S&P 500'ün ikinci 3 trilyon $'lık şirketi Amazon mu olacak

S&P 500'ün ikinci 3 trilyon $'lık şirketi Amazon mu olacak

New York Borsasında Tartışılan Soru: Amazon 3 Trilyon Dolarlık Kulübe Katılabilir mi?

A+A-

New York borsasında Nvidia'nın son aylarındaki atağından sonra bir konu tartışmaya açıldı. Piyasa değeri 3 trilyon doları geçecek ikinci şirket hangi şirket olacak?

Amazon, 2 trilyon dolarlık piyasa değerine doğru emin adımlarla ilerlerken, yıldızların uygun konumlanması halinde bu teknoloji devi, yakın gelecekte 3 trilyon dolarlık bir kulübe adım atabilir. Şu anda bu kulüpte yalnızca Microsoft bulunuyor; Nvidia, Apple ve Alphabet ise geride kalmış durumda.

Amazon’un piyasa değeri şu an için 1,925 trilyon dolar civarında ve hisse senetleri yaklaşık 185 dolar seviyesinden işlem görüyor. Şirketin toplamda 10,4 milyar adet hissesi bulunmakta.

FactSet verilerine göre, Amazon’un 2024 yılında hisse başına yaklaşık 4,57 dolar kazanması bekleniyor ve şirketin hisse senetleri, tahmini kazançların yaklaşık 40,5 katı civarında işlem görüyor. Amazon’un 3 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşabilmesi için, hisse senedi fiyatlarının yaklaşık 288 dolara çıkması ve P/E oranının 2024 tahminlerine göre yaklaşık 63 katına ulaşması gerekiyor.

Dow Jones Market Data’ya göre, Amazon’un P/E oranı en son 11 Kasım 2022’de 63’ün üzerine çıkmıştı. 2022 yılında zarar eden Amazon, 2023’te hisse başına 2,90 dolar kazanç elde etti ve 2024 için şirketin hisse başına 4,57 dolar kazanması öngörülüyor. 2025 yılında ise, %28’lik bir büyüme ile hisse başına 5,84 dolar kazanması bekleniyor.

Bu, etkileyici bir büyüme oranı. Bloomberg analizlerine göre S&P 500, yaklaşık iki kat fiyat-kazanç-büyüme (PEG) oranıyla işlem görüyor. Eğer Amazon hisseleri, piyasa ortalamasına eşdeğer bir PEG oranına sahip olsaydı, hisseler %28’lik büyüme oranının iki katı olan 56 katı civarında işlem görebilir ve bu da P/E oranını 63’e kadar çıkarabilirdi.

Bu, genel bir kural olmakla birlikte, yatırımcıların şirketin büyüme oranlarının yüksek seviyelerde devam edeceğine ikna olmaları gerekiyor. Üç aylık kazanç raporları, bu büyüme beklentilerine ışık tutan önemli bir gösterge.

Geçtiğimiz ay, Amazon Web Services’in bulut bilişim iş kolundaki güçlü büyüme ve reklam talebinin artması sayesinde, şirket ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde bir performans sergiledi. BofA Securities analistleri, Amazon hisselerini internet sektöründeki en iyi büyük hisse senedi olarak nitelendirirken, TD Cowen analistleri AWS’deki yapay zeka yatırımlarının uzun vadeli geliri artıracağını belirtti.

Amazon hisseleri, Cuma günkü işlemlerde %0,5 artışla 185,85 dolara yükseldi ve bu yıl %22, son 12 ayda ise %51 değer kazandı. Şirketin mevcut piyasa değeri 2 trilyon dolar seviyesinde makul görünse de, 3 trilyon dolarlık kulübe ulaşılabilirliği artık uzak bir ihtimal olmayabilir.

 

İlgili Haberler