"Bankaların aktif kalitesi bozulmadı, ancak artan kredi karşılıkları kârlılıkları azalttı"
Ayrıca raporda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) destekleyici adımlarıyla aktif kalitesinin kötüleşmemesine karşın, Kovid-19 kaynaklı belirsizlikler sonrasındaki ihtiyatlı duruştan dolayı artan kredi karşılıklarının kârlılıkları bir miktar azalttığının altı çizildi.
"İş Bankası ve Garanti’nin çeyreklik kârlılıklarını en yüksek arttıran bankalar olmasını bekliyoruz. Vakıfbank, Garanti ve İş Bankası’nın ise yıllık kârlılıklarını en yüksek arttıran bankalar olmasını bekliyoruz. Ayrıca TSKB’nın hem çeyreklik hem yıllık kârlılık gelişimi olarak güçlü sonuçlar elde etmesini tahmin ediyoruz. TSKB’nın marjları, döviz ağırlıklı bilançosu sayesinde, son dönemde artan TL faizlere rağmen korunaklı kalmıştır."
Banka dışı çoğu şirket için güçlü toparlanma, az sayıda olan ama büyük şirketler için ciddi daralma bekleyen Yapı Kredi Yatırım analistleri, banka dışı şirketlerde konsolide net kârın yüzde 51, FAVÖK’lerinin ise yüzde 7 azalmasını bekliyor.
Havacılık ve petrol & gaz sektörlerini hariç yıllık bazda yüzde 28 gelir artışı, yüzde 23 FAVÖK büyümesi ve yüzde 10 net kâr artışı öngören kurum, Kovid-19 kapsamındaki kısıtlamaların azalması, belli sektörlerde biriken talebin öne çıkması ve ciddi maliyet kısıntıları ile üçüncü çeyreğin bir çok şirket açısından görece güçlü ve çeyreğin başındaki beklentilere göre daha iyi sonuçlar geleceğini düşünüyor.
Yapı Kredi Yatırım'ın raporunda da Ünlü'nün beklentilerine paralel olarak liranın değer kaybına paralel olarak kur açık pozisyonu olan şirketler için kur zararının kârlılığı sınırlayacağına dikkat çekiliyor.