S&P 500'ü dengeleyen bu 4 hisse yatırım için büyük fırsat

S&P 500'ü dengeleyen bu 4 hisse yatırım için büyük fırsat

Sanifoam Endüstri ve Tüketim Ürünleri Sanayi Ticaret A.Ş. (SANFM)

A+A-

New York borsasında son dönemlerdeki düşük volatilite, bazı yatırımcılar için endişe kaynağı olsa da aslında önem verilmesi gereken bir durum. S&P 500'ün (SPX) önümüzdeki ay beklenen oynaklığını ölçen CBOE Volatilite Endeksi (VIX), 1990'dan bu yana günlük okumaların %88'inden daha düşük seviyelerde seyrediyor.

Bazı analistler, bu kadar düşük bir volatilitenin tehlikeli bir rehavete işaret ettiğini düşünüyor. Ancak, bazı uzmanlara göre bu endişeler yersiz. Gerçekten de, ABD hisse senedi piyasası, VIX düşük olduğunda daha iyi risk ayarlı getiriler üretiyor. Son üç ay bu durumu doğrular nitelikte: Örneğin VIX'in 18. yüzdelik dilimde olduğu Mart ayında piyasalar iyi performans gösterdi.

Öte yandan VIX'in düşük olmasından tek bir hisse senedi sorumlu değil. VIX, S&P 500'deki 500 hisse senedinin her birinin etkileşimlerinin bir fonksiyonu. Ancak, endeksteki bazı büyük sermayeli hisse senetleri VIX'in düşmesinde büyük rol oynamıştı. Çünkü, S&P 500'deki en büyük şirketlerden dört tanesi, bir yıllık betası 1,0'ın altında olan hisse senetleri. Bu durum, bu hisselerin piyasa yükseldiğinde daha az yükseldiği ve piyasa düştüğünde daha az düştüğü anlamına geliyor.

FactSet verilerine göre, bu dört şirket ve betaları şunlardır:

- Berkshire Hathaway (BRK.A, BRK.B): 0.55
- Eli Lilly (LLY): 0.59
- JP Morgan Chase (JPM): 0.69
- ExxonMobil (XOM): 0.24

VIX düştüğünde piyasanın daha iyi performans gösterdiğini gösteren akademik araştırma Rochester Üniversitesi'nden Alan Moreira ve UCLA'dan Tyler Muir'e ait.

Journal of Finance dergisinde yayınlanan çalışmalarında, VIX'in düşmesi veya yükselmesiyle hisse senedi maruziyetini artırıp azaltan bir piyasa zamanlama modeli geliştirdiler.

Profesörlerin modeli karmaşık olsa da, basitleştirilmiş bir versiyonun sadece iki adımı var:

1. Portföyünüzün hedef hisse senedi etkilenme seviyesine karşılık gelecek "nötr" VIX seviyesini seçin.

2. Herhangi bir aydaki hisse senedi etkinlenme oranını belirlemek için, hedef ağırlığınızı nötr VIX seviyesinin VIX'in önceki ay kapanışına oranıyla çarpın.

Örneğin, nötr VIX seviyenizin tarihsel medyan değeri olan 17,65 ve hedef öz sermaye ağırlığınızın %60 olduğunu varsayalım. VIX Mayıs ayını 12,92 seviyesinde tamamladığına göre, Haziran ayı için hisse senedi maruziyet seviyeniz 17,65/12,92 oranının %60 katı veya %82 olacaktır.

1990'dan bu yana yapılan geriye dönük testlerde, profesörlerin modelinin bu basitleştirilmiş versiyonu, riske göre ayarlanmış bazda S&P 500'den %28 daha iyi performans göstermiş.

Tabii ki VIX sonsuza kadar düşük kalmayacak. Ancak profesörler, aceleci davranmanın bir faydası olmadığını bu çalışmalarında ortaya çıkarmış durumda. Dolayısıyla VIX eninde sonunda yükseldiğinde hisse senedi riskinizi azaltmanın zamanı gelmiş demektir...

İlgili Haberler