Öte yandan kamu mevduat bankalarında karlılık çeyreksel bazda sadece %34,1 artarken bu segment goreceli en zayıf performansı gösterdi. Kredi karşılıklarındaki ortalama ustu artış (Çeyreksel: +%25,8) ve sektorde gorulen trendin aksine zayiflayan ucret ve komisyon gelirleri negatif unsurlar oldu. Ozel mevduat bankalarında guclu cekirdek bankacilik gelirlerinin de etkisiyle çeyreksel bazda %40,5 seviyesinde kar artışı gerçekleşti.
Ancak ticari zarar yuksek seviyelerde kalmaya devam etti. Katılım bankaları çeyreksel bazda kar daralması yaşanan tek segment oldu. Onemli ölçüde artış gösteren faaliyet giderleri ve yüksek kredi karşılıklarının da etkisiyle çeyreksel bazda %1,1 kar daralması gerçekleşti.
Sektörün net faiz marjı 4Ç19'a göre çeyreksel bazda 20 baz puan artarak %5,9 olarak gerçekleşti, özel ve kamu mevduat bankaları en güçlü performansı gösterdiler. Sektörün toplam kredi mevduat makası fonlama maliyetlerindeki zayıflama (-121 baz puan) ve zayıflayan kredi getirilerine (-134 baz puan) paralel olarak çeyreksel bazda 5 baz puan daraldi. Kredi mevduat makası gelişiminde yabanci mevduat bankaları en kuvvetli performansı gösterdi (Çeyreksel: +35 baz puan) kamu mevduat bankalari ise en zayif performansi gosteren segment oldu (Çeyreksel: -43 baz puan).
Net ücret ve komisyon gelirleri çeyreksel bazda %2,2, yıllık bazda ise %20,2 artış gösterdi. Kamu mevduat bankalarında yıllık kümülatif artış oranı %26,8 seviyesinde olup sektör ortalamasının üzerinde seyretmeye devam etmektedir. Kredi büyümesinde canlanmanın da etkisiyle aktif kalitesinde hafif iyilesme. Sektörün TGA rasyosu çeyreksel bazda 15 baz puan azalarak Subat ayında %5,2 olarak gerçekleşti. Katilim bankalarında TGA rasyosu çeyreksel bazda 41 baz puan iyileşerek %4,98 seviyesine geriledi ve bu segment aktif kalitesi tarafında en iyi performansı gösterdi. Toplam kredi riski maliyeti (brüt) ise 50 baz puan gerileyerek 310 baz puan seviyesine ulaştı. 2020 yıl sonu için takip ettiğimiz bankaların TGA rasyosunun 2019 yıl sonuna göre 30 baz puan azalarak %6,3 seviyesine gerilemesini modelliyoruz.
RAPORUN DEVAM ETMEK İÇİN RESME TIKLAYIN