in yedek kapasitesinin endişeleri hafifletmesi nedeniyle tedirgin olmadı.

East Daley Analytics'in CEO'su Jim Simpson Reuters'a verdiği demeçte, “İran'ın saldırısından sonra fiyatlar bir süre daha yüksek kalabilir veya daha değişken olabilir, ancak yeterli üretim var, dünyada yeterli arz var” dedi.

OPEC, İsrail'in İran'ın tesislerini devre dışı bırakması halinde bu ülkenin arz kaybının tamamını telafi edebilecek kadar yedek petrol kapasitesine sahip.

Ancak tüccarlar, İran'ın Körfez'deki komşularının tesislerini vurarak misilleme yapması halinde üretici grubun zorlanacağından endişe ediyor.

UBS analisti Giovanni Staunovo, “Bölgedeki ülkelerin enerji altyapılarına yönelik yeni saldırılar gerçekleşirse, fiilen mevcut yedek kapasite çok daha düşük olabilir” dedi.

İlgili Haberler