S&P 500 ve Nasdaq Big Tech bilançoları öncesinde temkinli seyrediyor

S&P 500 ve Nasdaq Big Tech bilançoları öncesinde temkinli seyrediyor

ABD borsaları Big Tech kazançları öncesinde çok az değişti, McDonald's tahminleri ıskaladı.

A+A-

S&P 500 ve Nasdaq Composite, Big Tech kazançları için yoğun bir haftanın öncesinde Pazartesi günü yükseldi ve yatırımcılar ayrıca Çarşamba günü ABD merkez bankasının (Fed) politika faizi kararını açıklamasını bekliyor. S&P 500 %0,08 artışla kapanırken Nasdaq Composite %0,07 değer kazandı. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,12 değer kaybetti. İsrail ile Lübnan'daki İran destekli milis gücü Hizbullah arasındakigerilimin artmasıylaHazine tahvillerinin getirileri düştü ve ABD petrol fiyatları geriledi.

McDonald's ıskaladı

McDonald's'ın üç aylık kazanç ve gelirleri, aynı mağaza satışlarının 2020'den bu yana ilk kez küresel çapta düşmesiyle analistlerin beklentilerinin altında kaldı. Fast-food devinin ikinci çeyrek net geliri bir yıl önceki 2,31 milyar dolardan 2,02 milyar dolara düşerken, gelir 6,49 milyar dolar ile neredeyse sabit kaldı.

Şirket, fiyatlarının çok yüksek olduğunu düşünen müşteriler için değer yaratmak için çalıştığını ve ABD'de yakın zamanda başlattığı 5 dolarlık değerli yemek promosyonunun düşük gelirli müşterileri mağazalarına geri getirdiğini söyledi. McDonald's hisseleri %3,74 artışla kapandı.

Apple ve Yapay Zeka Özellikleri

Apple, Apple Intelligence'ın ilk sürümünü kayıtlı geliştiriciler için yayınladı, ancak merakla beklenen yapay zeka yazılımı bir sonraki iPhone grubuna yüklenmeyebilir. Yeni yazılım iOS 18.1'in geliştirici beta sürümünde bulunurken, bu sonbaharda piyasaya sürülecek iPhone'ların iOS 18 ile çalışması planlanıyor. Sistem yalnızca iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max gibi üst düzey iPhone modellerinde çalışacağı için Apple Intelligence'ın piyasaya sürülmesinin bir cep telefonu yükseltme dalgasına yol açması bekleniyor.

Bitcoin geri çekiliyor

Yatırımcılar Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump'ın hafta sonu Bitcoin Konferansında yaptığı açıklamaları sindirirken Bitcoin Pazartesi günü %1'den fazla değer kaybetti. Coin Metrics'e göre kripto para 69.982$'a kadar yükseldikten sonra 67.264$'dan işlem gördü.

Trump, yetkililerin uygun kural ve düzenlemeleri sağlayamayarak sektöre zarar verdiğini ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler'i “ilk gün” değiştireceğini söyledi.


Janus Henderson, Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair işaretlerin ortasında, birikimlerini para piyasası fonlarında değerlendiren yatırımcıların tahvil ETF'lerine geçerek bugünkü yüksek getirileri kilitlemeleri gerektiğini söyledi. Tahvil yatırımcıları, tahvil fiyatları ve getirileri birbirine ters yönde hareket ettiğinden, düşen faiz oranı ortamında fiyat değerlenmesinden faydalanıyor.

Sonuç olarak McDonald's hisseleri Wall Street beklentilerini karşılayamamasına rağmen yükseldi, ancak fast-food devi bir istisna. Finansal bilgi sağlayıcısı FactSet'e göre, hayal kırıklığı yaratan çeyrek sonuçları olan şirketler bu kazanç sezonunda normalden daha fazla cezalandırılıyor.

İkinci çeyrek kazanç tahminlerini tutturamayan şirketler, sonuçların açıklanmasından iki gün önce başlayan beş günlük dönemde hisse senedi fiyatlarında ortalama %3,8'lik bir düşüş yaşadı. Bu oran, Wall Street'i hayal kırıklığına uğratan şirketler için aynı dönemdeki beş yıllık ortalama %2,3'lük fiyat düşüşü ile karşılaştırılıyor.

Wall Street'i geride bırakanların hisseleri ise aynı dönemde sadece %0,3 oranında artarken, beş yıllık ortalama kazanç %1 oldu. Bu olgu, bu sezona girerken yüksek beklentilerin yanı sıra bu yıl şimdiye kadarki güçlü rallinin ardından aşırı ısınmış bir hisse senedi piyasasına ilişkin endişelerin altını çiziyor.

İlgili Haberler