S&P, Nasdaq ve Dow Jones haftanın ilk günü nasıl açılacak?

S&P, Nasdaq ve Dow Jones haftanın ilk günü nasıl açılacak?

S&P, Nasdaq ve Dow Jones, cuma günü sert bir düşüşle kapandıktan sonra yeni haftanın ilk gününe nasıl başlayacak?

A+A-

Eylül vadeli S&P 500 yüzde +0,74 ve Eylül Nasdaq yüzde +0,95% artışla işlem görüyor. Cuma günü beklenenden düşük ABD istihdam verilerinin neden olduğu kayıpların kısmen toparlandığı gözlenirken, yatırımcılar haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacak ABD enflasyon verilerini dört gözle bekliyorlar.

Cuma günkü işlem seansında, Wall Street'in önemli endeksleri kırmızıda kapandı, S&P 500 3,5 haftanın Dow 3 haftanın ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 4 haftanın en düşük seviyelerine geriledi. Broadcom %10'dan fazla düştü ve yarı iletken ve yazılım devi beklenenden zayıf 4. çeyrek kar beklentisi yayınladıktan sonra S&P 500 ve Nasdaq 100'de en çok kaybeden yüzdelik paya sahip oldu. Ayrıca, megacap teknoloji hisseleri de geriledi, Tesla %8'den fazla düştü ve Amazon.com %3'ten fazla düşerek Dow'da kaybedenlere öncülük etti. Ayrıca, JPMorgan hisseyi "Ağırlığını artır"dan Nötr'e düşürdükten sonra Super Micro Computer %6'dan fazla düştü. Boğa tarafında, şirket iyimser ikinci çeyrek sonuçları yayınladıktan ve yıl sonu beklentilerini yükselttikten sonra Samsara  %13'ten fazla yükseldi.

019---abdde-haftalik-issizlik-basvurulari-beklentilerin-uzerinde-002.png

ABD Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günkü açıklaması, tarım dışı istihdamın Ağustos ayında 142 bin arttığını, Temmuz ayında eklenen 89 binden (114 binden revize edildi) daha yüksek olduğunu, ancak yine de 164 binlik genel beklentilerin altında kaldığını gösterdi. Ayrıca, ABD Ağustos işsizlik oranı Temmuz ayındaki %4,3'ten beklentilerle uyumlu olarak %4,2'ye düştü. Ayrıca, ABD'nin ortalama saatlik kazançları Ağustos ayında aylık %0,4 ve yıllık %3,8 olarak gerçekleşti ve bu da aylık %0,3 ve yıllık %3,7 beklentilerinden daha güçlü oldu.

ekran-goruntusu-2024-09-09-131114.png

TS Lombard'dan Steven Blitz, "Ağustos istihdam verileri, bir ekonominin ipin ucunun tükendiğini ve bir dönüm noktasına yaklaştığını tasvir etmeye devam ediyor," dedi. "Dönüşümün durgunluğa mı yoksa daha az olumsuz bir şeye mi dönüşeceği, Fed'in mevcut olumsuz momentumu ne kadar agresif bir şekilde karşılayacağına bağlı. Fed faiz indirimi 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı olacak?"

williams-fed-.png

New York Fed Başkanı John William

New York Fed Başkanı John Williams, Cuma günü, enflasyonu düşürmedeki ilerleme ve işgücü piyasasındaki yavaşlama göz önüne alındığında, merkez bankasının artık faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini söyledi. Williams, "Ekonomi artık dengede ve enflasyon %2'ye doğru bir yolda olduğundan, federal fon oranı için hedef aralığını azaltarak politika duruşundaki kısıtlayıcılık derecesini azaltmak artık uygun," dedi. Ayrıca, Fed Guvernörü Christopher Waller, işgücü piyasasında daha fazla zayıflama risklerinin artması nedeniyle merkez bankasının bu ay faiz oranlarını düşürmeye başlamasının hayati önem taşıdığını söyledi. Waller, daha büyük bir oran indirimi olasılığına karşı da "açık fikirli" olduğunu ve uygun görülürse bunu destekleyeceğini belirtti. "Risk dengesi, ikili görevimizin istihdam tarafına doğru kaydı ve bu politikanın buna göre ayarlanması gerekiyor," dedi.

Bu arada, ABD faiz oranı vadeli işlemleri, Fed'in önümüzdeki haftaki para politikası komitesi toplantısında 25 baz puanlık bir oran indirimi olasılığını %75,0 ve 50 baz puanlık bir oran indirimi olasılığını %25 olarak fiyatlandırdı.

Bu hafta, Ağustos ayına ait ABD tüketici enflasyon raporu ana vurgu olacak. Ayrıca, piyasa katılımcıları ABD ÜFE, Temel ÜFE, Ham Petrol Stokları, İlk İşsizlik Başvuruları, İhracat Fiyat Endeksi, İthalat Fiyat Endeksi ve Michigan Tüketici Güveni Endeksi dahil olmak üzere diğer ekonomik veri yayınlarını izleyecek.

Adobe, Oracle, Kroger ve GameStop gibi birkaç önemli şirket bu hafta üç aylık bilançolarını bildirmeye hazırlanıyor.

Yatırımcılar bugün, günün ilerleyen saatlerinde yayınlanması planlanan ABD Tüketici Kredisi verilerine odaklanacak. Ekonomistler, ortalama olarak, Temmuz Tüketici Kredisinin önceki 8,93 milyar dolarlık rakama kıyasla 12,30 milyar dolar olacağını tahmin ediyor.

ABD Toptan Stokları verileri de bugün bildirilecek. Ekonomistler, Temmuz rakamının Haziran ayındaki +0,2% m/m'ye kıyasla +0,3% m/m olmasını bekliyor.

ekran-goruntusu-2024-09-09-131347.png

Euro Stoxx 50 vadeli işlemleri bu sabah %0,87 artışla geçen haftanın kayıplarının bir kısmını telafi etti, yatırımcılar ise bölgeden gelecek bir dizi ekonomik veriyi ve haftanın ilerleyen günlerinde Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranı kararını bekliyor. Seyahat ve eğlence hisseleri Pazartesi günü kazançlara öncülük ederken, teknoloji hisseleri de zemin kazandı. Pazartesi günü yayınlanan bir anket, Avro Bölgesi'ndeki yatırımcı güveninin Eylül ayında üst üste üçüncü ay düşüş gösterdiğini ve özellikle Almanya'daki ekonomik durumdan duyulan memnuniyetsizlik nedeniyle Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye gerilediğini gösterdi. Bu arada, ECB Perşembe günü faiz oranı kararını açıklayacak. Merkez bankasının mevduat oranını 25 baz puan düşürerek %3,50'ye düşürmesi bekleniyor. Ancak, hizmet enflasyonu nispeten yüksek kaldığı için ek faiz indirimleri görünümü konusunda temkinli olması bekleniyor. Yatırımcılar ayrıca, önümüzdeki hafta açıklanması planlanan Avro Bölgesi'nin sanayi üretimi verileriyle birlikte Almanya, İspanya ve Fransa'dan gelen tüketici fiyat rakamlarını da analiz edecekler.

Avro Bölgesi Eylül Sentix Yatırımcı Güven Endeksi -12,4'lük beklentilerden daha düşük olan -15,4'e ulaştı.

ASYA BORSALARINDA YAŞANANLAR 

 

ekran-goruntusu-2024-09-09-131457.png

Asya borsaları bugün kırmızıda kapandı. Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi (SHCOMP) %1,06, Japonya'nın Nikkei 225 Hisse Senedi Endeksi (NIK) ise %0,48 düşüşle kapandı.

Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi bugün düşüşle kapandı ve ülkeden gelen düşük enflasyon verilerinin ekonomiyle ilgili endişeleri artırmasıyla 7 aylık yeni bir düşük seviyeye geriledi. Enerji ve banka hisseleri Pazartesi günü düşüşlere öncülük ederken, ilaç hisseleri yükseldi. Pazartesi günü Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yayınlanan veriler, Çin'in yıllık tüketici enflasyonunun anormal hava koşulları nedeniyle arz kısıtlamalarına rağmen beklentilerin altında kalsa da Ağustos ayında toparlandığını, üretici fiyatlarının ise dört ayın en keskin oranında düştüğünü gösterdi. 

Bu arada Çin, büyümeyi teşvik etmek amacıyla imalat sektöründeki kısıtlamaları kaldırarak ve sağlık sektöründe yabancı yatırım için fırsatları genişleterek ekonomiyi daha da açma çabalarını yoğunlaştırdı. Çin hükümeti, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu ve Ticaret Bakanlığı'nın Pazar günü ortak bir açıklamasında, yabancı yatırımcılara kapalı sektörler listesini 31'den 29'a düşüreceğini ve imalat sektöründeki kısıtlamaları ortadan kaldırma taahhüdünü yerine getireceğini duyurdu. 

ekran-goruntusu-2024-09-09-131604.png

Çin Ticaret Bakanlığı ayrıca Pazar günü, yabancı yatırımcıların artık Pekin, Tianjin, Şanghay, Nanjing, Suzhou, Fuzhou, Guangzhou, Shenzhen ve Hainan Adası'nda tamamen yabancılara ait hastaneler kurmalarına izin verildiğini duyurdu. Diğer haberlerde, Çin Ticaret Bakanlığı Pazartesi günü Kanada'dan yapılan kolza tohumu veya kanola yağı ithalatına yönelik resmi olarak bir anti-damping soruşturması başlattı. Yatırımcılar şimdi dünyanın ikinci büyük ekonomisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için Salı günü açıklanacak Çin ticaret rakamlarına odaklanıyor.

Çin Ağustos TÜFE'si aylık %0,4 ve yıllık %0,6 olarak bildirildi, bu da aylık %0,5 ve yıllık %0,7 beklentilerinden daha düşük.

Çin Ağustos ÜFE'si yıllık %1,8 olarak gerçekleşti, bu da yıllık %1,5 beklentilerinden daha düşük.

JAPON'YADA ÖNEMLİ VERİLER

Japonya'nın Nikkei 225 Hisse Senedi Endeksi bugün düşüşle kapandı, 3 haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesine ulaştı ve Cuma günü Wall Street'te yaşanan dik satış dalgasını takip etti, çünkü zayıf ABD istihdam verileri dünyanın en büyük ekonomisinin sağlığı hakkında endişelere yol açtı. Japon hisse senetleri ayrıca Cuma günü hisse senetlerinin düşmesiyle güvenli limanlara olan talebin artması nedeniyle yükselen güçlü yen tarafından baskı altına alındı. Pazartesi günü düşüşlere teknoloji hisseleri öncülük etti. Kabine Ofisi'nin Pazartesi günü yayınladığı revize edilmiş rakamlar, Japonya ekonomisinin ikinci çeyrekte başlangıçta tahmin edilenden biraz daha yavaş bir oranda genişlediğini, bunun da kurumsal ve hanehalkı harcamalarındaki aşağı yönlü revizyonlardan etkilendiğini gösterdi. Ayrı olarak, Japonya'nın cari hesap fazlası Temmuz ayında tahmin edilenden daha fazla büyüdü ve cari hesapta 18. ay üst üste fazlalık oldu ve Mart ayından bu yana en yüksek rakama ulaştı. Bu arada, sağlam büyüme, artan ücretler ve sürekli enflasyonist baskılar, Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha da artıracağı beklentilerini desteklemeye devam etti. Diğer haberlerde, Japonya'nın iktidar partisi yetkilisi ve partinin liderlik yarışındaki adayı Sanae Takaichi, Pazartesi günü ekonomiyi desteklemek için "stratejik" mali harcamaların uygulanmasını savundu. Kurumsal haberlerde, Kanada'nın Alimentation Couche-Tard'ın Japon şirketiyle görüşmelere devam etme isteğini ifade etmesinin ardından Seven & I Holdings %2'den fazla kazandı. Nikkei 225 opsiyonlarının ima edilen oynaklığını hesaba katan Nikkei Volatilitesi, %1,20 düşüşle 28,72'de kapandı.

ekran-goruntusu-2024-09-09-131659.png

Japonya GSYİH'si ikinci çeyrekte +0,7% ç/ç ve +2,9% y/y olarak gerçekleşti ve bu, +0,8% ç/ç ve +3,1% y/y beklentilerinden daha zayıftı.

Japonya Temmuz Cari Hesabı n.s.a. 2,589T yen beklentilerinden daha güçlü olarak 3,193T yen seviyesindeydi.

Piyasa Öncesi ABD Hisse Senedi Hareketleri

ekran-goruntusu-2024-09-09-131741.png

Dell Technologies (DELL) ve Palantir Technologies (PLTR), S&P Global'in kıyaslama S&P 500 endeksine eklendiğini duyurmasının ardından piyasa öncesi işlemlerde +6%'nın üzerinde yükseldi.

Boeing (BA), şirketin en büyük sendikası için %25'lik bir maaş artışı konusunda geçici olarak anlaştığını duyurmasının ardından piyasa öncesi işlemlerde yaklaşık +3% yükseldi ve bu sayede fabrika operasyonlarının önemli bir bölümünü durdurabilecek bir grevden kaçınılmış oldu.

Savara (SVRA), Pivotal Phase 3 IMPALA-2 denemesinden yeni verilerin duyurulmasının ardından piyasa öncesi işlemlerde yaklaşık %12 arttı.

Bugünün ABD'de açıklanacak bilançolar gündemi: Pazartesi - 9 Eylül

Oracle (ORCL), Mission Produce (AVO), Avid Bioservices (CDMO), Limoneira (LMNR), Calavo Growers (CVGW), Matrix (MTRX).

 

İlgili Haberler