S&P 500 yıl sonunda kaç olacak? Reuters'ın anketi şaşırtmadı

S&P 500 yıl sonunda kaç olacak? Reuters'ın anketi şaşırtmadı

Reuters'ın anketine göre borsalar merkez bankalarının faiz kararlarına olumlu tepki vermeye hazırlayıyor

A+A-

Küresel borsalar, son dönemde carry trade'in de tetiklediği dalgalanmalarına rağmen önümüzdeki aylarda mütevazı kazançlar elde etmeye hazırlanıyor. Reuters'in hisse senedi stratejistleri arasında yaptığı ankete göre, büyük merkez bankalarının bir dizi faiz indirimi yapacağı beklentileri artarken, piyasaların bu gelişmelere olumlu tepki vereceği öngörülüyor.

Ağustos ayının başlarında, Japon yeninde finanse edilen büyük kaldıraçlı pozisyonların çözülmesi ve ABD'den gelen zayıf istihdam verileri, hisse senedi piyasalarını sarsmış ve küresel MSCI endeksinin Temmuz ortasında ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesinin %9 altına düşmesine neden olmuştu.

Ancak bu önemli küresel endeks, kayıplarının neredeyse tamamını geri kazandı ve şu anda yıl başından bu yana yaklaşık %14'lük bir primle işlem görmeye devam ediyor. Piyasalar, resesyon endişelerinden hızla uzaklaşmış durumda, ve birkaç ay öncesine göre daha fazla faiz indirimi fiyatlanıyor.

Ekonomistler, küresel ekonominin istikrarlı bir şekilde büyümeye devam edeceği görüşünde bir değişiklik olmadığı için, daha kademeli bir gevşeme döngüsü öngörüyor. Federal Rezerv yetkilileri ise daha agresif faiz indirimlerinin yakın olduğuna dair herhangi bir işaret vermedi.

Reuters'in 8-20 Ağustos tarihleri arasında yaptığı son ankete katılan 150'den fazla hisse senedi stratejisti, borsa brokeri ve portföy yöneticisi, yıl sonuna kadar büyük hisse senedi endekslerinin daha da yükseleceğini öngördü.

Anket yapılan 15 borsadan 13'ü halihazırda rekor seviyelerine yakın işlem görürken, sadece bir tanesinin yıl sonuna kadar tek haneli kazançlar elde etmesi bekleniyor.

Mayıs ayında yapılan bir ankette, analistler küresel hisse senetlerindeki yükselişin henüz sona ermediğini, ancak yorgunluk belirtileri göstermeye başladığını belirtmişlerdi.

Ağustos anketine katılan analistler, 2024'te anket yapılan 15 hisse senedi endeksinden 13'ünün geçen yıla kıyasla daha yavaş büyüyeceğini öngördüler. Sadece Londra ve Toronto borsalarının 2023 performansını aşması bekleniyor.

S&P 500 rekor seviyelere yakın olacak

New York borsasının önemli gösterge endeksi S&P 500'ün yıl sonuna kadar mevcut rekor seviyelerine yakın işlem görmesi beklenirken, Euro Bölgesi'nin mavi çip endeksi STOXX50E'nin %3,4'lük bir artışla 2024 sonunda 5.038 puana ulaşması tahmin ediliyor.

Hindistan'ın gösterge hisse senedi endeksi BSE Sensex'in ise yıl sonuna kadar %3'ten fazla artarak 83.000 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor.

Ilımlı görünümüne rağmen, önümüzdeki üç ay içinde küresel bir düzeltme - %10 veya daha fazla bir düşüş - beklenmiyor. Ek olarak, ankete katılan 95 analistin %60'ı (57 kişi), önümüzdeki üç ay içinde böyle bir düzeltmenin gerçekleşmeyeceğini öngördü.

Bu beklentinin arkasında, 85 stratejistin 51'i, şirket kazançlarının yılın geri kalanında yerel piyasalarda beklentilerin üzerinde performans göstereceğini tahmin etti. Kalan 34 kişi ise kazançların beklentilerin altında kalacağını belirtti.

 

İlgili Haberler