S&P 500 ve Nasdaq rekorla kapandı, Dow Jones yükseldi 

S&P 500 ve Nasdaq rekorla kapandı, Dow Jones yükseldi 

S&P 500  Cuma günü yeni bir rekor seviyeye yükseldi ve son istihdam raporunun Fed'in faiz indirimi umutlarını yeniden alevlendirmesiyle rekor bir kapanış gerçekleştirdi.

A+A-


S&P 500 Endeksi yüzde 0,54 artışla 5.567,19 puanda kapanırken, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0,90 artışla 18.352,76 seviyesinde sona erdi. Her iki endeks de seans boyunca tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı ve rekorlarla kapandı. S&P 500 2024'te 34. rekor kapanışını kaydetti. Dow Jones Sanayi endeksi yüzde 0,17 veya 67,87 puan artışla 39.375,87 seviyesinden günü tamamladı.

S&P 500'ün bu yılki yükselişi yüzde 16,7'ye seviyesinde oldu. Endeks, yatırımcıların bu yılın ilerleyen dönemlerinde herhangi bir ekonomik zayıflığın Fed'in faiz indirimiyle karşılanacağına dair iddiaları nedeniyle son beş hafta içindeki dördüncü yükseliş haftasını kaydetti. Nasdaq'ın yılbaşından bugüne kazancı yüzde 22,3 oldu.

Cuma günü (bugün) yayınlanan geniş çapta izlenen işgücü verileri, Haziran ayında tarım dışı istihdamda 206.000'lik bir artışı yansıtıyordu, ancak işsizlik oranında hafif bir artış yaşandı ve oran yüzde 4,1'e yükseldi. Ekonomistler işsizlik oranının yüzde 4'te sabit kalmasını bekliyorlardı.

Hazine getirileri, işsizlikteki artışın Fed'i bu yılın sonlarında faiz oranlarını düşürmeye teşvik edeceği beklentilerine ilişkin raporun ardından düştü. CME Group'un FedWatch Tool'una göre yatırımcılar Eylül ayında faiz indirimi yönündeki tahminlerini artırdı; çeyrek puanlık faiz indirimi ihtimali bir hafta önceki yüzde 64'ten yaklaşık yüzde 77'ye yükseldi.

Principal Asset Management baş küresel stratejisti Seema Shah, "Bir yandan, önceki aylara yapılan aşağı yönlü revizyonlar ve işsizlik oranındaki artış, Fed'in Eylül ayında faiz indirimi ihtimalini artırıyor; tahvil piyasaları kesinlikle bunu kutluyor" dedi. “Ancak aynı rakamlar ABD ekonomisinin gidişatına ilişkin endişeleri tetiklemeden edemiyor. Çok sayıda ekonomik veri bir yumuşamaya işaret ediyor; bugünkü rapor da bu tabloyu güçlendiriyor."

Tesla bir haftalık grafik 

Tesla'nın ve hisseleri yüzde 2'den fazla artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, hafta başından bu yana yaklaşık yüzde 27 gibi muazzam bir kazanç elde etti. Çip üreticisi Nvidia için sınırlı bir yükselişe işaret eden, Wall Street'teki nadir görülen not düşüşünün ardından yaklaşık yüzde 2 oranında değer kaybetti. Hisse senedi haftalık bazda ise yüzde 1,9 civarında yükseldi.

Üç ana endeks de haftayı yeşil renkte tamamladı. Nasdaq Bileşik yüzde 3,5 yükseldi ve S&P 500 haftalık dönemde yaklaşık yüzde 2 arttı. Dow düşük performans göstererek yüzde 0,7'ye yakın bir artış kaydetti. Perşembe günü Bağımsızlık Günü nedeniyle piyasalar kapalıydı.

İlgili Haberler