S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq toparlanacak mı, kayıp sonrası bugün nasıl açılacak?

S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq toparlanacak mı, kayıp sonrası bugün nasıl açılacak?

ABD hisse senetleri piyasasında son günlerde yaşanan sert kayıpların ardından, kayıplar telafi edilebilecek mi yoksa sürecek mi?

A+A-

ABD hisse senedi endeksleri vadeli piyasalarda ABD'deki ekonomik yavaşlama ve aşırı teknoloji sektörü değerlemeleri korkusuyla körüklenen üç günlük küresel satış dalgasının ardından Pazartesi günü, bazı alıcıların piyasaya girmesiyle yükseliyor.

S&P 500 Endeksi vadeli kontratları yüzde 1,4'e kadar yükseldi. Nasdaq 100 vadeli kontratları önceki yüzde 1,7'lik artışı geride bırakarak yüzde 0,6 artışla işlem görüyor. Piyasalar başka yerlerde de toparlandı; Japon Topix endeksi, yenin ABD doları karşısında beş günlük yükselişin ardından zayıflamasıyla yüzde 8'den fazla yükseldi.

Salı günkü yükseliş, S&P 500'ün son üç seansta yüzde 6 oranında değer kaybetmesinin ardından geldi. Bu çalkantı, ABD'de işsizliğin arttığını gösteren verilerden kaynaklandı ve yatırımcıların Fed'in resesyondan kurtulmak için faiz oranlarını düşürecek kadar hızlı hareket edip etmediği konusunda endişe duymasına neden oldu. Baskı, Japon Merkez Bankası'nın faiz artırımını takip etti; bu artış, yen tarafından finanse edilen taşıma işlemlerinin (teknoloji hisseleri de dahil olmak üzere başka yerlerdeki yüksek getirili varlıkların satın alınmasını finanse etmek için ucuza borçlanma uygulaması) gevşemesine yol açtı.

mike-orourke-jonestrading.png

Satışlar, hisse senetlerinin son haftalarda rekor seviyelere çıkmasına neden olan küresel yapay zeka yükselişini yavaşlattı. Jonestrading'in baş piyasa stratejisti Mike O'Rourke gibi bazı piyasa oyuncuları bu gerilemeyi küçümsedi.

O'Rourke bir raporda, "Piyasanın bu kadar güçlü olduğu bir ortamda yüzde 10 veya daha fazla bir düzeltme kesinlikle uygundur" diye yazdı.

Ani bir gerileme endişeleri, Pazartesi günü ABD hizmet sektörünün bir ay önceki dört yılın en kötü daralmasının ardından Temmuz ayında genişlediğini gösteren rakamlarla bir miktar azaldı. Önümüzdeki haftalarda yayınlanacak ekonomik veriler, Fed'in bir sonraki hamlesinin ve hisse senetlerinin yönünün belirlenmesinde anahtar rol oynayacak.

Bireysel hisse senetleri arasında Nvidia Corp. piyasa öncesi işlemlerde yüzde 3'e kadar yükselirken, diğer chip hisseleri de değer kazandı. Palantir Technologies Inc., veri analizi yazılım şirketinin yapay zeka yazılımına olan talebi öne sürerek tüm yıl tahminlerini yükseltmesinin ardından yüzde 13'e kadar artış gösterdi. Siber güvenlik şirketi Crowdstrike Holdings Inc., Piper Sandler'ın müşterilere hisse satın alırken düşük değerlemeler kullanmalarını tavsiye etmesiyle görevinden alındı.

Aşağı yönde ise ZoomInfo Technologies Inc., altyapı-yazılım şirketinin kazanç beklentilerinin altında kalmasının ardından piyasa öncesi ticarette yüzde 15 düştü.

ben-kirby.png

Ben Kirby

Thornburg Yatırım Yönetimi yatırım eşbaşkanı Ben Kirby, "Bu büyük hamlelere aykırı bir yaklaşım benimsemek, aktif yönetici ve yatırımcılar için kötü bir yaklaşım değil" dedi.

İlgili Haberler