S&P 500'de "Üç hisse" kabusu büyüyor!

S&P 500'de "Üç hisse" kabusu büyüyor!

S&P 500'de Yoğunlaşmanın Gittikçe Daha Belirgin Hale Gelmesiyle Yatırımcıların Tedirginliği de Artıyor

A+A-

Wall Street’te, S&P 500 endeksinin değerinin %20’sini oluşturan üç hisse senedinin yarattığı yoğunlaşma, bazı yatırımcıların tedirginliğinin artmasına neden oluyor. Deneyimli piyasa gözlemcileri, megacap hisse senetlerinin ötesinde değer aramanın önemini vurguluyor.

2000 yılından bu yana ilk defa, üç hisse senedi (Microsoft Corp., Nvidia Corp. ve Apple Inc. ) Dow Jones Piyasa Verilerine göre S&P 500’ün %20’sinden fazlasını temsil ediyor. Bespoke Investment Group’un analizine göre, bu durum endeksteki diğer yüzlerce bileşenin toplam değerinden daha fazla bir değere işaret ediyor.

Tarihsel verilere göre, S&P 500 için artan konsantrasyon genellikle daha güçlü getirilerle eş zamanlı olmasına rağmen, en büyük hisse senetlerinden birkaçının hızlı değer artışı, son zamanlarda yükseliş eğiliminde olan yatırımcıları dahi tedirgin etmeye başladı.

Fairlead Strategies’in kurucusu Katie Stockton, Nvidia ve diğer büyük hisselerdeki gücün, piyasanın diğer alanlarındaki zayıflığı gizlediğini belirtiyor. Stockton’a göre, küçük ve orta ölçekli şirketler ile Dow Jones Endüstriyel Ortalaması ve S&P 500’ün eşit ağırlıklı versiyonu zayıflama belirtileri gösteriyor.

Örneğin, FactSet verilerine göre, Russell 2000’in S&P 500’e oranı, 2001’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Eşit ağırlıklı S&P 500 ile sermaye ağırlıklı versiyonu arasındaki fiyat farkı, eşit ağırlıklı endeksin bu yıl düşük performans göstermesiyle daha da belirginleşti. BofA Global Research’e göre, bu oran yakın zamanda 2009’dan bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

S&P 500’deki yoğunlaşma ne kadar yüksekse, teknoloji ağırlıklı Nasdaq-100’de bu oran daha da yüksek. Microsoft, Nvidia ve Apple, Kasım 2023’ten bu yana ilk kez Nasdaq-100’ün değerinin %41’ini oluşturdu.

Bu kadar az sayıda hisse senedinin endekslerin ilerlemesine bu kadar büyük katkıda bulunması, boğa piyasası şüphecileri tarafından sıkça dile getirilen bir eleştiriye dönüştü. Birçok kişi, rallinin sona ermesinin, 2023’ün başından bu yana S&P 500’ün kazançlarının büyük bir kısmını sağlayan Nvidia gibi hisse senetlerinin düşüşe geçmesiyle olacağına inanıyor.

Nvidia’nın 3 trilyon dolarlık piyasa değerini aşarak Apple’ı geçmesi ve ABD’nin en büyük ikinci hissesi olmasıyla bu endişeler yeniden gündeme geldi.

Richard Bernstein Advisors, FactSet verilerine göre, S&P 500 hisse senetlerinin endeksi geçme yüzdesinin 2024’te yaklaşık %30 ile alışılmadık derecede düşük kaldığını gösteren bir grafik yayınladı. S&P 500, bu yıl şimdiye kadar %12,2 artış gösterdi. RBA, bu kadar az sayıda hisse senedinin iki yıl üst üste endeksten daha iyi performans gösterdiği son dönemin, dot-com balonunun zirve yaptığı 1998 ve 1999 yılları olduğunu belirtti.

Nvidia’nın Wall Street’in kazanç beklentilerini sürekli olarak aşamayacağı ve bu nedenle hisselerinin muhtemelen aşırı değerli olduğu düşünülüyor. Aynı zamanda, yatırımcıların büyük sermayeli endeksin diğer üyelerine yeterince değer vermediği düşünülüyor.

FactSet tahminlerine göre, S&P 500’deki en büyük 10 hisse senedinin yılın ikinci yarısında hisse başına kazanç artışı yavaşlayacak, ancak endeksteki diğer şirketlerin kazanç artışı hızlanacak.

Bernstein, S&P 500’de son 12 ayda net gelirleri %25 veya daha fazla artan 160’tan fazla şirket olduğunu belirtiyor - Nvidia’nın oranından çok daha az, ancak Microsoft da dahil olmak üzere diğer birçok megacap isminden daha güçlü.

Bu durum, yatırımcıları, megacap hisseler geri çekilirken piyasanın geri kalanının yükseldiği bir dinamiğe hazırlıyor. Yatırımcılar, Apple ve Tesla Inc. hisselerinin zaten bu eğilimi gösterdiğini gördüler. 

Ayrıca, yatırımcılar, ABD küçük sermayeli ve gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinde değer aramaya teşvik ediliyor. Analistler, Federal Rezerv’in faiz oranlarını düşürmeye başlamasıyla bu alanların canlanmasını bekliyorlar.

Haftanın son işlem günüde S&P 500 ve Nasdaq Composite, tüketici-tahakkuk, enerji ve tüketici-züccaciye hisselerindeki kazançlarla Nvidia ve diğer yarı iletken hisselerden gelen kayıpları dengeleyerek marjinal kayıplarla kapandı.

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, Salesforce Inc. hisselerindeki artışla desteklenerek yükselişle kapandı, geçen hafta kazançlarını bildirdikten sonra düşüşe geçmişti.

 

İlgili Haberler