S&P ve Nasdaq Yükseliyor, Dow Jones geriliyor 

S&P ve Nasdaq Yükseliyor, Dow Jones geriliyor 

Şu sıralarda vadeli piyasalarda gerçekleşen işlemlerde S&P 500 ve Nasdaq endeks sözleşmeleri rekor seviyelerde yükselişini sürdürürken, Dow Jones endeksi geriliyor

A+A-

S&P 500 endeksi vadeli piyasalarda şu sıralarda yüzde 0,2 oranında değer kazanırken, Nasdaq 100 endeksinde de yüzde 0,64 oranında bir artış söz konusu Dow Jones sanayi endeksinde ise 17 puan (yüzde 0,04 oranında) düşüş gözleniyor. 

Hisse senetleri, Salı günü  S&P 500'ün Nasdaq ile birlikte yeni bir rekora ulaşmasının ardından kazançlı bir haftaya doğru ilerliyor. Borsa Çarşamba günü 10 Haziran tatili nedeniyle kapalıydı. Yapay zekanın gözdesi ve çip üreticisi Nvidia, Microsoft'u geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi haline gelirken, S&P'nin daha da yükselmesine neden oldu. AI patlaması hisse senetlerini artırmaya destek oldu ve Nvidia hisseleri 2024'te yüzde 174 arttı.


Nvidia, haziran ayının başında Apple'ı piyasa değeri açısından geride bıraktı ve Wall Street'teki gürleyen yapay zeka temasının dümeninde fiili pazar lideri olarak yerini sağlamlaştırdı. Tüketiciler harcamalarının yavaşladığına dair işaretler gösterse ve potansiyel ekonomik zayıflığın sinyallerini verse de yatırımcılar yapay zekaya ağırlık vermeye devam ediyor. Nvidia'nın yükselişi emsal çip üreticisi Broadcom'a da sıçradı 2024'te %61'den fazla artış gösterdi.

Citi'nin ABD özsermaye stratejisi başkanı Scott Chronert Salı günü yatırımcılara yönelik bir notta şunları yazdı: 
"Wall Street'in (yani SP 500'ün) Main Street'ten (ABD ekonomisinin temellerinden) farklı bir davul çaldığını iddia etmeye devam etmemiz sürpriz mi? Hiç şüphe yok ki, sürekli artan bir büyüme itici gücü olarak üretken yapay zeka etkisi şu anda ABD hisse senedi ortamına nüfuz ediyor."

Yine de bazı yorumcular, en büyük teknoloji şirketleri dışında pazar genişliği eksikliğinin daha da kötüleşebileceğine dair endişelere dikkat çekti; ancak karamsar hava henüz rekor kırmaya devam eden hisse senetlerini tam olarak etkilemedi.

R.J.'nin genel müdürü Thomas Fitzpatrick, "Yapay Zeka teması 2000-2001'e özgü bir his uyandırıyor, ancak bildiğimiz gibi piyasa sizin çözücü kalabildiğinizden daha uzun süre mantıksız kalabilir" dedi. O'Brien ve Ortakları. "Hesaplaşma günü gelecek ama hızla giden bir trenin önünde durmak zor." ifadelerini kullandı. 

Yatırımcılar ayrıca haftanın ikinci yarısında, ilk işsizlik başvuruları rakamları ve Perşembe sabahı konut başlangıç ​​verileri de dahil olmak üzere taze ekonomik verileri analiz edecek.

İlgili Haberler