S&P 500 önemini yitiriyor mu? S&P 500 EWI neden öne çıkıyor?

S&P 500 önemini yitiriyor mu? S&P 500 EWI neden öne çıkıyor?

New York borsasında giderek daha fazla insan ve yatırımcı alternatif bir versiyondan bahsetmeye ve bu versiyona yatırım yapmaya başladı

A+A-

S&P 500 endeksi, uzun zamandır yatırımcılar arasında "borsa"nın en önemli sembolü olarak kabul ediliyor. Ancak Magnificent Seven (Yedi büyük teknoloji şirketi) teknoloji hisselerinin bu kadar baskın olması nedeniyle, giderek daha fazla insan ve yatırımcı alternatif bir versiyondan bahsetmeye ve bu versiyona yatırım yapmaya başladı.

S&P 500 Eşit Ağırlıklı Endeksi, (S&P 500 Equal-Weight Index)  geleneksel S&P 500'e çok benzer. Ancak bu versiyon, şirketlere piyasa değerlerine göre ağırlık vermek yerine, her hisseye eşit ağırlık verir. Her hisse endeksin %0,2'sini oluşturur ve yedi teknoloji yıldızının toplam ağırlığı %2'den azdır.

Bu endeksin piyasanın geri kalanı için en çok kullanılan ölçüt haline gelmesine şaşmamalı. Factiva'ya göre, analist notlarında ve haberlerde geçen yıl 6.000'den fazla kez bahsedildi, önceki yıl bu sayı yaklaşık 3.000 idi. Endeksi izleyen Invesco S&P 500 Eşit Ağırlıklı borsa yatırım fonu, son 12 ayda net olarak 11 milyar dolarlık girişle 54 milyar doların üzerine çıktı.

22-010.jpg

Peki ikinci endekse dönük bu ilgi haklı mı? 2024'ün teknoloji rallisinden büyük ölçüde uzak kalan eşit ağırlıklı endeks, bu yıl sadece %7,6 getiri sağlamış durumda. Buna karşılık geleneksel versiyon ise %18 getiri sağladı. Ancak S&P 500'ün içindeki 493 diğer hisse senedi için bu yılın ikinci yarısı daha parlak olabilir. Wall Street, şimdilerde yapay zekaya yapılan büyük yatırımların karşılığını verip vermeyeceğini sorgulamaya başladı.

New York borsasında geçen hafta yaşananlar

Piyasalar
Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Kongre, eski Başkan Trump'a yapılan bir suikast girişiminden hemen sonra Pazartesi günü açıldı.

Federal Rezerv Başkanı Powell, bir faiz indiriminin gelebileceğini söyledi ancak zamanlama hakkında bilgi vermedi. 

Küçük ölçekli hisselere dönüş devam etti.

Dow sanayi endeksi DJIA Salı günü 700 puan yükseldi ve rekor kırdı. Tüm endeksler Cuma günü düştü. Haftalık olarak Dow %0,72 yükseldi, S&P 500 %1,97 düştü ve Nasdaq %3,65 geriledi.

Şirket haberleri

CrowdStrike güncellemesi, Microsoft sistemlerinin çökmesine neden oldu ve dünya çapında yüzlerce iş yerini, havayollarını ve hastaneleri etkiledi. Küçük de olsa sorunlar devam ediyor.

Dünyanın en büyük domuz eti üreticisi olan Çin'in WH Group, Smithfield birimini ABD'de listelemeyi planladığını söyledi.

Trump'ın Tayvan'ın ABD savunması için ödeme yapması gerektiğini söylemesinin ardından Tayvan'ın en önemli şirketinin New York borsasındaki hisseleri düştü.

Hollandalı çip makineleri üreticisi ASML'in hisse fiyatı, ABD'nin Çin'e yönelik ihracat kısıtlamaları planları nedeniyle geriledi.

Anlaşma açıklamaları

The Wall Street Journal, Alphabet'in siber güvenlik girişimi Wiz'i 23 milyar dolara satın almak için görüşmelerde bulunduğunu bildirdi. Bu, Alphabet'in en büyük satın alımı olacak...

WSJ ayrıca, aktivist Starboard Value'nun çevrimiçi tanışma uygulaması şirketi Match Group'ta "büyük bir hisse" aldığını bildirdi...

Financial Times, Warner Bros. Discovery'nin WBD, 1.76% yayın akışı ve stüdyo birimlerini geleneksel TV işinden ayırmayı düşündüğünü söyledi.

New York borsasında önümüzdeki haftanın gündemi

Pazartesi 22/7
Bu hafta bazı büyük teknoloji şirketleri, aralarında Magnificent Seven'dan iki şirket de dahil olmak üzere, kazançlarını açıklayacak. SAP, Pazartesi günü çeyrek sonuçlarını açıklayacak, ardından Salı günü Alphabet ve Tesla gelecek. IBM, Çarşamba günü kazançlarını duyuracak.

Salı 23/7
Tüketim malları ve ilaç şirketleri için de yoğun bir kazanç haftası olacak, Salı günü Coca-Cola ve Philip Morris International sonuçlarını açıklayacak. AbbVie, AstraZeneca ve Sanofi Perşembe günü kazançlarını açıklayacak. Bristol Myers Squibb ve Colgate-Palmolive haftayı Cuma günü kapatacak.

Perşembe 25/7
Ekonomik Analiz Bürosu, ikinci çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinin ilk tahminini açıklayacak. Konsensüs tahmini, ilk çeyrekteki %1,4 büyümenin ardından yıllık bazda %1,9'luk bir artış olması yönünde.

Cuma 26/7
BEA, Haziran ayı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksini açıklayacak. Ekonomistler, yıllık bazda %2,4'lük bir artış öngörüyor. Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek PCE'nin ise %2,5 artması bekleniyor. Her iki endeks de Mayıs ayında %2,6 artmıştı.

İlgili Haberler