Şimşek: 'En iyi üçüncü bütçe'

Şimşek: 'En iyi üçüncü bütçe'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı için öngör yüzde 1,2'lik bütçe açık oranının, 1985 yılından bu yana elde edilen en iyi 3. bütçe gerçekleşmesi olacağını bildirdi.

A+A-
Şimşek, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesine ilişkin TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı sunumda, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı hakkında da bilgi verdi. 2012 yılında bütçe giderlerinin 361,9 milyar lira, bütçe gelirlerinin 332,5 milyar lira, bütçe açığının 29,4 milyar lira, faiz dışı fazlanın ise 19,0 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirten Şimşek, GSYH'ye oran olarak ise bütçe giderlerinin yüzde 25,6, bütçe gelirlerinin yüzde 23,5, bütçe açığının yüzde 2,1, faiz dışı fazlanın ise yüzde 1,3 olduğunu ifade etti. Bütçe sürecinde sıkça konuşulan Sayıştay raporlarına da değinen Şimşek, Sayıştay denetimine ve bu denetim sonucu hazırlanan raporlara büyük önem verdiklerini söyledi. Kamuya ait kaynakların yönetiminde saydamlığı ve hesap verilebilirliği artırmak üzere, hükümetleri döneminde yeni kamu mali yönetim anlayışına paralel olarak, dış denetimin kapsamını genişleten Sayıştay Kanunu'nu çıkardıklarını hatırlatan Şimşek, şunları kaydetti: "Sayıştay Kanunu'nun çıkarılmasından sonra bu yıl ilk defa Sayıştay tarafından kamu idareleri nezdinde yapılan denetimlere ilişkin raporlar Meclise sunuldu. Bu kapsamda her yıl Kesin Hesap Kanun Tasarısıyla birlikte Meclise sunulan Genel Uygunluk Bildiriminin yanında Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu, Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu, Mali İstatistikleri Değerlendirme Raporu ve denetime alınan her bir kamu idaresi bazında düzenlenen denetim raporları Meclise sunulmuştur. Hesap verme sorumluluğu çerçevesinde 2012 yılında her türlü defter, belge ve tabloları Sayıştay'a sunduk. Aynı zamanda sunduğumuz tabloların dayanağı olan mali işlemlere ilişkin yaklaşık 25 milyon yevmiye kaydını da elektronik ortamda Sayıştay'la paylaştık. Ayrıca, mali işlemlere ait tüm harcama belgelerini muhasebe birimlerinde denetime hazır bulundurduk. Sayıştay da bu defter, belge, tablo ve verileri kullanarak denetim faaliyetini yürütmüş ve saydığım raporları Yüce Meclise sunmuştur. Kamu zararına ilişkin tespitleri içeren raporları ise mevzuat çerçevesinde yargıya intikal ettirecektir. Dolayısıyla Sayıştay'ın denetim yapamadığı şeklindeki iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır." 
 
Sayıştay tarafından düzenlenen raporlarda "genel bütçeyi oluşturan idareler tarafından bazı mali tabloların Sayıştay'a sunulmadığı" yönünde haksız bir eleştiriye de yer verildiğini dile getiren Şimşek, Sayıştay'ın, genel bütçe tüzel kişiliğinin bir parçası olan her bir idareyi ayrı bir tüzel kişiliğe sahipmiş ve kendine ait geliri, varlığı, alacak ve borcu varmış gibi
değerlendirerek idareler bazında mizan, bilanço ve faaliyet sonuçları tablosu gibi ilave tabloların verilmesini talep ettiğini söyledi. Devletin teşkilat yapısına, hazine birliği ilkesine ve genel kabul görmüş uluslararası standartlara aykırı olan söz konusu tabloların, genel bütçeyi oluşturan her bir idare için anlamlı sonuçlar vermese de üretilerek Sayıştay'a teslim edildiğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti: "Ancak Sayıştay, bu tabloların istediği formatta olmadığı gerekçesiyle denetim görüşü vermekten kaçınmıştır. Bu soruna kalıcı bir çözüm bulmak üzere Sayıştay ile ortak bir çalışma grubu oluşturduk. Çalışma grubu, genel bütçeli idarelerin yapıları ve mali işlemlerini inceleyerek bir öneri raporu hazırlayacaktır. Raporda yer alan öneriler doğrultusunda yeni bir durum değerlendirmesi yapacağız. Bu amaçla Sayıştay, kamu idaresi hesaplarının Sayıştay'a verilmesine ilişkin usul ve esaslarda değişiklik yaparak, 3 yıllık bir geçiş dönemi öngörmüştür. Özetle, Sayıştay denetimine esas teşkil etmek üzere her türlü defter, belge, tablo ve verileri Sayıştay'a sunduk. Sayıştay da tespitlerini bunların üzerinden yapmış ve raporlarını hazırlamıştır." 
 
Bakan Şimşek, sunumunda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi yıl sonu gerçekleşme tahminlerine iliş de bilgi verdi. Yıl sonunda bütçe giderlerinin 406,6 milyar lira, bütçe gelirlerinin 387,2 milyar lira, bütçe açığının 19,4 milyar lira, faiz dışı fazlanın ise 31,1 milyar lira olmasını beklediklerini bildirdi. Buna göre, GSYH'ye oran olarak, bütçe giderlerinin yüzde 26,1, bütçe gelirlerinin yüzde 24,8, bütçe açığının yüzde 1,2, faiz dışı fazlanın ise yüzde 2 düzeyinde tahmin edildiğini aktaran Şimşek, şöyle devam etti: "Verdiğim rakamlar, 2013 yılı bütçe performansının oldukça başarılı olduğunu göstermektedir. Bu çerçevede 2013 yılı bütçe açığının GSYH'ye oranını 2013-2015 OVP'sinde yer alan yüzde 2,2'lik orana göre 1 puan aşağı yönlü revize ettik. OVP'de 34 milyar lira tutarında öngörülen 2013 yılı merkezi yönetim bütçe açığının yaklaşık 14,5 milyar lira daha düşük gerçekleşmesini bekliyoruz. Bütçe dengesindeki iyileşme esas itibarıyla bütçe gelirlerindeki artıştan kaynaklanmaktadır. Zira bütçe giderlerinin OVP'de öngörülen çerçevede gerçekleşmesi beklenirken bütçe gelirlerinde yaklaşık 17 milyar lira tutarında bir artış olacağı öngörülmektedir."
 
325 milyar lira vergi geliri bekliyoruz
  
Merkezi yönetim bütçe gelirlerinin yaklaşık yüzde 85'ini oluşturan vergi gelirlerinin yıl sonu itibarıyla 325 milyar lira olarak gerçekleşmesinin beklendiğini dile getiren Şimşek, bu tutarın, Bütçe Kanununda tahmin edilen 318 milyar liranın yaklaşık yüzde 2,3 üzerinde olduğunu bildirdi. Şimşek, vergi gelirlerindeki olumlu performansta iç talepteki toparlanma ile 2012 yılında uygulamaya konulan tedbirlerin etkili olduğunu kaydetti. 
 
Vergi dışı gelirlerde de bu yıl başarılı bir performans sergilendiğinin altını çizen Şimşek, şunları söyledi: "Bütçe Kanununda 52 milyar lira tutarında tahmin edilen vergi dışı gelirlerin yıl sonu itibarıyla 62 milyar liraya ulaşması beklenmektedir. Bütçe giderlerinin bu yıl 406,6 milyar lira ile başlangıç ödeneğine paralel gerçekleşmesini bekliyoruz. 2013 yıl sonunda Bütçe Kanununda öngörülene göre faiz hariç giderlerin yaklaşık 5 milyar lira daha fazla, faiz giderlerinin ise 2,5 milyar lira daha az gerçekleşmesini bekliyoruz. Faiz hariç giderlerdeki sapmanın büyük bir kısmı yatırım harcamalarındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Söz konusu harcamalar, büyüme ve istihdamı artırıcı niteliktedir.
 
Faiz harcamalarındaki düşüş ise ortalama borçlanma maliyetlerinin beklenilenin altında gerçekleşmesinden kaynaklanmaktadır. Bu da hükümetlerimiz döneminde sürdürdüğümüz mali disiplin politikasının net bir kazanımıdır. 2013 yılı için öngördüğümüz yüzde 1,2'lik bütçe açık oranı, 1985 yılından bu yana elde edilen en iyi 3. bütçe gerçekleşmesi olacaktır. Diğer iki gerçekleşmenin de 2005 ve 2006 yıllarında yani AK Parti hükümetleri döneminde elde edildiğini dikkatinize sunmak isterim. Elde ettiğimiz bu başarılı sonuçlar ülkemize hem sağlam bir duruş hem de mali esneklik kazandırmıştır. 2014 yılında da mali disiplini kararlılıkla sürdüreceğiz."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.