Scope Ratings: Erdoğan'ın seçilmesi sorunlarla mücadeleyi sınırlıyor
Scope Ratings: Erdoğan'ın yeniden seçilmesi, Türkiye'nin ekonomik zorluklarla mücadele etme ve alışılmış dışı politikalara yönelme olasılığını sınırlamakta
Almanya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, Erdoğan'ın yeniden seçilmesinin Türkiye'nin ekonomik zorluklarla mücadele etme ve alışılmış dışı politikalara yönelme olasılığını sınırlamakta olduğunu savundu.
Scope Rating, pazar günü sonuçlanan Cumhurbaşkanı seçimi ikinci turunun ardından yaptığı değerlendirmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sürdürülemez ekonomik politikalarına devam etmesi halinde, Türkiye ekonomisinin düzensiz bir dengeleme süreciyle karşı karşıya kalabileceğini ve bunun da lira ve ülkenin dış hesapları üzerinde baskı yaratabileceğini vurguladı.
Türk ekonomisinin 2022 yılındaki yüzde 5,6 büyümenin ardından, bu yıl potansiyelinin altında yüzde 2,7 bir GSYİH büyüme oranı, daha geniş bir cari açık, düşen uluslararası rezervler ve yüksek enflasyon ile karşı karşıya olduğunu belirten Scope Ratings, "Sermaye kontrolleri ve makro-ihtiyati önlemler, nakit çekimlerine sınırlar, mevduat koruma şeması ve bankaların portföy tahsislerine zorlayıcı müdahaleler gibi, Türkiye'nin ekonomi politikalarının temelinde kalması muhtemel. Politika karışımının kısmi bir ayarlama olasılığı var, ancak bunun etkili olabilmesi için tutarlı planlama ve uygulama gerekli. Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yönde herhangi bir işaret vermemesi dikkat çekici" değerlendirmesini yaptı.
"Hükümetin "liralaşma" planı yerel para birimindeki banka mevduatlarını artırmış olsa da, uzun vadede etkinliği belirsiz. Bu önlem, kamu finansmanı açısından yüksek maliyetli olup, liranın büyük dalgalanmaları durumunda bu maliyet daha da artmakta ve önemli bir devalüasyonu daha az olası hale getirmekte" iddasında bulunan Scope, Türkiye'nin doğrudan finansman, swap ve enerji ticaret anlaşmaları biçiminde daha fazla ikili ve büyük ölçüde şartsız dış desteğe ihtiyacı olacağını vurguladı.