S&P 500'ün kazancı neden küçük sermayeli hisselerin gerisinde kaldı

S&P 500'ün kazancı neden küçük sermayeli hisselerin gerisinde kaldı

Küçük Sermayeli Hisse Senetleri S&P 500'ü Bu Çeyrekte Geride Bıraktı

A+A-

New York borsasında küçük sermayeli hisse senetleri, Eylül ayında büyük sermayeli hisselere kıyasla daha büyük kayıplar yaşamalarına rağmen, üçüncü çeyrekte S&P 500'ü geride bıraktı. Küçük sermayeli şirketlerin performansını ölçen Russell 2000 endeksi, Perşembe günü hızlı bir yükseliş daha kaydetti.

marketwatch'ın haberine göre Charles Schwab baş yatırım stratejisti Liz Ann Sonders, “Küçük sermayeli hisse senetleri, Fed'in Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu'nda daha kolay bir para politikası sinyali vermesiyle yükseldi” dedi. Sonders, bu hisse senetlerinin, Fed'in resesyonla mücadele ettiği dönemlerde genellikle daha iyi performans gösterdiğini belirtti. Ancak, şu an bir resesyonda olunmadığını ve ekonominin hâlâ iyi durumda olduğunu vurguladı.

f-019.png

FactSet verilerine göre, Russell 2000 endeksi, Eylül ayında %4 düşüş yaşamış olsa da, bu çeyrekte %4 artış kaydetti. Buna karşılık, büyük sermayeli hisseleri temsil eden S&P 500, bu çeyrekte %2,5 artış gösterdi. Ancak, yılbaşından bu yana küçük sermayeli hisselerden daha iyi bir performans sergiliyor.

Yatırımcılar, Fed'in Çarşamba günü sona erecek politika toplantısının ardından faiz indirimine gitmesini bekliyor. CME FedWatch Tool verilerine göre, Perşembe günü tüccarlar, Fed'in 25 baz puan faiz indirimi yapma olasılığını %69 olarak fiyatlamıştı. Bu, gösterge faiz oranının %5 ila %5,25 aralığına çekilebileceği anlamına geliyor.

Sonders, yatırımcıların daha büyük bir faiz indirimi beklerken dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, derin faiz indirimlerinin genellikle resesyon veya finansal kriz dönemlerinde gerçekleştiğini belirtti.

Sonders ayrıca, küçük sermayeli hisse senetlerinin genellikle daha riskli olduğunu ve son rallinin yatırımcıların faiz indirimine yönelik beklentilerindeki değişimden kaynaklandığını söyledi. Yatırımcıların, yarım puanlık bir indirim beklerken, bu beklentilerini çeyrek puan indirimine çevirmesi küçük sermayeli hisselerde kar alımlarına yol açmış olabilir. Çünkü bu tür hisseler genellikle daha düşük faiz oranlarından büyük şirketlere kıyasla daha fazla fayda sağlar.

f-021.jpg

Kaliteden Ödün Vermeyin

Sonders, küçük sermayeli hisse senetlerinin geniş bir evrene sahip olduğunu ve hepsinin aynı kalitede olmadığını hatırlatarak, Russell 2000 endeksindeki hisseler arasında büyük performans farkları olduğunu belirtti ve yatırımcıların kaliteli şirketleri tercih etmeleri gerektiğini vurguladı.

Sonders, S&P Small Cap 600 endeksinin, genellikle Russell 2000'den daha kaliteli hisse senetlerinden oluştuğunu çünkü bir “karlılık filtresi” uyguladığını ve yatırımcıların fikir taraması yaparken bu endeksi baz almalarının daha faydalı olacağını söyledi.

Perşembe günü, küçük sermayeli hisse senetleri, büyük sermayeli hisselerden daha iyi performans gösterdi. Russell 2000 endeksi %1,2 artışla kapanırken, S&P Small Cap 600 de %1,2 yükseldi. Bu, S&P 500'ün %0,7'lik artışını geride bıraktı.

ABD hisse senetleri genel olarak Perşembe günü yükseliş kaydederken, Dow Jones Industrial Average %0,6 artış gösterdi, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite ise %1 ilerledi.

Verilere göre, S&P 500 yılı %17,3 artışla kapatırken, Russell 2000'in yıl başından bu yana performansı %5 seviyelerinde kaldı. Ancak Eylül ayında, S&P 500 %0,9 düşerken, Russell 2000 %4 geriledi.

İlgili Haberler