S&P 500 için kıyamet senaryosu

S&P 500 için kıyamet senaryosu

ABD'in yakın zamanda ani bir resesyona girebileceği ve hisse senetleri piyasasında sert düşüşlerin yaşanabileceği belirtiliyor. BCA Research küresel baş stratejisti Peter Berezin'in kıyemet senaryosuna göre S&P 500'de hisse senedi fiyatları % 30 düşebilir

A+A-

ABD hisseleri Cuma öğleden sonra kırmızıya doğru düştü. S&P 500 ve Nasdaq Composite (COMP), 2024'ün ilk yarısını rekor seviyelerde tamamlama çabalarında zorlandı. İki endeks de %0,1'den fazla kaybederken, Dow Jones Industrial Average (DJIA) %0,3 düştü.

Stratejistlere göre, ABD ekonomisinin acı verici bir durgunluğa doğru ilerlemesiyle hisse senetleri %30 düşebilir. Bu görüş, Perşembe günü MarketWatch ile paylaştığı bir raporda S&P 500 (SPX) için hedefini JP Morgan Global Research'ün yıl sonu hedefi olan 3.750'ye düşürdüğünü söyleyen BCA Research küresel baş stratejisti Peter Berezin'e ait. 4.200 olan Wall Street'in bir önceki düşük seviyesi, ABD'nin yakında ani ve beklenmedik bir resesyona gireceği beklentileri nedeniyle düşürüldü. Berezin, resesyonun ya bu yılın sonlarında ya da 2025'in başlarında başlamasını bekliyor.

Tahminine göre, eğer böyle bir durum yaşanırsa S&P 500 Cuma günkü seviyelerden %30'dan fazla düşebilir. Berezin, ekonomik sıkıntının yaygın olacağını ve Avrupa'daki büyümenin yavaşlayacağını öngörüyor. Berezin'in tezi, işgücü piyasasındaki yavaşlamanın hızla artacağı ve temel ekonomik itici güç olan tüketici harcamaları üzerinde muazzam bir baskı oluşturacağı fikrine dayanıyor.

Berezin, aniden zayıflayan işgücü piyasasının bir kısır döngüyü başlatabileceğinden bunun yalnızca başlangıç olabileceğine inanıyor. Banka bakiyelerine ilişkin veriler, halihazırda düşük gelirli Amerikalıların salgın dönemindeki tasarruflarını tüketmiş göründüğünü gösteriyor. Kredi kartları ve otomobil kredilerindeki temerrüt oranları (zaten 2010'dan bu yana görülmemiş seviyelerde) artmaya devam ederken, bankalar kredi verme standartlarını yükseltmeyi tercih edebilir ve bu da tüketicinin karşı karşıya olduğu baskıyı artırabilir.

Berezin,, tüketimin azalmasıyla işletmelerin sermaye projelerine yaptıkları harcamaları yavaşlatabileceklerini öngörüyor. Gerçekten de, BCA tarafından toplanan ve işletmelerin harcama planlarını izleyen veriler, yapay zeka patlamasına, CHIPS Yasası'na ve Wall Street'in bu tür harcamaları artırması gerektiğine inandığı devam eden geri dönüş eğilimlerine rağmen, birçok işletmenin sermaye harcamalarını veya "capex"i azaltmaya hazırlandığını gösteriyor.

Berezin'in öngördüğü durgunluk geldiğinde, Federal Rezerv muhtemelen onu durdurmak için harekete geçmeyecektir - en azından hemen değil. İkinci bir enflasyon dalgasını yeniden alevlendirme korkusu, muhtemelen Fed Başkanı Jerome Powell ve meslektaşlarının çok geç olana kadar harekete geçmekten çekinecekleri anlamına geliyor. Ve mali politika da muhtemelen pek yardımcı olmayacaktır. Resmi Kongre Bütçe Ofisi tahminlerine göre, bütçe açığının 2024'te GSYİH'nın %7'sine ulaşması bekleniyor. Şu anda, ABD'nin açık harcamalarda artışa değil, mali disipline acil ihtiyacı var.

Nakite geçin tavsiyesi

Berezin, kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinden kim kazanırsa kazansın, hisse varlıklarının azaltılmasını ve tahvil veya nakite geçilmesini önerdi. Ancak taktiksel işlemlere daha yatkın olanlar için Berezin, Bitcoin (BTCUSD) fiyatında açığa satış da dahil olmak üzere birkaç işlem önerdi ve düşen tahvil getirilerinin ABD doları (DXY) Japon yeni (USDJPY) karşısında düşüşe sürükleyeceğini tahmin etti. Berezin, durgunluk senaryosunun gerçekleşmesi durumunda 10 yıllık Hazine bonosu (BX ) getirisinin %3'e düşebileceğini, federal fon hedef oranının ise %2'ye düşebileceğini bekliyor. r.

JP Morgan'ın baş stratejisti Marko Kolanoviç ise S&P 500'e yönelik hedefini yeniden doğruladı ve bu hedef, endeksin yıl sonuna kadar mevcut seviyelere göre %23'ten fazla düşmesi yönünde çağrıda bulundu. JPM'nin bu hafta açıklanan yıl ortası görünümüne göre yatırım bankası, ABD büyümesinin 2024'ün ikinci yarısında ılımlı olmasını bekliyor. Yatırım bankasının hisse senetlerine yönelik kötü senaryosu, geçtiğimiz yıl piyasadaki yükselişin büyük bölümünü yönlendiren büyük sermayeli isimlerin, kazançları ve tahminleriyle yatırımcıları etkilemek için giderek daha yüksek bir çıtayla karşı karşıya kalacağı fikrine dayanıyor.

Kolanoviç'e göre, bu isimlere yönelik yatırımcı konumlandırması ve değerlemeler zaten gergin görünüyor. Bu, piyasayı ayakta tutan yapay zeka ticaretinin bir noktada tersine dönmesi gerektiği ve bu gerçekleştiğinde S&P 500'ün büyük bir gerileme görmesi gerektiği anlamına geliyor.

 

İlgili Haberler