S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones, Donald Trump seçimi kazanırsa ne olacak?

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones, Donald Trump seçimi kazanırsa ne olacak?

Donald Trump Kazanır ve Kongre Bölünürse Hisse Senetleri Düşecek mi? Tarih Veriler Ne Söylüyor?

A+A-

New York borsası zor bir dönemecin arafesinde. Beş aydan biraz daha uzun bir süre sonra Amerikalılar, ülkenin önümüzdeki dört yıl boyunca hangi yöne gideceğini belirlemek için sandık başına gidecekler.

Yasa yapmanın Wall Street veya kurumsal Amerika ile doğrudan ilgisi olmasa da, Capitol Hill'de kabul edilen mali politika değişikliklerinin ABD ekonomisini ve borsasını etkileyebileceği inkar edilemez. Eski Başkan Donald Trump'ın başkanlık adaylığını kazanması ve Biden'ın karşısına çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. 21 Mayıs itibariyle Trump, partisinin adaylığı için gereken delege sayısının iki katına yaklaşarak 2.181 delegeye ulaştı.

Trump'ın başkan olarak ilk döneminde (20 Ocak 2017 - 19 Ocak 2021), Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, S&P 500 ve Nasdaq Composite sırasıyla %56, %67 ve %138 kazanç sağladı. Ancak, Trump'ın Oval Ofis'teki ilk iki yılı ile son iki yılında Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin Kongre ve Senato'da kontrolü sağlayacak ağırlıklarındaki farklılıklar nedeniyle borsa getirileri oldukça farklıydı.

Peki tarihsel veriler buna işaret ederken, Kasım ayında Donald Trump'ın kazanması ile ortaya çıkacak benzer durumlar borsayı nasıl etkiler? 

Trump'ın Kazanması ve Kongre'nin Bölünmesiyle Hisse Senetleri Düşer mi?

Wall Street'in kimin başkan olacağına ve Kongre'nin bölünmüş veya birleşmiş olmasına bağlı olarak ne yapacağını garanti edebilecek bir öngörü verisi yok. Ancak bazı ters rüzgarlar bekleniyor. Bunlar politikaya dayalı olabileceği gibi, Trump'ın başkan olmasından bağımsız olarak Dow, S&P 500 ve Nasdaq Composite için tehdit oluşturabilecek makro ekonomik faktörler de olabilir.

Politika tarafında, Trump ve Kongre'nin Demokratlar kontrolündeki kısmı birçok konuda çekişebilir. Wall Street için en önemli kriter alınacak vergi politika kararları olacaktır. Trump döneminde kabul edilen en önemli yasa, kişisel gelir vergisi oranlarını düşüren ve %21'lik düz bir kurumlar vergisi oranı yaratan Vergi Kesintileri ve İş Yasası (TCJA) oldu. Trump, 31 Aralık 2025'te sona erecek olan TCJA oranlarının devam etmesi için baskı yapabilir, ancak Demokratlar bu hareketi desteklemeyebilir. Kişisel gelir vergisi oranlarında bir artış olasılığı tüketicilerin harcanabilir gelirini azaltarak Wall Street'in en hızlı büyüyen şirketlerinin büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

Son iki yılda ABD'nin M2 para arzında tarihi bir düşüş yaşandı. Nisan 2022'de 21,722 trilyon dolarla zirve yapan M2, Nisan 2024 itibariyle 881 milyar dolar azaldı. Bu düşüş, Büyük Buhran'dan bu yana M2'de %2'nin üzerinde gerçekleşen ilk kayda değer düşüşü temsil ediyor. M2 para arzındaki azalma tarihsel olarak ABD ekonomisinde ve borsasında büyük bir düşüşün habercisi olmuştur.

Tarihi Veriler, Cumhuriyetçiler Başkanlığı Kazandığında ve Kongre Bölündüğünde Neye İşaret Ediyor?

Tarihi verilere göre, Beyaz Saray'ı hangi partinin kontrol ettiğine ve Kongre'nin birleşik ya da bölünmüş olmasına bakılmaksızın, borsa her senaryoda pozitif bir ortalama yıllık getiri sağlıyor.

Forbes köşe yazarı ve Integrity Wealth Management başkanı Mike Patton'ın hesaplamalarına göre, bölünmüş Kongre, 1946 ile 2020 yılları arasında yatırımcılar için en sağlam getiriyi sağladı. Kongre liderliği bu 75 yıllık dönemde bölündüğünde, Dow Jones yıllık ortalama %12,9 getiri sağladı.

Retirement Researcher, S&P 500'ün 1926'dan 2023'e kadar yıllık getirilerini inceledi ve Cumhuriyetçi bir başkan ve bölünmüş bir Kongre ile geçen yıllarda S&P 500'ün yıllık ortalama %7,33 getiri sağladığını açıkladı. Bu oran, Demokrat bir başkan ve bölünmüş bir Kongre'nin yıllık ortalama getirisi olan %16,63'ün yarısından az.

Sonuç olarak, Trump'ın kazanması ve Kongre'nin bölünmüş kalması durumunda borsanın düşme ihtimali olsa da tarih, bu senaryoda uzun vadeli yatırımcılar için olumlu getiriler olduğunu gösteriyor.

 

İlgili Haberler