S&P 500 zirveyi gördü, yüzde 70'lik dev çöküş başlayabilir

S&P 500 zirveyi gördü, yüzde 70'lik dev çöküş başlayabilir

Piyasalarda daha çok ayı tarafındaki görüşleriyle bilinen John Hussman, S&P 500'in zirvesini gördüğünü ve yüzde 70'lik sert düşüş yaşayabileceğini söyledi.

A+A-

John Hussman'ın Pazartesi günkü yazısına göre, giderek artan piyasa alarmları S&P 500'ün nihayet spekülatif zirvesine ulaştığını gösteriyor. Hussman'a göre bundan sonra büyük bir çöküş yaşanması muhtemel.

Yeni bir notta, tanınmış ayı, bu döngüde gösterge endeks için %50 ila %70'lik bir düzeltme görünümünü ikiye katladı. Hussman Investment Trust başkanı olan Hussman, firması tarafından takip edilen bir dizi piyasa kırmızı göstergeye dayanarak bu çağrıyı defalarca dile getirdi.

Örneğin, negatif piyasa liderliğinin son beş yılın en yüksek seviyesinde olduğu ve hisse senetlerinin yeni zirvelere ulaşmaktan daha hızlı bir şekilde yeni düşük seviyelere ulaştığı gerçeği var.

Cuma günü itibariyle, günlük verilerde takip edilen bu "uyarı sendromları" 2000, 2007, 2018 sonu ve 2020 başında görülen ve hepsi de çöküşle ilişkilendirilen rakamların ötesine geçti.

Hussman "Bu sendromlarda sihirli bir şey yok, ancak düzinelercesi aynı anda ortaya çıktığında, dikkat ediyoruz" diye yazdı.

Bu önlemler tek başına kısa vadeli tehlikenin altını çizmek için yeterli olsa da, olumsuz piyasa iç koşulları da bir uyandırma çağrısı görevi görmeli. Bu arada, piyasa değerlemesindeki mevcut aşırılıklar da bunu uzun vadeli bir risk haline getiriyor.

Hussman'ın en güvenilir ölçütüne göre piyasa değerlemeleri, Dow'un zirveden zirveye %89 yükseldiği 1929 seviyelerini bile aşıyor.

Hussman, "Piyasanın tepe ve dip noktalarını gerçek zamanlı olarak belirlemenin genel olarak mümkün olduğunu düşünmüyorum, ancak tarihte spekülatif bir zirveye işaret eden olağandışı noktalar var" dedi.

Hussman'a göre bu durum S&P'de daha fazla yükselişin minimum düzeyde olacağı anlamına gelse de, öngörülen düzeltmenin hemen gerçekleşmesi gerekmiyor. Bu arada, Wall Street'in çoğu piyasada yükseliş eğilimini sürdürüyor ve genel olarak endeksin bu yıl boyunca 5.000'in üzerinde kalmasını bekliyor.

İlgili Haberler