Süleyman Şah Türbesi'ne operasyon
Suriye'ye sınırları içine yapılan Süleyman Şah operasyonuyla ilgili ayrıntıları Başbakan Davutoğlu açıkladı.
Suriye'ye sınırları içine yapılan Süleyman Şah operasyonuyla ilgili ayrıntıları Başbakan Davutoğlu açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı ile kameraların karşısına geçti.
Açıklamasına türbe ile ilgili tarihi bilgiler vererek başlayan Davutoğlu, Suriye savaşının çıkmasının ardından birçok tedbir alındığını ve her türlü çalışma yapıldığını anlattı.
Son dönemde TSK'nın bir operasyon görüşü üzerine hükümetin karar verdiğini ve hazırlıkların geçen hafta başladığını belirtti.
Dün gece saat 09.00'da harekatın başladığını anlatan Davutoğlu, bir grup askeri personelin Eşme'den birkaç dakika sonra da bir zırhlı birliğin Suriye'ye sınırına geçerek naaşların gömüleceği yeni yerde güvenlik önlemi aldığını belirtti.
100 araç 572 asker katıldı
Eşzamanlı operasyona 100 askeri aracın katıldığını açıklayan Başbakan diğer ayrıntıları ise şöyle ifade etti:
"39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 personelle Suriye'ye girilmiştir. Takriben 00.30, yani yarımda birliklerimiz, Süleyman Şah Saygı Karakoluna ulaşmışlardır."
Daha önceden yapılan hazırlıklar doğrultusunda türbede nakli kubur yani naaşların yerinin değiştirilmesi için dini bir tören de yapıldığını dile getiren Başbakan Davutoğlu, değerli eşyalar da dahil değerli hiçbir unsun geride bırakılmadığını açıkladı.
Bu işlemlerin ardından karakol ve türbenin imha edildiğini kaydeden Davutoğlu, bu işlemlerin 04.45'te sona erdiğini anlattı.
TSK'nın son unsurlarının 06.03'te Türkiye sınırlarına tamamen girdiğini sadece Eşme bölgesindeki yeni türbeyi korumak için bazı unsurların Suriye sınırlarında kaldığını da vurguladı.
Tüm müttefiklere haber verildi
Davutoğlu, kararın Ankara'da alındığını ve hiçbir yerden izin alınmadığını ancak tüm müttefiklere haber verildiğini açıkladı:
Bu süreç içinde başta Özgür Suriye Ordusu ve bütün taraflar olmak üzere herhangi bir sivil kayıp olmaması için koalisyon güçlerine operasyon başladıktan sonra veya o süreç esnasında gerekli bildirimlerde bulunulmuştur. Zaten koalisyon güçlerinin sürekli bir hava harekatı olduğu için bu koordinasyon kaçınılmaz bir şekilde yaşanmıştır."
"Türkiye'nin yurtdışında toprağı var"
Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki askerlerin tahliyesinin ardından kamuoyunda Türkiye'nin yurtdışında toprağının kalmadığı yönünde oluşan algının doğru olup olmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bu algı doğru değil. Çünkü zaten 1921 Ankara Antlaşması ile bizim hukukumuza geçmiş olan Türk toprağı, şu anda baraj gölünün altında kaldığı için iki kez bu taşındı. Yani önemli olan burada, Süleyman Şah'ın mukaddes emanetine, mirasına sahip çıkılmasıdır. Bu daha önce Karakozak'ta yani dün akşama kadar Karakozak'ta olan topraktan belki daha fazla da olabilecek bir toprak parçası Suriye sınırları içerinde yine Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolü altındadır. Bu topraklar üzerinde, dün 21.02 itibariyle Mürşitpınar'dan birliklerimizin güneye Karakozak'a hareket ettiği anda Eşme'den de yine tank birliklerimiz Suriye topraklarına girerek korunulması açısında daha önceden tespit edilen bir mekan kontrol altına alınmış, tepe ve etrafı çevrelenmiş ve hemen 21.02'de oraya Türk Bayrağı çekilmiştir.
Karakozak'taki Türk Bayrağı inmeden yine Suriye toprakları içerinde başka bir mekanda Türk Bayrağı dalgalanmaya başlamış ve Karakozak'tan gelecek olan bayrağımız da inşallah bu yeni mekanda dalgalanmaya devam edecek. Dolayısıyla Türkiye'nin Suriye sınırları içerindeki toprağı süreklilik vefa edecek şekilde Silahlı kuvvetlerimizin kontrolü altındadır."
38 personel Türkiye'ye getirildi
Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda askeri nitelikte olmayan personelin de görev aldığını, bu nedenle de karakolda bulunanların sayısının değiştiğine dikkati çeken Davutoğlu, "38 personelimiz şu anda ülkemize girmiş bulunmaktadır. Herhangi bir şekilde, hiçbirinde bir zayiat yok. Şehidimizin ailesine de taziyelerimi sunuyorum. Bu büyük vazifeyi yerine getirirken, hiç arzu etmediğimiz sonuçlar doğabiliyor ama Süleyman Şah'ın aziz hatırası için aynı şehadet şerbetini içmek hepimizi için bir onur olurdu" dedi.
Operasyon görüntülü bağlantıyla takip edildi
Davutoğlu, gece boyu da 3 operasyon odasındaki bütün askerlerde gördüğü kararlılık ve vakarın da kendisini ziyadesiyle memnun ettiğini ifade ederek, operasyonla ilgili şu bilgileri verdi:
"Bağlantılarla Suruç, Diyarbakır ve Malatya ile sürekli bağlantı halindeydik. Hiçbir an dahi 21.02'den şuana kadar alandaki askerlerimizle görüntü bağlantısı kesilmedi. Bir ekranda Karakozak'ta karakolumuzdaki faaliyetleri takip ediyorduk, bir ekranda da dört kol halinde yürüyen askerlerimizin hareketi ve yürüyüş kolları takip altındaydı. Dolayısıyla hiçbir eksiklik olmadan Elhamdülillah, Allah'a hamd ediyoruz, bu operasyon başarılıyla tamamlanmıştır. Milletimize hayırlı olsun diyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri ile Türkiye Cumhuriyeti, her zaman milletimizin aziz hukukunu koruma yönünde ne zaman, ne gerekirse gerekli adımı atmaya hazır."
lk olarak twitter hesabından paylaşmıştı
Başbakan operasyonu ilk olarak twitter hesabından yaptığı açıklamalar ile paylaşmıştı:
"Ecdadımızın emaneti Süleyman Şah’ın naaşı Suriye içindeki yeni mekanına geçici olarak nakledilmek üzere ülkemize getirilmiştir.
Bugüne kadar büyük bir onur ile görev yapan Süleyman Şah Saygı Karakolu personeli de TSK’nın Şah Fırat operasyonu ile yurda dönmüşlerdir.
Süleyman Şahın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge ordumuz tarafından kontrol altına alınmış bayrağımız göndere çekilmiştir.
Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman personelini bir kez daha tebrik ediyorum.
Her türlü riski barındıran çatışma ortamında Suriye toprakları içesinde gerçekleştirilen bu son derece başarılı operasyon nedeniyle... "
Dün gece yarısı başlayan operasyonu Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Karargahı'nda komutanlarla birlikte yönetmişti.
YORUM YAZ