SPK'nın sabıkalı borsacısı ikinci şirketini #CEMZY halka arz ediyor

SPK'nın sabıkalı borsacısı ikinci şirketini #CEMZY halka arz ediyor

SPK'dan geçmişte piyasa dolandırıcılığı kapsamında işlem yasağı, idari para cezası alan Okullu kardeşler ikinci şirketlerini de Borsa İstanbul'a getiriyor

A+A-

BORSATEK.COM/ARAŞTIRMA - Borsa İstanbul'da bu yılın 29'uncu halka arzında talep toplama süreci devam ediyor. Adından da anlaşılabileceği gibi zeytin ticareti yapan Cem Zeytincilik (CEMZY) 6 milyar 151 milyon TL değerleme ile halka arz ediliyor. 29 Ağustos'ta başlayan talep toplama 2 ve 3 Eylül'de de devam edecek ve şirketin yüzde 24.88'i halka arz edilecek. 

Ancak 1 milyar 530 milyon TL'lik halka arzın en dikkat çeken özelliği yaptığı iş, rakamsal büyüklükler falan değil; borsacıların adını çok iyi bildiği Okulllu kardeşler. Cem Zeytincilik aslında bir aile şirketi ve hisseler yarı yarıya Cem ve Cengiz Okullu kardeşlere ait.

Adı, TSKB, İş Finansal Kiralama, Tukaş, Doğan Holding gibi hisselerdeki sert hareketlerle sık sık anılan Cem Okullu kardeşi Cengiz Okullu ile birlikte Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) radarına da takılmıştı. SPK ilk olarak Okullu kardeşlerden Cengiz Okullu'ya Tukaş (TUKAS) paylarında "Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı" kapsamında 6 ay işlem yasağı getirmişti. Tukaş'ta halen en büyük ortak durumunda olan Okullu, SPK'nın 2 Haziran 2020'de yayınlanan Haftalık Bülten'inde şöyle yer almıştı.

18.05.2020-29.05.2020 döneminde TUKAS pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/1 maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle; SPKn'nun 1 inci maddesi çerçevesinde yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını teminen; SPKn’nun 101 inci maddesi ile 128 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında; i) SPKn'nun 101/1 maddesi ve V-101.1 sayılı Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin 5/1 ve 6/1 maddeleri uyarınca; aşağıdaki tabloda bilgilerine yer verilen şahıslar hakkında 03.06.2020 tarihli işlemlerden başlamak üzere borsalarda 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanmasına,

11-003.png

ii) SPKn’nun 101/1 maddesi ve V-101.1 Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği’nin 18/3 maddesi uyarınca; 02.06.2020 tarihi gün sonu itibarıyla mülkiyetinde toplam sermayeye oranı %5 ve üzerinde TUKAS payı bulunduran Cem OKULLU (MKK Sicil No: 13967624) adlı şahsın mülkiyetinde bulunan TUKAS paylarının 6 ay boyunca borsada satışa konu edilmemesine, bu amaçla söz konusu payların kıymet tanımlarının Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. tarafından 6 ay boyunca borsa işlemlerine konu edilemeyecek şekilde değiştirilerek izlenmesine, Kurulumuz kararının kamuya duyurulmasından önce, ilgili kişilerin gerçekleştirmiş olduğu veya borsalardaki emir kabul esaslarına göre borsalara intikal ettirmiş oldukları alım veya satım emirleri sonucunda gerçekleşen işlemlere ilişkin takas yükümlülüklerinin yerine getirilmesine ve bu kapsamda gerekli işlemlerin yapılmasına karar verilmiştir.

Yaptığı işlemlerden dolayı SPK'dan ceza alan Cengiz Okullu olsa da Tukaş'ın yönetiminde şu an Cem Okullu var. 

11-007.png

TSKB paylarındaki işlemlerinden de ceza

Okullu kardeşlerden bu defa Cem Okullu SPK'nın 11 Mart 2021 tarihli bülteninde yer aldı. Bu defa TSKB paylarında yaptığı ve bildirim gereken işlemleri açıklamadığı için SPK tarafından şu açıklama ile idari para cezasına çarptırıldı. 

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. paylarının alım-satımına ilişkin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılan inceleme sonucunda, aşağıdaki tabloda yer alan idari para cezalarının uygulanmasına karar verilmiştir.

11-005.png

Adra GMYO alanlar da pişman

Cem Zeytincilik, Cem Okullu'nun halka arz ettiği ilk şirketi değil. Eylül 2023'te halka arz edilen Adra GMYO (ADGYO), son dönemde yatırımcılarına reel olarak zarar ettiren nadir halka arzlardan oldu. Garanti Yatırım'ın aracılık ettiği halka arzda 22,66 TL'den satılan hisseler son kapanışını (29 Ağustos 2024) 31,88 TL'den yaparak, diğer halka arz şirketlerinin performansı bir yana enfasyon göz önüne alındığında yatırımcısına ciddi olarak kaybettirdi.  ADGYO hisseleri sadece düşük performansı ile değil, sert iniş ve çıkışları ile de dikkat çekti.

11-006.png

Cem Zeytincilik (CEMZY) nasıl halka arz edilecek

Peki Cem Zeytincilik (CEMZY) nasıl halka arz edilecek? Yatırımcılar ikinci bir Adra GMYO vakası yaşayabilir mi?

2022'de 1 milyar 469 milyon TL ve 2023'te 1 milyar 898 milyon TL ciro elde eden Cem Zeytincilik, bu dönemlerde sırasıyla 197 ve 517 milyon TL net kar elde etmiş durumda. 1.1 milyar TL'lik kısa vadeli ve 232 milyon TL'lik uzun vadeli borca karşılık 1.6 milyar TL özkaynak büyüklüğü var.

15,30 TL fiyat ile gerçekleştirilen halka arzın yüzde 60'ı yurt içi bireysel, yüzde 40'ı yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edilmiş durumda. Son dönem halka arzlarda talepte bulunan yatırımcı sayısının 400 binin altına indiği göz önüne alındığında bu halka arzda bireysel yatırımcıya 150 civarında hisse (2.295 TL) hisse düşeceği bekleniyor. 

Sosyal medyada CEMZY hisselerinin de tıpkı Okullu kardeşlerin ilk halka arzı olan Adra GMYO'da olduğu gibi hızlı bir açılış yapacağına dair söylentiler özellikle dolaştırılıyor. Bu nedenle özellikle SPK'nın bir türlü engelleyemediği çok takipçili bazı Telegram hesaplarına, halka arzı yapan medya satın alma şirketi üzerinden önemli miktarda fon aktarıldığı kulislerde konuşuluyor.

İlgili Haberler