S&P yükselişle Dow Jones ve Nasdaq düşüşle kapandı, Powell'ın beklenen konuşması yarın

S&P yükselişle Dow Jones ve Nasdaq düşüşle kapandı, Powell'ın beklenen konuşması yarın

S&P 500 Endeksi bugün +%0,02 arttı, Dow Jones Sanayi Endeksi %0,13 düştü ve Nasdaq 100 Endeksi %0,09 kayıpla kapandı. 

A+A-

S&P 500 Endeksi bugün +%0,02 arttı, Dow Jones Sanayi Endeksi %0,13 düştü ve Nasdaq 100 Endeksi %0,09 kayıpla kapandı. 

ABD hisse senetleri bugün erken saatlerde yükselişle başlasa da bunu sürdüremedi ve tahvil getirilerinin artması ve ABD imalat PMI'ının 8 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından karışık bir hal aldı. 

Hisse senetleri aynı zamanda Fed Başkanı Powell'ın Cuma günkü Jackson Hole Fed sempozyumunda yaptığı yorumda gelecek ay yapılacak FOMC toplantısında 50 baz puanlık faiz indirimi ihtiyacını küçümseyeceği yönündeki spekülasyonlarla da baskılanıyor.

S&P 500 ve Nasdaq 100 bugün başlangıçta son 1 ayın en yüksek seviyelerini test ederken, Dow Jones Sanayi Endeksi bazı olumlu kurumsal haberler üzerine 3 haftanın en yüksek seviyesini gördü. Zoom Video Communications, beklenenden daha iyi 2. çeyrek geliri bildirdikten ve tüm yıl gelir tahminini yükselttikten sonra %11'den fazla artış gösterdi. Ayrıca Nordson, beklenenden daha güçlü üçüncü çeyrek satışları bildirmesinin ardından +%2'den fazla artış kaydetti.

Olumsuz tarafta ise Advance Auto Parts'ın tüm yıl net satış tahminini aşağı çekmesinin ardından %-16'dan fazla düşüş yaşaması yer aldı. Ayrıca Williams-Sonoma, beklenenden daha zayıf ikinci çeyrek net geliri bildirmesi ve tüm yıl net gelir tahminini düşürmesinin ardından %-8'den fazla kayıp yaşadı.

Bugün yüksek tahvil getirileri hisse senetleri için olumsuz oldu. Kansas City Fed Başkanı Schmid'in bugün yaptığı şahin yorumlar, Fed'in dikkatli olmaması durumunda talebin yeniden toparlanabileceğinden faiz oranlarını düşürmeye başlama kararını desteklemeden önce daha fazla ekonomik veri görmek istediğini söylerken tahvil faizlerinin yükselmesine neden oldu.

Ancak Boston Fed Başkanı Collin'in, Fed'in yakın zamanda faiz indirimine başlayacağını beklediğini ve "kademeli, sistemli bir faiz indirimi" nin muhtemelen uygun olacağını söylemesinin ardından tahvil getirilerindeki artış sınırlı kaldı. Ayrıca Philadelphia Fed Başkanı Harker, verilerin beklendiği gibi çıkması durumunda Eylül ayında faiz indirimine sıcak baktığını ve "faizlerin düşürülmesinde yavaş ve metodik bir yaklaşımın doğru yol olduğunu" söyledi. 

ABD'de haftalık ilk işsizlik başvuruları beklentilerin üzerinde +4.000 artarak 232.000'e yükseldi. Haftalık devam eden başvurular +4.000 artışla 1.863 milyona yükseldi; bu da işgücü piyasasının 1.870 milyonluk beklentilerden biraz daha güçlü olduğunu gösteriyor.

S&P'nin ABD imalat PMI'ı  48,0'a düşerek 49,5 olan beklentilerin altında kaldı ve son 8 ayın en zayıf raporu oldu.

ABD'de Temmuz ayında mevcut ev satışları bir önceki aya göre %1,3 artışla 3,95 milyona yükseldi; bu da 3,94 milyonluk beklentilerin biraz üzerindeydi.

Piyasalar, Fed politikasının gelecekteki gidişatına ilişkin yeni iç görüler için Cuma günü Jackson Hole, Wyoming'de düzenlenen Fed yıllık sempozyumunda Fed Başkanı Powell'ın açılış yorumlarını bekliyor.

Piyasalar, 17-18 Eylül'deki FOMC toplantısında -25 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını %100, toplantıda -50 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını ise %29 olarak değerlendiriyor.

Yurt dışı borsaları bugün karışık. Euro Stoxx 50 4 haftanın en yüksek seviyesine yükseldi ve +%0,14 artış gösterdi. Çin'in Shanghai Bileşik endeksi %-0,27 kayıpla kapandı. Japonya'nın Nikkei Stock 225 endeksi 3 haftanın en yüksek seviyesine yükseldi ve %0,68 oranında artışla kapandı.

Faiz Oranları

10 Eylül vadeli ABD Devlet Tahvilleri bugün -18 puan düştü. 10 yıllık tahvil getirisi 6,1 baz puan artışla %3,862 oldu. Faiz oranlarını düşürmeye yönelik herhangi bir kararı desteklemeden önce daha fazla ekonomik veri görmek istediğini söyleyen Kansas City Fed Başkanı Schmid'in şahin yorumları üzerine faizlerdeki yükseliş hızlandı. Fed Başkanı Powell'ın Cuma günkü Jackson Hole Fed sempozyumunda yapacağı yorumda gelecek ay yapılacak FOMC toplantısında 50 baz puanlık faiz indirimi ihtiyacını önemsiz göstereceği yönündeki spekülasyonlar da tahvillerde fiyatları baskılıyor.

Avrupa devlet tahvili getirileri bugün daha yüksek. Almanya'nın 10 yıllık tahvil getirisi +5,3 baz puan artışla %2,244'e yükseldi. İngiltere'nin 10 yıllık getirisi 1.5 haftanın en yüksek seviyesi olan %3,964'e yükseldi ve +7,3 baz puan artışla %3,963'ten günü tamamladı.

S&P Ağustos'ta Euro Bölgesi imalat PMI'ı -0,2 düşüşle 45,6 olurken 45,8 seviyesinde değişiklik olmayacağı beklentilerinin altında kaldı. Ancak Ağustos Avro Bölgesi bileşik PMI beklenmedik bir şekilde +1,0 artışla 51,2'ye yükselerek 50,1 seviyesindeki beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Euro Bölgesi Ağustos ayı tüketici güven endeksi beklenmedik bir şekilde -13,4'e düşerek -12,6'ya yükseliş beklentisinin altında kaldı.

ECB'nin 17-18 Temmuz'daki politika toplantısının özetinde şu ifadelere yer verildi: "Eylül toplantısı, yeni ekonomik veriler ve yeni personel projeksiyonları mevcut olacağından, para politikası kısıtlamalarının düzeyini yeniden değerlendirmek için yaygın olarak iyi bir zaman olarak görüldü. "

 

İlgili Haberler