S&P ve Nasdaq günü düşüşle tamamlarken, Dow Jones yükseldi

S&P ve Nasdaq günü düşüşle tamamlarken, Dow Jones yükseldi

Wall Street'te hisse senetleri karışık bir kapanış yaşadı, Dow Jones Sanayi Endeksi yeni bir rekor seviyeye tırmandı ancak S&P 500 endeksi ve Nasdaq 100 endeksi kayıpla kapandı.

A+A-

S&P 500 Endeksi Cuma günü yüzde -0,13 düşüşle, Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,33 artışla ve Nasdaq 100 Endeksi yüzde -0,53 düşüşle günü tamamladılar. 

Cuma günü ABD'deki kişisel harcama ve gelir verileri beklenenden zayıftı. Ayrıca, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Ağustos çekirdek PCE fiyat endeksi beklentilerin tam üzerinde geldi. Açıklanan veriler tahvil faizlerini düşürdü ve hisse senetlerini destekledi. Michigan Üniversitesi ABD Eylül tüketici güven endeksinin 5 aylık zirveye çıkması da hisse senetlerini destekleyen bir diğer faktör oldu. Ancak, çip hisseleri Cuma günü düşüşe geçti ve Nasdaq 100 ve daha geniş piyasayı olumsuz etkiledi.

Ağustos ayı kişisel harcamalar verisi aylık yüzde 0,2 arttı,beklentiler bu artışın yüzde 0,3 seviyesinde olacağı yönündeydi. Ağustos kişisel gelirler verisi aylık yüzde 0,2 arttı. Beklentiler, kişisel gelirlerin aylık yüzde 0,4 artacağı yönündeydi Çekirdek PCE fiyat endeksi yıllık %2,7 arttı, bu beklentiler doğrultusunda gerçekleşti.

Michigan Üniversitesi'nin Eylül ABD tüketici güveni endeksi, 69,4'lük beklentilerden daha güçlü bir şekilde 5 aylık zirve olan 70,1'e yukarı yönlü revize edildi.

Küresel hisse senedi piyasaları, Çin hisselerindeki Cuma günkü +%2'lik yükselişin ardından Çin Borsası'nın 3,5 aylık zirveye taşınmasını gördü. Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi, devlet liderlerinin teşvik önlemlerini artırması ve mali harcamaları destekleme ve ekonomik büyümeyi canlandırma sözü vermesinin ardından bu hafta %12'den fazla yükseldi.

Cuma günü şahin Fed yorumları, Fed'in para politikasını kademeli olarak gevşetebileceğini ve gelecekteki FOMC toplantılarında faiz oranlarını 50 baz puan düşürmeyebileceğini gösteriyor. Geçtiğimiz haftaki 50 baz puanlık faiz indirimine karşı çıkan Fed Yöneticilerinden Bowman, mevcut %4,2'lik ABD işsizlik oranının tam istihdam tahmininin çok altında olduğunu ve şirketlerden gelen anekdot niteliğindeki kanıtların işgücü piyasasının güçlü olduğu görüşünü desteklediğini söyledi. Ayrıca, St. Louis Fed Başkanı Musalem, geçen haftaki büyük -50 baz puanlık faiz indiriminin ardından Fed'in faiz oranlarını "kademeli olarak" düşürmesini tercih ettiğini söyledi.

Piyasalar, 6-7 Kasım FOMC toplantısında -25 baz puanlık faiz indirimi için %100, o toplantıda -50 baz puanlık faiz indirimi için ise %54 oranında indirim yapıyor.

Cuma günü yurtdışı borsaları yükseldi. Euro Stoxx 50, 3,5 aylık zirveye ulaştı ve %0,69 artışla kapandı. Çin'in Shanghai Composite endeksi 3,5 aylık zirveye tırmandı ve %2,88 artışla kapandı. Japonya'nın Nikkei Stock 225 endeksi 2 aylık zirveye tırmandı ve %2,32 artışla kapandı.

İlgili Haberler