S&P, Dow Jones ve Nasdaq kayıpla başladığı gün artışla kapanış yaptı

S&P, Dow Jones ve Nasdaq kayıpla başladığı gün artışla kapanış yaptı

S&P, Dow Jones ve Nasdaq bugün en son ayını ve çeyreğini daha fazla rekorla kapattı.

A+A-

ABD hisse senetlerindeki yükseliş, Japon hisse senetlerinin düştüğü ve Çin endekslerinin yükseldiği Asya'daki finans piyasaları için çılgın bir hafta başlangıcının ardından geldi.

S&P 500, %0,4 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmanarak beşinci üst üste kazanan ayını ve dördüncü üst üste kazanan çeyreğini perçinledi. Dow Jones Sanayi Endeksi, Cuma günü kırdığı rekora 17 puan ve %0,1'den az ekledi. Nasdaq %0,4 yükseldi.

Wall Street, Fed'in faiz oranlarını düşürürken yavaşlayan ABD ekonomisinin büyümeye devam edebileceği umutlarıyla rekorlara fırladı. ABD hükümetinin iş piyasasıyla ilgili en son aylık verileri açıklayacağı Cuma günü ise piyasalar için büyük bir sınav gelecek.

Wall Street'teki en büyük endişe, ekonominin halihazırda bir durgunluğa doğru gidiyor olup olmadığıdı olarak beliriyor. Fed bu ayın başlarında faiz oranlarını düşürmüş ve daha fazla rahatlamanın yolda olduğunu belirtmiş olsa da, ABD'li işverenler işe alımlarını azaltmaya çoktan başladı. 

Bank of America'daki stratejistler ve ekonomistler, BofA Global Research raporunda, "Tarım dışı istihdam, seçime kadar ABD borsası için en büyük katalizör olmaya devam ediyor" diye yazdı.

Goldman Sachs'ta ekonomist David Mericle, Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin Eylül ayındaki işe alımların, Wall Street'teki ekonomistlerin genel olarak tahmin ettiği 146.000'lik artıştan daha güçlü olduğunu göstermesini beklediğini söyledi.

Geçmişte, beklenenden daha güçlü bir sayı, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskı endişelerini körükleyerek borsaya zarar verebilirdi. Ancak şimdi, muhtemelen bir durgunluğun o kadar büyük bir endişe olmaması gerektiğine dair bir işaret olarak memnuniyetle karşılanacaktır.

Faiz oranları ve ekonominin gücü genellikle hisse senetleri için fiyatları belirleyen iki ana kaldıraçtır. Asya'da kaldıraçlar zıt yönlere doğru çekiliyordu.

Japonya'nın Nikkei 225 endeksi, ülkenin yeni başbakanının daha yüksek faiz oranlarını ve yatırımcıların piyasa dostu görmediği diğer politikaları destekleyeceği endişesiyle %4,8 düştü. Shigeru Ishiba Salı günü görevi devralmaya hazırlanıyor.

Ishiba, Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını sıfıra yakın seviyelerinden çekme hamlesine destek verdi; bu da Japon yeninin değeri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor. Daha güçlü bir yen, satışlarını diğer para birimlerinde yapan ve daha sonra bunları tekrar yene çeviren Japon ihracatçılarının kârlarına zarar verebilir.

Toyota Motor'un hisseleri Tokyo'da %7,6 düşerken Honda Motor'un hisseleri Pazartesi günü %7 düştü.

Jeep markasının ve diğerlerinin sahibi olan Stellantis, yaklaşan kâr tahminini düşürdükten sonra Milano'da %14,7 düştü. ABD operasyonlarını tersine çevirmek için yatırımlara ve artan Çin rekabetine atıfta bulundu.

Bu da Wall Street'te otomobil üreticileri Ford Motor ve General Motors'un aşağı çekilmesine yardımcı oldu. Ford %2 düştü ve GM %3,5 düştü.

Apple'ın %2,3'lük yükselişi bu kayıpları telafi etmeye yardımcı oldu ve S&P 500'ü son rekoruna taşıyan en güçlü unsur oldu. Temmuz sonlarında diğer Büyük Teknoloji hisseleriyle birlikte fiyatlarının çok yükseldiği endişesiyle zayıfladıktan sonra, Apple'ın hissesi 234,82$'lık tüm zamanların en yüksek kapanış seviyesine doğru tırmanıyor. Pazartesi günü 233,00$'dan kapandı.

Toplamda, S&P 500 24,31 puan artarak 5.762,48'e çıktı. Dow 17,15 artarak 42.330,15'e ve Nasdaq 69,58 artarak 18.189,17'ye çıktı.

İlgili Haberler