Sonunda bu da oldu: Türkiye-Suriye görüşmeleri Moskova'da başladı
Bir dönem Erdoğan'ın demediğini bırakmadığı Suriye ile yakınlaşma görüşmeleri Moskova'da resmen başladı
Türkiye ve Suriye arasında yakınlaşma görüşmeleri İran ve Rusya'nın da katılımıyla Rusya'nın başkenti Moskova'da başladı. Rusya Savunma Bakanlığı, görüşmelerde "Suriye Arap Cumhuriyeti'nde güvenliğin güçlendirilmesi ve Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesi için atılacak pratik adımların" ele alındığını belirtti.
AP'nin haberine göre, Moskova, Beşar Esad hükümetinin ülkenin büyük bölümünde kontrolü yeniden ele geçirmesi için İran'la işbirliği yaparak, Eylül 2015'ten bu yana Suriye'de askeri bir kampanya yürütüyor. Türkiye ise, 12 yıllık Suriye iç savaşı boyunca Esad'a karşı silahlı muhalefeti destekledi.
Aralık ayında yine Moskova'da sürpriz bir şekilde Türk ve Suriyeli savunma bakanları bir toplantıda bir araya gelmişti.. Bu ayın başlarında ise Rusya, Türkiye, Suriye ve İran'dan üst düzey diplomatlar, dört ülkenin dışişleri bakanlarının bir araya gelmesine zemin hazırlamak amacıyla iki gün sürecek görüşmeler için Moskova'da bir araya geldi.
Türkiye-Suriye uzlaşmasına yönelik çabalar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomik kriz ve mülteci karşıtlığının arttığı bir dönemde Suriyeli mültecileri geri göndermesi için yoğun baskı altında olduğu bir döneme denk geliyor. Erdoğan'ın önünde Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri bulunuyor.
Rusya Savunma Bakanlığı, Salı günkü görüşmelerle ilgili açıklamasında tarafların "Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılıklarını ve Suriyeli mültecilerin hızlı bir şekilde geri dönmeleri için çabaların arttırılması gerektiğini teyit ettiklerini" ifade etti.
Türk Savunma Bakanlığı ise, dört bakanın Suriye'de güvenliğin güçlendirilmesi konusunu, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için atılabilecek somut adımları, Suriye topraklarındaki terörist ve aşırılık yanlısı gruplarla mücadeleyi ve Suriyeli mültecilerin geri dönüşüne yönelik çabaları ele aldığını kaydetti.
Açıklamada tarafların ayrıca "Suriye'de ve bir bütün olarak bölgede istikrarın sağlanması ve sürdürülmesi için" dört taraflı toplantıların devamının önemini vurguladıkları belirtildi.
Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu, Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Suriye ve İran'dan mevkidaşlarını ile ayrı ayrı ikili görüşmeler yaptı.
Türkiye, kuzeybatı Suriye'nin büyük bir bölümünü fiilen kontrol ediyor ve Esad hükümeti, ilişkilerin normalleşmesi için Türk güçlerinin Suriye topraklarından çekilmesini bir ön koşul olarak nitelendiriyor.
Suriye Savunma Bakanlığı, Salı günü Moskova'da yapılan görüşmelerde Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesinin yanı sıra M4 otoyolunun yeniden açılmasının da ele alındığını açıkladı. Batı-doğu otoyolu, hükümetin kontrolündeki kıyı bölgelerini kesiyor ve isyancıların elindeki kuzeybatıdan geçerek kuzeydoğuda Kürtlerin kontrolündeki bölgelere kadar uzanıyor.
Akdeniz'i Irak sınırına bağlayan otoyolda, Rus ve Türk birlikleri geçtiğimiz yıllarda ortak devriyeler gerçekleştirmiş ancak isyancıların kontrolündeki bölgelerde tekrarlanan protestolar trafiğin normale dönmesini engellemişti. Bölge açısından hayati önem taşıyan otoyol 2012 yılından bu yana kısmen kapalıydı.
Otoyolun yeniden açılması kararı, Mart 2020'de Rusya ve Türkiye arasında varılan ve isyancıların elindeki kuzeydoğuya yönelik aylarca süren Rus destekli hükümet saldırısını sona erdiren ateşkesin bir parçasıydı.