S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones'tan yılın ilk yarısının son işlem günü kayıpla kapanış

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones'tan yılın ilk yarısının son işlem günü kayıpla kapanış

ABD'de bugün açıklanan enflasyon verileri beklendiği gibi olumlu geldi. Ancak bu beklentilerin fiyatlara zaten yansımış olması nedeniyle kar satışları geldi. 

A+A-

Wall Street'in kapanışında S&P endeksi 22,39 puan ve yüzde 0,41 oranında düşüşle 5460,48, Nasdaq Bileşik Endeksi 126,08 puan ve yüzde 0,71 oranında düşüşle 17732,60 puandan ve Dow Jones Sanayi Endeksi 45,20 puan ve yüzde 0,12 oranında düşüşle 39118,86 puandan günü tamamladılar. 

Ticaret Bakanlığı'nın Cuma günü bildirdiğine göre, Mayıs ayında enflasyon üç yıldan uzun bir sürenin en düşük yıllık oranına geriledi. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek PCE, geçen ay yalnızca yüzde 0,1 ve önceki yıla göre yüzde 2,6 arttı. Her iki tahmin de analistlerin beklentileriyle uyumluydu. Çekirdek PCE endeksi Fed'in yakından izlediği bir enflasyon göstergesi. Gıda ve enerjiyi içeren ana PCE, ay bazında yatay seyrederken, yıllık bazda da beklentiler doğrultusunda yüzde 2,6 artış kaydetti.

CIBC Private Wealth ABD baş yatırım yetkilisi David Donabedian, "Piyasa açısından bakıldığında bugünkü PCE raporu neredeyse mükemmeldi" dedi ve "Bu kesinlikle olumlu bir rapordu." ifadelerini kullandı.


David Donabedian

 

Michigan Üniversitesi tüketici duyarlılığı endeksi haziran ayı için beklenenin üzerinde gelerek 65,6 olan ilk okumadan 68,2'ye yükseldi. Bir yıllık enflasyon görünümü Mayıs ayındaki yüzde 3,3 beklentisinden yüzde 3'e düştü.

Enflasyon istatistikleri, Fed'in faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayacağını tahmin etmeye çalışan piyasa katılımcıları tarafından çok önemli görülüyor. CME Group FedWatch Tool'a göre yatırımcılar şu anda merkez bankasının Eylül toplantısında faiz oranlarını düşürme ihtimalini yüzde 59,5 olarak fiyatlıyor.

Piyasa, 2024 yılının ilk altı ayını resmi olarak Cuma günkü kapanış ziliyle tamamladı

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq, yapay zeka çılgınlığının yatırımcıların heyecanını yakalamasıyla ilk yarıda yüzde 18,5 artışla liderliğini sürdürdü. S&P 500 yüzde 14'ten fazla yükselirken, Dow Jones sadece yüzde 3,6'lık bir kazançla geride kaldı.

Horizon Investments araştırma ve niceliksel stratejiler başkanı Mike Dickson, yapay zeka temasının "tüm yılı ele geçirdiğini ve genel pazardaki yoğunlaşmayı gerçekten artırdığını" söyledi.  

Mike Dickson,

Dow'un düşük performansının bir nedeni ikinci çeyrekte kendine özgü bir geri çekilmeden kaynaklanıyor. Dow endeksi bu dönemde yaklaşık yüzde 2 oranında değer kaybederken, S&P 500 ve Nasdaq aynı zaman diliminde sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 9'dan fazla artış gösterdi.

Hafta başından bu yana Nasdaq yüzde 0,5 oranında değer kazandı. S&P 500 yatay seyrederken Dow yüzde 0,3 düştü.

Luke Tyner,

Aptus Capital Advisors portföy yöneticisi John Luke Tyner, "Hisse senedi piyasaları yılın ilk yarısında dirençliydi" dedi. Piyasanın yılın son yarısında tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşması için Tyner, piyasanın daha fazla katılıma ihtiyaç duyacağına inanıyor. Seçim, faiz indirimlerinin zamanlaması ve tüketici talebindeki yumuşamaya ilişkin işaretler gibi olayların piyasalar üzerinde baskı oluşturabileceğini belirtti. Tyner, "Tüm bunlar gerçekleşirse daha fazla dalgalanma görebiliriz" dedi. "Sonuç olarak, herkes pazarın son 10 ayının tadını çıkarıyor çünkü kolay geçti, ancak bir noktada bu rehavetin sona ermesi gerekecek." ifadelerini kullandı.

Spor perakendecisi Nike yıl sonu satış ve kar hedeflerini aşağı çekmesinin ardından hisseler yüzde 18'den fazla değer kaybetti. Ayakkabı üreticisi diğer firmaların hisseleri bu etkiyle neredeyse yüzde 3 düştü.

İlgili Haberler