S&P 500'de yatırımcıların devasa kazancı bu hafta test edilecek, tamam mı devam mı

S&P 500'de yatırımcıların devasa kazancı bu hafta test edilecek, tamam mı devam mı

S&P 500'ün 8 Trilyon Dolarlık Yükselişi, Zorlayıcı Kazanç Sezonunda Test Edilecek

A+A-

New York Borsası'nda bu yılki güçlü başlangıcının ardından, yatırımcılar ekonomik endişelerden, faiz oranlarına ve seçim belirsizliğine kadar pek çok riske odaklanmış durumda. Ancak hisse senetlerinin bu yükselişini sürdürüp sürdüremeyeceğini belirleyecek en önemli faktörlerden biri, bu hafta odak noktasına alınacak olan kurumsal kazançlar olacak.

S&P 500 Endeksi, bu yıl şu ana kadar yaklaşık %20 artış göstererek piyasa değerine 8 trilyon dolar ekledi. Bu kazançlar büyük ölçüde gevşeyen para politikası beklentileri ve güçlü kar tahminleriyle desteklendi.

Ancak analistler, üçüncü çeyrek kazançlarına yönelik beklentilerini düşürmeye başladılar. Bloomberg Intelligence verilerine göre, S&P 500 şirketlerinin bir yıl öncesine göre %4,7'lik bir kazanç artışı bildirmesi bekleniyor. Bu rakam, Temmuz ayında yapılan %7,9'luk tahminlerden daha düşük ve gerçekleşirse son dört çeyreğin en zayıf artışı olacak.

Bu hafta büyük şirketlerden kazanç raporları gelmeye başlıyor. Delta Air Lines Perşembe günü, JPMorgan Chase ve Wells Fargo ise Cuma günü raporlarını sunacak.

Engeller Artıyor

Yatırımcıların karşılaştığı zorluklar o kadar belirsiz değil. ABD başkanlık seçimlerine sadece bir aydan az bir süre kalmışken, Demokrat aday Kamala Harris ile Cumhuriyetçi aday Donald Trump arasındaki yarış oldukça çekişmeli geçiyor.

Ayrıca, Federal Rezerv faiz oranlarını düşürmeye yeni başladı ve ekonominin yumuşak iniş yapacağı konusunda iyimserlik olsa da, merkez bankacıların faizleri ne kadar hızlı düşüreceği konusunda hala belirsizlikler var.

Bunun yanı sıra, Orta Doğu'daki derinleşen çatışmalar, West Texas Intermediate petrol fiyatlarının geçtiğimiz hafta %9 artmasıyla birlikte enflasyonun yeniden artabileceği endişelerini doğurdu.

Öte yandan uzmanlara göre büyük kurumsal yatırımcıların şu an için alım gücü sınırlı. Ayrıca mevsimsel piyasa eğilimleri zayıf seyrediyor. Goldman Sachs verilerine göre, eğilim takip eden fonlar ABD hisse senetlerini bile satmaya hazırlanıyor ve oynaklık kontrol fonları da hisse senedi alımlarını artıracak alan bulmakta zorlanıyor.

Baraj Düşürüldü

Yine de, kazanç tahminlerindeki düşüş, şirketlerin beklentileri aşmaları için daha fazla alan yaratıyor. F.L. Putnam Investment Management'tan Ellen Hazen, "Tahminler biraz fazla iyimserdi ve şimdi daha gerçekçi seviyelere geri geliyor," diyerek düşen beklentilerin, şirketlerin kazançları aşmasını kolaylaştıracağına işaret etti.

ABD şirketlerinin temel olarak hala dayanıklı olduğuna dair birçok veri mevcut. Bloomberg Intelligence'a göre güçlü bir kazanç döngüsü, zayıf ekonomik sinyalleri dengelemeye devam edecek ve bu da hisse senetleri için olumlu bir eğilim yaratacak. Küçük ölçekli hisseler bile bu yıl büyük ölçekli hisse senetlerinin gerisinde kalmış olsa da, marjlarının iyileşmesi bekleniyor.

Cuma günü açıklanan işsizlik raporu, iş gücü piyasasıyla ilgili endişeleri biraz hafifletti. İşsizlik oranının beklenmedik bir şekilde düşmesi, yatırımcıların işgücü piyasasının hala güçlü olduğuna dair güvenini artırdı.

Ayrıca, Fed'in faiz indirim döngüsü, tarihsel olarak ABD hisse senetleri için olumlu olmuştu. Bloomberg Intelligence verilerine göre, merkez bankası faiz indirdiğinde S&P 500, yıllık bazda ortalama %15 kazanç sağlıyor. Üstelik bu kazançlar resesyon dışı dönemlerde daha güçlü oluyor.

 

İlgili Haberler