S&P 500 yüzde 10 daha yükselebilir mi, beklentiler ne yönde?

S&P 500 yüzde 10 daha yükselebilir mi, beklentiler ne yönde?

Bu yıl şimdiye kadar % 15 artan S&P 500, yıl boyunca yükselişini sürdürebilecek mi?

A+A-

S&P 500 bu yıl şimdiden %15'e yakın bir yükseliş kaydetti. Peki bu yükseliş bu yıl boyunca devam edecek mi? Bazı stratejistler evet diyor.

Örneğin, Capital Economics kıdemli piyasa ekonomisti Thomas Matthews, S&P 500 için yılsonu hedefini 5500'den 6000'e, yani endeksin Perşembe günü kapandığı yerin %9,6 üzerine çıkardı. Matthews, 2025 yılı sonunda S&P 500'ün 7000'e ulaşacağını öngörüyor.

Bir araştırma notunda "S&P 500'ün yavaşlaması için herhangi bir neden görmüyoruz" diye yazan Matthews,endeksin uzun süredir yükselişte olmasına rağmen, rallinin yüksek beklentilerini bile aştığını söylüyor. Geçtiğimiz Haziran ayında, bu yılın sonu için 5500 olan hedefi, S&P 500'ün işlem gördüğü yerin yaklaşık %25 üzerindeydi. Bugün ise bu seviyeye %1'den daha az bir mesafe kaldı. 

Matthews notun devamında ise "Tercih ettiğimiz aşırı kazanç getirisi ölçütü - S&P 500'ün ileriye dönük kazanç getirisi ile uzun vadeli reel getiri arasındaki fark - bize göre, patlamak üzere olan bir balona işaret etmeden önce hala çok daha fazla düşebilir (yani değerleme yükselebilir)," diye yazdı.

Matthews, yapay zekanın devam eden etkisi göz önüne alındığında, "EPS beklentilerinin düşmesi için herhangi bir neden görmüyor". Capital Economics daha önce, şirketlerin artan kazançları ve nakit stokları göz önüne alındığında, büyük teknoloji ve yapay zeka devrimine duyulan coşkunun makul göründüğünü belirtmişti.

Dot-com balonu sırasında, ABD hisse senetlerinin üstün performansı piyasa zirvesinden yaklaşık bir yıl önce sona ermiş olsa da, Matthews, yapay zekanın ne kadar ABD merkezli olduğu göz önüne alındığında, bu dinamiğin tekrar ortaya çıkmasını beklemiyor. Bununla ilgili değerlendirmesi ise şöyle: "Bu nedenle, yapay zeka balonu piyasanın kazanımlarının arkasındaki itici güç olduğu sürece, bu kazanımların ABD'de en büyük olacağı hikayemize bağlı kalıyoruz"

Böyle düşünen sadece Matthews değil, diğer pek çok kişi de aynı fikirde. Bu haftanın başlarında Mizuho, ralli ile ilgili tüm endişelere rağmen - piyasa yoğunluğu, geciken yazılım stokları, yüksek fiyatlar - "bu yapay zeka treninin bir parça bile yavaşladığını hissetmediğini" belirtti. Trivariate Research, piyasanın yapay zeka oyunlarına şüpheyle yaklaşmaya devam edeceğini savunuyor.

UBS'in Amerika baş yatırım yetkilisi Solita Marcelli, yılın ikinci yarısında "aşırı yatırımla ilgili korkuların bir düzeltmeye yol açma riski olduğunu" söyledi. Bununla birlikte, "yapay zekanın tarihteki en büyük yatırım fırsatlarından biri olması muhtemel görünüyor... yatırımcıların portföylerinin 'yapay zeka etkin' olmasını sağlamaları gerekiyor" diye yazdı.

Yapay zeka hisseleri, hem S&P 500 hem de Nasdaq Composite'in bu hafta başında yeni zirvelere ulaşmasının ardından Cuma günü daha düşük işlem gördü. Herhangi bir duraklama muhtemelen bu düzeltmenin ufukta olabileceğine dair spekülasyonlara yol açacaktır, ancak daha uzun vadede, yapay zekaya karşı bahis oynamak zorlaşmaya devam ediyor.

İlgili Haberler