Şimşek: AB ile ticaret 300 milyar dolara çıkabilir
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük Birliği'nin genişletilmesinin AB ile ticareti 300 milyar dolara çıkarabileceğini söyledi
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik sürecinin Türkiye'nin en önemli stratejik hedefi olduğunu belirterek; Gümrük Birliği'ni kamu alımları, hizmetleri ve tarımı içerecek şekilde genişletilmesi durumunda Türkiye'nin AB ile potansiyel hizmet ve mal ticaretinin 300 milyar dolara çıkabileceğini söyledi.
Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısında konuşan Şimşek, "AB'ye tam üyelik süreci Türkiye'nin en önemli stratejik hedefidir. Bugün değil, uzun bir süredir böyledir ve bundan sonra da böyle kalacaktır. Hedefimiz, Avrupa ailesi ve bütün değerleriyle birlikte tam üyeliktir. AB-Türkiye ilişkileri hiç bir dönemde olmadığı kadar güçlü momentuma sahip" dedi.
AB sürecinin Türkiye'nin en kapsamlı reform programı olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye'nin AB ile bu süreci iyi işleterek kurumların kalitesini yükselteceğini, hukuk devleti ilkesini pekiştireceğini ve her alanda Avrupa ile yakınsama sürecini başarıyla tamamlayacağını ifade etti.
Son bir-iki yılda jeopolitik risklerin de etkisiyle Türkiye'nin algısında bir miktar bozulma olabildiğini kaydeden Şimşek, reformlarla Türkiye'nin hem gerçeğini hem de algısını güçlendirmek ve Avrupa ile her alanda arayı kapatmak istediklerini söyledi.
Şimşek, Gümrük Birliği konusunda da şunları söyledi:
"Eğer Gümrük Birliği'ni kamu alımlarını, hizmetleri ve tarımı içerecek şekilde genişletirsek, bu konuda kararlıyız, Türkiye'nin AB ile potansiyel hizmet ve mal ticareti çok rahat şekilde 300 milyar dolar seviyesine çıkabilir."
Göçmen sorunu konusunda da Türkiye'nin AB ile anlaşmaya harfiyen uyduğunu ifade eden Şimşek, "Ortada gerçekten bir başarı var... Yasal olmayan geçişlerde ciddi azalma var" dedi.
VİZE SERBESTİSİ
Toplantıda konuşan Avrupa Komisyonu İş, Büyüme, Yatırım ve Rekabetçilik konularından sorumlu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen de "Türkiye bütün kriterleri yerine getirirse AB de vize serbestisini sunmak yönünde kararlı. Bu kriterler sadece Türkiye'nin değil, bütün ülkelerin yerine getirmesi gereken kriterler" dedi.
"Biz Türkiye'yi daha fazla yanımızda görmek istiyoruz" diyen Katainen, Türkiye'de güçlü, şeffaf, demokratik kurumlarının olmasını, hukukun üstünlüğünün ve temel insan haklarının saygı görmesini, ekonomisinin gelişmesini ve modernizasyon sürecinden geçmesini istediklerini ifade etti.
Katainen, AB'nin Türkiye'ye adil bir muamele yapmak istediğini ifade etti.
Göçmen meselesinin önemli ve zorlu bir mesele olduğunu ve tek gecede çözülemeyeceğini bildiklerini belirten Katainen, "İnsan hareketinin devam ettiğini görüyoruz. Hem buna çözümler getirmemiz lazım hem de insancıl uygulamaları gözetmemiz lazım" dedi.
Katainen ayrıca, güncellenmiş ve yenilenmiş bir Gümrük Birliği'nin hem AB için hem de Türkiye için daha uyumlu pazarların oluşmasını sağlayacağını aktararak, bunun rekabeti ve iş faaliyetlerini artıracağını söyledi.
YORUM YAZ