Suudi Arabistan petrol devi Aramco hisselerini satmaya hazırlanıyor

Suudi Arabistan petrol devi Aramco hisselerini satmaya hazırlanıyor

Petrol devi Aramco'nun 10 milyar dolarlık hisse satışına hazırlandığı öne sürüldü

A+A-

Suudi Arabistan'ın enerji devi Aramco'da milyarlarca dolarlık bir hisse satışı planladığı, Haziran ayı gibi bölgenin en büyük hisse senedi anlaşmalarından birinin gerçekleşeceği öğrenildi.

Reuters'ın iki kaynağına dayandırdığı haberine göre Suudi Arabistan Aramco hisselerini satmaya hazırlanıyor. Bu kişilerden biri, arzın yaklaşık 10 milyar dolar toplayabileceğini söyledi. Konunun özel olması nedeniyle isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan kaynaklar, hazırlıkların devam ettiğini ve ayrıntıların değişebileceğini söyledi.

Hisselerin Riyad'da kote edileceğini ve birkaç gün içinde hızlandırılmış bir satıştan ziyade tamamen pazarlanmış bir arz olacağını da söyledi.

Aramco, "Hisse satışına ilişkin kararlar hissedarlarımızı ilgilendiren konular ve bu konuda yorum yapmamız mümkün değil" dedi. 

Reuters'in haberine göre Citigroup, Goldman Sachs ve HSBC gibi bankalar daha önce satışı yönetmek için sıraya girmişti.

Suudi Arabistan, Vizyon 2030 olarak bilinen ve gelecekteki kalkınmasının merkezine genişletilmiş bir özel sektörü ve petrol dışı büyümeyi koyan bir ekonomik dönüşüm başlattı. Suudi hükümeti %90'lık hissesiyle Aramco'nun en büyük hissedarı olmaya devam ediyor ve büyük ölçüde Aramco'nun ödemelerine güveniyor.

Şirket bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, düşük petrol fiyatları ve satılan hacim nedeniyle ilk çeyrekte daha düşük kazanç bildirmesine rağmen, Aramco'nun 31 milyar dolar temettü ödemeyi beklediğini söyledi.

Dünyanın en büyük halka arzı olan 2019'daki ilk halka arzından bu yana Aramco hisseleri 32 riyallik halka arz fiyatından bir yıl önce 38,64 riyale kadar yükseldi. Hisseleri Perşembe günü 29,95 riyalden kapandı.

İlgili Haberler