SOCAR Türkiye, 2020 sonuçlarından memnun

SOCAR Türkiye, 2020 sonuçlarından memnun

SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, pandemi şartlarına rağmen 2020 yılını pozitif rakamlarla kapattıklarını belirtti, STAR Rafineri'nin yıllık 10.5 milyon tonluk ham petrol işleyerek hedefinin üzerine çıktığını söyledi.

A+A-

SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, pandemi şartlarına rağmen 2020 yılını pozitif rakamlarla kapattıklarını belirtti, STAR Rafineri'nin yıllık 10.5 milyon tonluk ham petrol işleyerek hedefinin üzerine çıktığını söyledi. 

Petkim'i satın aldıktan sonra önceki yıl  STAR Rafineri'yi kuran Azerbaycanlı enerji devi SOCAR, geçtiğimiz yıl da Kayserigaz ve Bursagaz'ı satın alarak Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcı unvanını perçinledi. SOCAR Türkiye CEO'su Zaur Gahramanov, 2020 yılı faaliyetleri ile 2021'e yönelik değerlendirmelerini Enerji Günlüğü'nden Mehmet KARA'ya anlattı. Gahramanov, Küresel ölçekte yaşanan COVID-19 salgınını başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarında sert düşüşlere yol açmasına rağmen esnek ve entegre üretim faaliyetleri sayesinde 2020 yılını pozitif rakamlarla kapatmayı başardıklarını vurguladı. 

Zaur Gahramanov, 2019 yılında üretime geçen STAR Rafineri'nin, sahip olduğu ileri teknoloji, etkin planlama, optimizasyon ve Petkim’e entegre yapısı sayesinde 2020 yılında öngörülen miktarı da aşarak 10,5 milyon ton ham petrol işlediğini söyledi. Gahramanov "Pandemi sürecinde jet yakıt tüketimi hızla düşerken esnek üretim yapımız sayesinde 1,6 milyon tonluk jet yakıt üretimimizi hızla motorine dönüştürebildik. 2020 yılında işlediği ham petrol, rafinerimizin yıllık kapasitesinin üzerine çıktı" dedi. 

STAR, PETKİM'E DE KALDIRAÇ

Zaur Gahramanov, SOCAR Türkiye'nin bir diğer büyük operasyonu Petkim’in de 2020 yılında başarılı bir operasyon yürüttüğünü ifade ederken "Dünya genelinde ticaretin yavaşladığı bir dönemde Petkim, ihtiyacı olan ana hammaddesi naftayı dünyanın farklı yerlerinden ithal etmeye ihtiyaç duymadan, STAR Rafineri’den kesintisiz ve yüksek kalitede temin etti. Böylelikle Petkim olarak pandemi öncesinde planladığımız satış hedeflerimize salgın koşullarına rağmen ulaştık" dedi. 

FİYATLAR DÜŞSE DE PETKİM KARDA

Zaur Gahramanov, pandemi ve global koşulların etkisiyle petrokimya sektöründeki ürün fiyatlarında yüzde 25 düşüş yaşanmasına rağmen Petkim'in 2020 9 aylık dönem net kârının yüzde 36 artışla 311 milyon TL seviyesine çıktığının altını çizdi. 
Covid 19 aşısından istenilen sonuçlar alınıp 2021 yılı ikinci yarısından itibaren talepte toparlanma yaşanırsa STAR Rafineri ve Petkim'in yükek performansını sürdürebileceğini ifade eden Gahramanov "Yüksek verimlilik ile yakaladığımız kapasite artışını 2021 yılında da sürdürmek istiyoruz. Piyasanın ihtiyacına bağlı olarak yeni ürünlerle tedarikçilerimizin karşısına çıkacağız" diye konuştu. 

STAR'IN YENİ DEPOSU TAMAMLANIYOR

Zaur Gahramanov'un verdiği bilgiye göre STAR Rafineri’nin toplam 342 bin metreküplük ek depolama yatırımının 2021 yılında tamamlanması hedefleniyor. Star Rafineri, 45 milyon dolara mal olacak STAR Rafineri’nin Esnekliğinin, İşletilebilirliğinin ve Karlılığının İyileştirilmesi Projesi'ni (IFOP) devreye almak üzere.  
Zaur Gahramanov, Türkiye'nin tek petrokimya kompleksine sahip olduklarını hatırlatarak "SOCAR Türkiye olarak Aliağa’da yeni bir petrokimya tesisi kurulmasıyla ilgili bir projemiz vardı biliyorsunuz. Projeyle ilgili teknik altyapı çalışmalarımız tamamlandı. Yeni yılda nihai yatırım kararı değerlendirmesini yapacağız" dedi. 

SOCAR TERMİNAL BÜYÜDÜ

SOCAR Türkiye işrirakleri arasında yer alan, Ege Bölgesi’nin en büyüğü konumundaki konteyner terminali SOCAR Terminal de 2020'yi büyüyerek tamamlıyor. SOCAR Türkiye CEO'su Zaur Gahramanov, "Pandemiye rağmen 2020 yılında 334 geminin yanaştığı SOCAR Terminal, cirosunu da bir önceki yıla göre yüzde 4 artırdı" bilgisini paylaştı. 

TANAP'TAN 7.8 MİLYAR M3 GAZ GEÇTİ

Azerbaycan ve Türkiye arasındaki bölgesel işbirliğinin en önemli parçalarından biri de uluslararası doğalgaz taşıma projeleri. Bunların en önemli parçası ise Bakü’den İtalya’ya kadar uzanan ve yatırım bedeli 33 milyar doları bulan Güney Gaz Koridoru’nun en önemli halkası Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi TANAP. SOCAR Türkiye CEO'su Zaur Gahramanov, "TANAP'tan Türkiye’ye gaz akışımız 2020'de de kesintisiz sürdü. Kasım 2020 itibarıyla bu hattan Türkiye’ye gelen doğalgaz miktarı 7,8 milyar metreküpe ulaştı" dedi.