S&P, Dow Jones ve Nasdaq Haftanın ve ayın son gününde güçlü yükseldi 

S&P, Dow Jones ve Nasdaq Haftanın ve ayın son gününde güçlü yükseldi 

ABD Hisse senetleri Cuma günü yükselişle kapanırken, Dow Jones Sanayi Endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydetti.

A+A-

ABD Hisse senetleri Cuma günü yükselişle kapanırken, Dow Jones Sanayi Endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydetti. Cuma günü gelen olumlu kurumsal ve ekonomik haberler hisse senetlerini destekledi. 

S&P 500 Endeksi Cuma günü yüzde 1,01, Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,55 ve Nasdaq 100 Endeksi yüzde 1,29 yükseldi.

ABD Hisse senetleri Cuma günü yükselişle kapanırken, Dow Jones Sanayi Endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydetti. Cuma günü gelen olumlu kurumsal ve ekonomik haberler hisse senetlerini destekledi. Bloomberg News'in şirketin ürün tasarımı ve üretim işlerinin bölünmesi de dahil olmak üzere çeşitli senaryoları ele aldığını bildirmesinin ardından Intel hisseleri yüzde 9'dan fazla yükseldi. Ayrıca, Marvell Technology beklenenden daha güçlü 2. çeyrek net geliri bildirdikten ve 3. çeyrek net gelirini beklentilerin üzerinde tahmin ettikten sonra yüzde +9'dan fazla yükseldi. Buna ek olarak, MongoDB, 2. çeyrek düzeltilmiş hisse başına karını konsensüsün oldukça üzerinde bildirdikten ve 2025 düzeltilmiş hisse başına kar tahminini yükselttikten sonra  yüzde 18'den fazla yükseldi.

Hisse senetleri ayrıca Cuma günü olumlu ABD Temmuz çekirdek PCE fiyat endeksi ve Temmuz kişisel harcama raporlarından destek buldu. Raporlar, Fed'in şimdiye kadar tüketicilere çok fazla acı vermeden fiyat baskılarını kontrol altına alabildiğini ve böylece yumuşak bir iniş için beklentileri artırdığını gösteriyor. Fed dostu PCE raporu ayrıca Fed'in 17-18 Eylül FOMC toplantısında faiz oranlarını düşüreceği beklentilerini güçlendirdi.

Hisse senetleri için Cuma günü olumsuz tarafta, çoğunlukla beklenenden iyi olan ABD ekonomik raporları Fed'in daha az agresif bir faiz oranı indirimi hızına yönelik görünümü güçlendirdiğinde daha yüksek tahvil getirileri vardı. Ayrıca, ham petrol fiyatlarının %3'ten fazla düşmesinin ardından Cuma günü enerji hisselerindeki zayıflık genel piyasayı etkiledi.

ABD Temmuz kişisel harcamaları beklentiler doğrultusunda %0,5 aylık artış gösterdi. Temmuz kişisel geliri %0,3 aylık artış gösterdi ve beklentilerden biraz daha güçlüydü.

Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan, ABD Temmuz çekirdek PCE fiyat endeksi, %2,7'lik yıllık artış beklentilerinden daha iyi bir şekilde, %2,6 yıllık artışla Haziran'la aynı düzeyde artış değişmeden kaldı.

ABD Ağustos MNI Chicago PMI beklenmedik bir şekilde 0,8 puan artarak 46,1'e çıktı ve 44,8'e düşüş beklentilerinden daha güçlü oldu.

Michigan Üniversitesi ABD Ağustos tüketici güveni endeksi, 68,1'lik beklentilerden daha zayıf bir şekilde, +0,1 yukarı yönlü revize edilerek 67,9'a çıktı.

Piyasalar, 17-18 Eylül FOMC toplantısı için 25 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını %100 ve o toplantıda 50 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını %31 olarak değerlendiriyor.

Avrupa piyasalarında neler oldu?

Cuma günü Avrupa devlet tahvili getirileri karışıktı. 10 yıllık Alman tahvil getirisi +2,4 baz puan artarak %2,299'a yükseldi. 10 yıllık İngiltere tahvil getirisi -0,4 baz puan düşerek %4,015'e geriledi.

Avro Bölgesi Ağustos TÜFE'si beklentiler doğrultusunda %2,6'dan %2,2'ye geriledi ve 3 yılın en düşük artışı oldu. Ayrıca, Ağustos çekirdek TÜFE Temmuz ayındaki %2,9'dan %2,8'e geriledi ve beklentiler doğrultusunda gerçekleşti.

Avro Bölgesi Temmuz işsizlik oranı beklenmedik şekilde -0,1 düşerek rekor düşük seviye olan %6,4'e geriledi ve %6,5'lik bir değişiklik olmayacağı yönündeki beklentilerden daha güçlü bir işgücü piyasası olduğunu gösterdi.

ECB Yönetim Kurulu üyesi Schnabel, enflasyonun %2'ye geri dönme riskleri devam ettiği için ECB'nin faiz oranlarını çok hızlı düşürmemesi gerektiğini söyledi.

Swaplar, ECB'nin 12 Eylül toplantısı için -25 bp oranında faiz indirimi yapma olasılığını %100 olarak fiyatlıyor. 

ABD borsalarında sert hareketler sergileyen hisseler 

Intel (INTC), Bloomberg News'in şirketin ürün tasarımı ve üretim işlerinin bölünmesi de dahil olmak üzere çeşitli senaryoları tartıştığını bildirmesinin ardından S&P 500 ve Dow Jones Industrials'daki kazananlara liderlik etmek için %9'dan fazla yükseldi.

Enerji üreticileri ve enerji hizmet sağlayıcıları, WTI ham petrolünün fiyatı %3'ten fazla düştüğü için Cuma günü baskı altındaydı. Sonuç olarak, APA Corp %2'den fazla düşüşle kapandı. Ayrıca, Diamondback Energy, Haliburton, Schlumberger, ConocoPhillips, Devon Energy, Marathon Oil, Baker Hughes ve Occidental Petroleum %0,40'tan fazla düşüşle kapandı.

MongoDB, 49 sentlik beklentinin çok üzerinde 70 sentlik 2. Çeyrek düzeltilmiş Hisse başına kar bildirdikten ve 2025 düzeltilmiş hisse başına kar tahminini 2,15-2,30 dolarlık önceki tahminden 2,33-2,47 dolara yükselttikten sonra Nasdaq 100'deki kazananlara liderlik ederek %18'den fazla değer kazandı. 

Marvell Technology, 1,27 milyar dolarlık 2. çeyrek net geliri bildirdikten sonra %9'dan fazla yükseldi.

İlgili Haberler