Sert satış dalgası sonrası Bitcoin güvenilirliğini kaybetti mi?

Sert satış dalgası sonrası Bitcoin güvenilirliğini kaybetti mi?

Pazartesi günü küresel piyasaları vuran satış dalgası Bitcoin'i de 50 bin doların altına çekti. Peki Bitcoin'in bu sert tepkiyi vermesi sonrası hala güvenilir bir yatırım aracı olarak görülebilir mi?

A+A-

Bitcoin son birkaç gün içinde küresel kripto piyasasında düşüşe öncülük etti ve varlık 5 Ağustos'ta 49.751$'a kadar geriledi. Bitcoin'deki bu önemli düşüş birçok kişi tarafından Japon piyasalarındaki gerilemeye bağlandı.

Japonya'daki Tetikleyici

Risk analisti, "Siyah Kuğu" kitabının yazarı ve tanınmış bir Bitcoin karşıtı olan Nassim Nicholas Taleb, çöküş üzerine yaptığı konuşmada, kripto para birimlerine de sıçrayan son piyasa aksaklıklarının kökenlerine ışık tutuyor.

Pazartesi günü Japon borsası ciddi bir düşüş yaşayarak %10'dan fazla değer kaybetti. Raporda bu düşüşün "daha güçlü bir yen, daha sıkı para politikası ve ABD'deki resesyona ilişkin endişelerden kaynaklanan risklerin ortasında" gerçekleştiği belirtiliyor.

Taleb, Japonya'nın ekonomi politikalarını anlatarak başlıyor: Japonya Merkez Bankası (BOJ), otuz üç yıl boyunca eşi benzeri görülmemiş bir şekilde sıfır faiz oranlarını sürdürdükten ve yaklaşık yirmi beş yıl boyunca parasal genişlemeye gittikten sonra, kendisini ayarlamaların kaçınılmaz göründüğü bir pozisyonda köşeye sıkışmış buldu.

BOJ'un faiz oranlarını yükseltme yönündeki ani kararı, önemli bir hisse senedi endeksi olan Nikkei 225'te keskin bir düşüşe yol açtı ve bu da kripto para sektörü de dahil olmak üzere küresel piyasalarda şok dalgalarına neden oldu.

Taleb'e göre, faiz oranlarının yapay olarak bastırılması ve aşırı likidite enjeksiyonu genellikle uzun vadeli ağır maliyetler getirdiğinden, politikadaki bu keskin dönüş uzun zamandır bekleniyordu.

Bitcoin Güvenli mi?

Bitcoin, küresel piyasadaki düşüş sırasında son 7 ayın en düşük seviyesine inerek 50.000 doların altına geriledi. Bu düşüş kripto para birimini etkiledi piyasasında toplam likidasyon 1 milyar doları aştı.

Japon piyasasındaki düşüşe atfedilen bu önemli olumsuz etki göz önüne alındığında, bazıları Bitcoin'in özellikle güvenli bir liman olarak hala güvenli olup olmadığını sorgulayabilir.

Bununla birlikte, Bitcoin'in o zamandan beri böyle zamanlar söz konusu olduğunda güvenli bir liman olarak görülmeye değer bir dijital varlık olduğunu kanıtladığını belirtmek gerekir. Mart 2023'te, ABD'deki büyük bankalar çökerken, Bitcoin 29.000 $ 'a kadar yükseldi, yani o ay 20.000 $'ın altındaki en düşük seviyelerinden kayda değer bir artış.

Ayrıca, Ethereum ve Solana da dahil olmak üzere diğer bazı büyük kripto varlıkları ciddi bir düşüş yaşadığından, bu Japon piyasa çöküşünün etkisinin yalnızca Bitcoin'in kurbanı olmadığını da belirtmek gerekir. Bu bağlamda, Ethereum bu yılın Ocak ayından bu yana görülmemiş bir düşüşle 2.197$'a kadar geriledi; Solana da 110$'a kadar düşerek en ağır darbeyi aldı.

Bu büyük kripto para birimlerinin yanı sıra, geleneksel varlıklar da Nvidia, Tesla ve Apple'ın en az %4 düşmesiyle bu türbülanstan payını aldı.

Bu durum, son çöküşün Bitcoin'in yeterince güvenli olmadığını göstermediğini, bunun yerine küresel ekonomi sektöründeki değişikliklerle korelasyonunu ortaya koyduğunu gösteriyor.

İlgili Haberler