Sel felaketinde can kaybı 82'ye yükseldi

Sel felaketinde can kaybı 82'ye yükseldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 82'ye yükseldiğini açıkladı.

A+A-

AFAD, Kastamonu'da 71, Sinop'ta 10, Bartın'da da 1 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Kayıp ihbarı sayısı ise 34.

BBC Türkçe'nin haberine göre Bartın, Kastamonu ve Sinop'ta 2 binden fazla afetzede güvenli bölgelere tahliye edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise tüm afet bölgelerinde yaklaşık 454 tane selden etkilenen ağır hasarlı ve yıkık bina bulunduğu bilgisini verdi.

Evi tahliye edilenlere 3 bin TL, evi hasar görenlere ise 50 bin TL yardım yapılacağı açıklandı. Enerji Bakanı Fatih Sönmez, Bartın, Sinop ve Kastamonu'da afetzedelerin fatura ödemelerini 3 ay ertelediklerini duyurdu. 

Afet bölgesine giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kimse, 'Nerede bu devlet?' demedi. Devlet tüm unsurlarıyla büyük bir çaba ortaya koydu, koymaya devam edecek" demişti.

'Bozkurt'ta yapılaşmaya izin verilmemeliydi'

Öte yandan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sel felaketi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"Önce Öğrenci" oluşumu tarafından düzenlenen Üniversite Tercih Destek Programı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şentop, "Yapılaşmayla ilgili yeniden düşünmemiz lazım. Bozkurt'ta yaşanan şeyi görüyoruz. Ezine Çayı'nın etrafındaki alanlar hasar gördü, vefatlar orada görülüyor. Oradaki yapılaşmaya izin verilmemeliydi veya insanlar da orada yapılaşmayı düşünmemeliydi. 1-2 günlük perspektiflerle, 1-2 yıllık perspektiflerle bakarsak olmuyor. Bir dere yatağı belki 10 yıllarca sorun teşkil etmez ama 100 yılda bir kere oluyor ve bu şekilde vahim bir tabloyla karşılaşıyoruz" dedi.

Şentop, "100, 200 yıllık, geçmişi ve geleceği düşünerek planlamalar yapmamız lazım. Bunu acı bir şekilde gördük, görüyoruz" diye de ekledi. 

'Ayancık'ta hasarın sebebi tomruk deposu'

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise sel felaketinin yaşandığı Bozkurt'ta yaptığı açıklamada, "Bana orada verilen bilgiler 300'ün üzerinde kayıp başvurusunun olduğu şeklinde" dedi.

"Devletin rakamları çok düşük" diyen Altay, "Ayancık'taki selin bu kadar ağır hasar vermesinin bir tane sebebi var. Dere yatağına yapılan tomruk deposu. Dönemin kaymakamı, bunun çok yanlış olacağı konusunda itiraz ettiği için Ayancık'tan sürüldü" diye konuştu.

Altay ayrıca Bozkurt'taki sel ile ilgili olarak da, "8 katlı bina dere yatağına yapılırken buna göz yuman kaymakamın da dönemin belediye başkanlarının da hesap vermesi lazım. Dere yataklarının kenarlarına ev yapılması kabul edilebilir ama dere yatağının göbeğine ev yaparsanız bu sonuç kaçınılmaz olur" ifadelerini kullandı.