S&P, Dow Jones ve Nasdaq haftanın son gününü yükselişle tamamladı 

S&P, Dow Jones ve Nasdaq haftanın son gününü yükselişle tamamladı 

S&P, Dow Jones ve Nasdaq ABD'de açıklanan istihdam verilerinin beklentilerin çok üzerinde bir istihdam artışına işaret etmesinin ardından günü güçlü bir yükselişle tamamladı. 

A+A-

ABD hisse senedi piyasaları haftanın son işlem gününde istihdam verilerinden aldığı destekle, Ortadoğu kaynaklı gerginlikleri bir parça geride bıraktı ve günü yükselişle tamamladı. S&P 500 Endeksi Cuma gününü +%0,90, Dow Jones Sanayi Endeksi %0,81 ve Nasdaq 100 Endeksi +%1,22 oranında artışla kapandı.

Beklenenden daha güçlü gelen ABD Eylül istihdam raporunun yumuşak iniş görünümünü desteklemesiyle hisse senetleri Cuma günü yükseldi. Ancak güçlü istihdam raporunun 10 yıllık tahvil getirilerini son bir buçuk ayın en yüksek seviyesine çıkarması ve Fed'in 6-7 Kasım FOMC toplantısında 50 baz puan faiz indirimi ihtimalini azaltması nedeniyle hisse senedi endekslerindeki kazançlar sınırlı kaldı.

Orta Doğu'da çatışmaların artma ihtimali risk varlıklarına olan iştahı azalttı ve hisse senetleri için olumsuz bir faktör oldu. ABD ve müttefikleri, İsrail'in Beyrut havaalanı yakınında Hizbullah komutanları ve tesislerine yönelik gece boyunca bombalı saldırılar düzenlemesinin ardından Orta Doğu'da "kontrol edilemeyen tırmanma" konusunda uyardı. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, İran'ın "büyük bir hata yaptığını" ve "bedelini ödeyeceğini" söyleyerek misilleme sözü vermesinin ardından, piyasalar İsrail'in Salı günü İran'dan gelen füze bombardımanına vereceği tepkiyi bekliyor.

ABD'de Eylül ayında tarım dışı istihdam +254.000 arttı; bu, +150.000'lik beklentilerden daha güçlü bir işgücü piyasasına ve son 6 ayın en büyük artışına işaret ediyor. Eylül işsizlik oranı beklenmedik bir şekilde -0,1'den %4,1'e düşerek, işgücü piyasasının %4,2'de değişiklik olmayacağı beklentilerinden daha güçlü olduğunu gösterdi.

ABD Eylül ayında ortalama saatlik kazançlar, bir önceki aya göre %0,4 ve yıllık %4,0 artış göstererek, bir önceki aya göre %0,3 ve yıllık %+3,8 beklentilerinden daha güçlü oldu.

Piyasalar, 6-7 Kasım'daki FOMC toplantısında -25 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını %100, toplantıda -50 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını ise %0 olarak değerlendiriyor.

Cuma günü yurt dışı borsaları yükselişe geçti. Euro Stoxx 50 %+0,68 oranında kapandı. Çin'in Shanghai Composite'i bir hafta sürecek Ulusal Gün tatili nedeniyle kapalı. Japonya'nın Nikkei Stock 225 endeksi %0,22 oranında kapandı.

İlgili Haberler