Suudiler üretimi kıstı, Brent petrol yeniden 100 doları geçebilir
Suudiler'in petrol üretimini kısmasının hemen olmasa da Brent petrolün fiyatını yükseltmesi bekleniyor
Suudi Arabistan'ın petrol üretimini azaltma kararı, Brent petrolünün varil başına fiyatının yıl sonunda 100 dolara çıkma olasılığını artırdı. Analistler, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ın bu hamlesinin, üçüncü çeyrekte ham petrol arzındaki küresel eksikliği derinleştireceği uyarısında bulunuyorlar.
Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı'nın geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklama, petrol fiyatlarında Pazartesi günü varil başına 1 dolarlık artışa neden oldu. Bakanlık, üretimin Mayıs ayındaki 10 milyon varil/gün seviyesinden Temmuz'da 9 milyon varile düşürüleceğini, bu düşüşün de son yıllardaki en büyük azaltma olacağını belirtti.
Suudi Arabistan'ın gönüllü üretim kesintisi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefikleri, aralarında Rusya'nın da olduğu ülkelerin, üretim kesintilerini 2024 yılına kadar sürdürme kararına ek olarak geliyor.
Analistler, Suudi Arabistan'ın bu hamlesinin petrol arzını sıkıştırdığını ve varil başına 70 dolarlık bir taban fiyat oluşturduğunu belirtiyorlar. Ancak stokların azalmasının zaman alacağı için fiyatların hemen hızlı bir şekilde yükselmeyeceği görüşündeler.
Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar, Suudi Arabistan'ın üretimi kısmasıyla petrol fiyatlarının aşırı düşmesinin engelleneceğini, dolayısıyla petrol piyasalarının bu yılın ilerleyen dönemlerinde daralmaya daha meyilli olacağını düşündüklerini ifade ettiler.
Goldman Sachs analistleri Daan Struyven ve Callum Bruce ise, OPEC+ toplantısının Rusya, İran ve Venezuela'dan beklenenden daha güçlü arz ve Çin talebindeki beklenenden daha düşük seviyeyi dengelediğini belirttiler.
ANZ analistleri Daniel Hynes ve Soni Kumari, Brent için varil başına 100 dolar olan yılsonu hedeflerini koruduklarını belirtirken, Suudi Arabistan ve OPEC'in piyasanın karşılaştığı her türlü engelle karşı bir destek sağlayacağından emin olduklarını ifade ettiler. Fiziki piyasada sıkışma belirtileri görülmediği sürece, fiyat artışlarının kısa vadede sınırlı kalabileceği uyarısında bulundular.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) üretim hedefini 200.000 varil/gün artırarak 3,22 milyon varile çıkarmasına izin verilirken, Rusya, Afrika ve diğer küçük üreticilerin kotalarını düşürerek gerçek üretim seviyeleriyle uyumlu hale getirdi.