Suudi Arabistan ile 5 milyar dolarlık işlem sona erdi

Suudi Arabistan ile 5 milyar dolarlık işlem sona erdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Saudi Fund for Development ile gerçekleştirilen 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işleminin karşılıklı mutabakat ile sonlandırıldığını açıkladı.

A+A-

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Çarşamba günü yaptığı açıklamada Suudi Arabistan ile geçen yıl yapılan 5 milyar depo alım işleminin sonlandırılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.
TCMB tarafından yapılan açıklamaya göre, Suudi yetkililerle mutabık kalınarak alınan karar, TCMB'nin dış yükümlülüklerini azaltmasına olanak sağlıyor. Geri ödeme, yıllarca süren döviz müdahalelerinin rezervlerin azalmasıyla sonuçlanmasının ardından bilançosunu onaran Merkez Bankası için bir başka kilometre taşına işaret ediyor.

Bir noktada bankanın döviz yükümlülükleri 60 milyar doları aşmıştı. Banka geçen yıl alışılmışın dışında politikaları terk ettikten sonra (heterodoks politikalar), gösterge faiz oranının %50'ye ulaştığı bir dizi faiz artışının ardından bu eğilimi tersine çevirmeyi başardı.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan bu ay Bloomberg'e verdiği bir röportajda "Yurtiçi bankalarla swapları büyük ölçüde ortadan kaldırdık ve şimdi uluslararası muadillerle mevduat anlaşmalarını gözden geçiriyoruz" dedi.

RBC BlueBay Asset Management'ta gelişmekte olan piyasalar stratejisti olan Tim Ash, "Güven işareti," dedi. "Bloomberg Economics'in tahminlerine göre döviz rezervleri ikinci çeyrekte 79 milyar dolar artarak en az 40 yılın en hızlı artışını kaydetti. Ancak, ticari kreditörlerle yapılan takaslar hariç net rezervler Temmuz ayının ilk haftasında 10 milyar dolar civarındaydı.


İlgili Haberler