S&P'ye göre Türk bankacılığındaki riskleri

S&P'ye göre Türk bankacılığındaki riskleri

S&P, Türk bankalarının kurlardaki değer kaybına bağlı olarak düşen varlık kalitesi ve yüksek refinansman risklerine karşı kırılgan olduğunu açıkladı

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türk bankalarının Belarus, Ukrayna ve Gürcistan ile birlikte kurlardaki değer kaybına bağlı olarak düşen varlık kalitesi ve yüksek refinansman risklerine karşı kırılgan olduğunu bildirdi.

Avrupa, Ortadoğu, Afrika (EMEA) bölgesinde gelişmekte olan bankacılık sistemlerine ilişkin rapor yayınlayan S&P, EMEA'da gelişmekte olan bankacılık sistemlerinin artan risklerle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

S&P analisti Natalia Yalovskaya yaptığı değerlendirmede, "Bizim görüşümüze göre Türk bankaları için ana riskler fonlama ve varlık kalitesi kırılganlığı. Bankaların kredi büyümesini fonlamada dış borçlanmaya bağımlılıkları 2010 yılından bu yana keskin şekilde arttı. Bu sektörü hızlı şekilde değişen uluslararası sermaye piyasaları dinamiklerine karşı risklere açık hale getirdi. 2016 yılında kredi büyümesinin yavaşlama beklemekle birlikte, bankaların mevduat portföylerinin kısa vadeli yapılarının bu önemli sektör riskinin alevlenmesine yol açmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Fed'in parasal kararlarının ve ECB'nin parasal genişleme programının kısmen birbirlerinin etkilerini dengelemesini ve Türk bankalarının dış fonlama temin edebilirlikleri ve fiyatlamaları üzerine etkinin azalmasını bekleyen S&P, Türk bankalarının Nisan 2015'de yüzde 100'ün altına inen dış borç çevirme oranlarının, 2016'da çok daha fazla düşmeyeceğini öngördüklerini vurguladı.

Türkiye'de kredi büyümesinin 2016'da yüzde 15 seviyesinin altına yavaşlayacağını tahmin ettiklerini belirten S&P, kredilerde yavaşlamaya neden olarak sıkılaşan para politikasını, tüketici kredilerini hedef alan düzenleyici tedbirleri, kredi talebindeki yavaşlamayı gösterdi. Bununla birlikte bankalar için kredi risklerine önem vermeye devam edeceklerini anlatan S&P, bankaların ticari kredilerinin üçte birinin yabancı para cinsinden olduğuna ve Türk lirasında oynaklığın arttığına dikkat çekti.

2015 yılında Türk Lirası'nın yüzde 20 değer kaybetmesine rağmen sorunlu kredi oranının yüzde 3 civarında kaldığını belirten S&P, döviz cinsinden kredilerin uzun vadeli olması ve belirli bir miktarda yeniden yapılandırmanın oranın düşük kalmasında önemli etkenler olduğunu ve varlık kalitesinin kırılgan olmaya devam ettiğini düşündüklerini vurguladı. S&P, TL'de değer kaybının bilançolar üzerinde doğrudan etkisinin düşük olduğunu görmenin pozitif olduğunun da altını çizdi.

Türk bankalarının kredi zararlarında ılımlı artışı absorbe etmek için yeterli sermaye ve kar tamponlarını devam ettirdiği görüşünü dile getiren S&P, bununla birlikte sıkı düzenlemeler, işletme büyümelerinde yavaşlama ve sıkı TL likiditesinin karlar üzerinde baskı yaratmasının muhtemel olduğunu vurguladı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.