SEDDK Başkanı Gürsoy: 18 yaş altına BES sektör için milat
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Türker Gürsoy, 18 yaş altı kişilere bireysel emeklilik sistemine giriş imkanı tanınmasını sektör açısından kritik bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
BORSATEK - Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Türker Gürsoy, 18 yaş altı kişilere bireysel emeklilik sistemine giriş imkanı tanınmasını sektör açısından önemli bir milat olduğunu söyledi.
Türker Gürsoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörünü ilgilendiren açıklamaları değerlendirdi. Açıklamaları heyecan ve mutlulukla karşıladıklarını ifade eden Türker Gürsoy, "Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları, Hazine ve Maliye Bakanlığımızın destekleri sektörümüzün geldiği nokta açısından çok önemli bir güven işareti” dedi.
“SORUMLULUKLARIMIZIN BİLİNCİNDEYİZ”
SEDDK ve Türkiye Sigorta Birliği başta olmak üzere sektördeki tüm paydaşların sorumluluklarının ve kendilerinden beklenilenlerin farkında olduklarını kaydeden Gürsoy “Ortak aklı merkeze koyarak sektörümüzü hak ettiği noktalara çıkarmak için aralıksız çalışacağız. Sigorta ve emeklilik sektörümüzü daha da güzel günler bekliyor” dedi.
23 MİLYON ÇOCUK DA KATILABİLECEK
Türker Gürsoy, yıllardır gündemde bulunan 18 yaş altına BES'e giriş imkanı sağlanması yönündeki uygulamayı, bireysel emeklilik sisteminin toplumun tüm katmanlarına yayılması anlamında milat olabilecek bir düzenleme olarak nitelendirdi. Gürsoy, "BES'te 18 yıllık büyük bir başarı hikayesi var. OKS dahil bugün 12.6 milyon katılımcıya ve 171 milyar TL'yi aşan bir tutarda fon büyüklüğüne ulaşılan sisteme nüfusumuzun yaklaşık 23 milyonluk bir kesimini kapsayan çocuklarımızın katılabilmesinin yolunun açılması çok önemli bir gelişme. Erken yaşlarda BES'e girerek tasarruf alışkanlığı elde edebilecek çocuklarımızın yarınlara güvenle bakmalarının önü açıldı" diye konuştu.
BÜTÜNLEŞİK GÜVENCE PAKETİ MÜMKÜN
SEDDK Başkanı Türker Gürsoy, reform paketi içinde önemli gelişmelerden birinin de Bireysel Emeklilik Sistemi ile sağlık, hayat, eğitim sigortası gibi özel güvencelerin cazip olanaklarla bütünleşik bir güvence paketi şeklinde sunulmasının yolunun açılması olduğunun altını çizdi. "BES'in kapsamı genişliyor" diyen Gürsoy sözlerini şöyle sürdürdü: "BES sadece para biriktirilen ve belli bir süre sonunda çıkılan bir yapıdan çıkarılacak. Katılımcılar BES tarafından sunulan imkanlardan, emeklilik dönemleri dışında hayatlarının birçok farklı döneminde çeşitli ihtiyaçlarının karşılanması noktasında faydalanabilecek. Bu da sisteme ve sunduğu cazip olanaklara olan ilgiyi çok daha yüksek seviyelere taşıyacaktır."
VAKIF VE SANDIK ÜYELERİNE BES YOLU AÇILDI
SEDDK Başkanı Türker Gürsoy’a göre BES dışında özel emeklilik hizmeti veren sandık ve vakıflardaki birikimlerin, cazip imkanlarla 2023 yıl sonuna kadar BES’e aktarımına imkan sağlanması da sisteme duyulan güvenin bir göstergesi. Gürsoy şöyle dedi:
"Ülkemizde 50'den fazla sandık ve vakıf var. Ve bunlar üyeleri için çok önemli bir görevi yerine getiriyorlar. Buradaki birikimlerin BES'e aktarımına imkan verilmesi konusu uzun yıllardır gündemdeydi. Ve bunun gerçekleşecek olması BES'in bugün geldiği nokta itibariyle güvenliği ve şeffaflığına bir destek olarak görülmeli. Söz konusu vakıf ve sandıklarda tasarrufları bulunan üyeler artık birikimlerini BES sistemi içinde şeffaf bir şekilde takip ederek birikimlerini büyütme imkanı sağlayabilecekler.”
KATILIMCILAR TÜM FONLARI ALIP SATABİLECEK
SEDDK Başkanı Türker Gürsoy’a göre, ekonomik reformlar içinde BES katılımcılarını yakından ilgilendiren bir başka önemli nokta da emeklilik yatırım fonlarının Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu’nda (TEFAS) işlem görmesinin sağlanması. Gürsoy, “Böylece vatandaşlarımız bireysel emeklilik sistemindeki bütün fonları alıp satabilecek. Bu da 18 yıldır şeffaflığı ve güveni merkezine koyan sistemdeki katılımcıların TEFAS üzerinden yatırımlarına bireysel olarak çok daha esnek bir yapıda yön verebilecekleri anlamına geliyor” dedi.
HEDEF, DEVLET DESTEKLİ ALACAK SİGORTASI
SEDDK Başkanı Türker Gürsoy, ekonomi reformları içinde Devlet Destekli Alacak Sigortası Sistemi’nin de bulunduğunu hatırlattı. Bu sistemin KOBİ’lerin alacaklarını güvence altına alacağını kaydeden Gürsoy, bu alacakların bankalar nezdinde teminat olarak kabul göreceğini vurguladı. Bu sayede KOBİ’lerin finansa erişiminin kolaylaşacağını vurgulayan Gürsoy, "Bakanlığımız bu konuyu çok önemsiyor ve KOBİ’lerimizi finansal açıdan güvence altına alacak sigorta ürünlerinin yaygınlaşmasında büyük fayda görüyor. KOBİ’lerimizi destekleyecek sigorta ürünlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması SEDDK olarak stratejik hedeflerimiz arasında yer alıyor” diye konuştu.